Najčešće povrede kod sportista

Ako želite da poboljšate opšte stanje organizma, onda je vreme da se posvetite nekoj fizičkoj aktivnosti. Upravo zahvaljujući nekom sportu organizam možete sačuvati od mnogih bolesti. Ipak, ako se profesionalno ili rekreativno bavite sportom, dešava se da dođe i do nekih povreda koje bi trebalo na vreme sanirati kako kasnije ne bi došlo do brojnih dodatnih komplikacija i neprijatnosti.

Najbolji način da se povrede preduprede jeste fizikalna terapija i vežbe. Ona je posebno preporučuje sportistima, jer zahvaljujući ovoj terapiji do izlečenja i povratka u formu dolazi brzo samo ako se pridržavate saveta stručnjaka.

Šta je teniski lakat?

Povrede lakta su među najčešćim povredama kod sportista. One čine 7% svih povreda što nije uopšte zanemarljivo. Teniski lakat jeste najpoznatija povreda kod sportista, a reč je o degerenativnim i upalnim promenama na tetivi lakta i nastaje usled dugotrajnog ponavljanja istih pokreta.

Kada se pojavi teniski lakat, savijanje i podizanje ruku je otežano, a nekada je otežano i držanje čak i laganih predmeta u šaci. U zavisnosti od težine povrede, bol se postepeno javlja, a uglavnom nastane tokom opterećenja ruke, a nekada je konstantan ili se pojavi tek nakon što se određena aktivnost obavi.

Ako se pojave prvi simptomi, tetivu treba odmarati, a hladne obloge stavljajte nekoliko puta na dan. Kada povreda pređe u hroničan stadijum, a to se često dešava, onda je treba lečiti nedeljama, pa i mesecima. Zato je potrebno da se na vreme obratite stručnjaku, kako bi se fizikalna terapija sprovela na pravi način, a ako je hronična povreda, onda bi trebalo sprovesti i kineziterapiju. Kao dobar način za prevenciju teniskog lakta jeste jačanje mišića podlaktice, primena ortoze i izbegavanje dugotrajnih ponavljanja pokreta.

Bolovi u predelu prepona

Ako se prekomerno istežete ili dolazi do parcijalne rupture ili kompletne rupture mišića mogu se pojaviti bolovi u predelu prepona. Oni se najčešće pojavljuju kao posledica naglih promena pravca tokom trčanja, a to je slučaj sa sportovima kao što je fudbal, tenis, odbojka, košarka, hokej. 

Bolovi su intenzivni i oštri, a primarna terapija podrazumeva hladne obloge, elevaciju nogu i kompresiju kako bi se sprečila pojava otoka i zaustavilo krvarenje.. kada se akutna faza završi, sledi fizikalna terapija, a onda istezanje i jačanje mišia kako bi se potpuno povratila fleksibilnost mišića i kako bi se sprečila moguća ponovna povreda. Dobra prevencija podrazumeva pravilno istezanje mišića pre fizičke aktivnosti i postepeno povećavanje opterećenja mišića.

Trkačko koleno

Da li znate da se trkačko koleno naziva i patelofemoralni sindrom? Ako dolazi do prekomernog trenja čašice kolena onda nastaje trkačko koleno. Kada je endovoljna flksibilnost zadnje lože i kada je oslabljen mišić prednje lože butine nastaje ova promena. Uglavnom se javlja kod mlađih žena, a bolovi su intenzivni i iznenada se javljaju. 

Tokom aktivnosti se bolovi povećavaju, a ako se dugotrajno hoda, penje ili silazi niz stepenice bol se povećava. Primena krio terapije i redovna fizikalna terapija dovode do smanjenja toka i manjih bolova, a pacijenti se uspešno oporavljaju nakon nekoliko sedmica. Kada je došlo do honične upale, bol nastaje nakon trčanja i više podseća na tup bol, zato ga nikako nemojte zanemarivati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget