Kutak za pušače: Gde pobeći od prekornih pogleda

U svakom društvu nađe se barem jedna osoba koja će u izlasku da se požali na količinu duvanskog dima kojom su okruženi. A nije uvek ni toliki problem preživeti izlazak u pušačku zonu nekog od beogradskih splavova, koliko smeta miris duvana koji se zadržava na garderobi, kosi, koži…

Kao odgovor na mnogobrojne zabrane koje su se javljale tokom prethodnih decenija na svetskom nivou, uporedo su nicale i specijalizovane lounge zone koje pušačima pružaju apsolutni mir i slobodu.

Neka od svetskih rešenja

De Mojn, Smoker’s Shelter, Ajova

U jednom Američkom gradu, poznata dizajn firma Ask Studio je na preko 250 kvadrata uspela da kreira moderan prostor za pušače. Kockasta struktura sačinjena u potpunosti od drveta, betona i metala, uspeva da spoji tradiciju sa savremenim momentima, a LED instalacije pružaju fantastičnu atmosferu i tokom noći.

Burn Box, Oregon

Još jedna jedinstvena građevina našla je svoje mesto u Američkom gradu Oregonu, a sve je počelo kao spontani projekat grupe studenata sa Fakulteta za primenjenu umetnost. Spojivši potrebe Zapada sa orijentalnom tehnikom građenja koja podrazumeva poigravanje sa oblicima i kedrovinom, uspeli su da stvore jedinstven kutak za pušače koji su se zbog mnogobrojnih zabrana osećali pomalo izopšteno. Naime, ova tehnika podrazumeva da se drvo koje se koristi za izgradnju prvo spali a potom polije vodom i brusi kako bi dobilo pomalo srebrnkastu boju. Ne samo što dizajn građevine ostavlja bez teksta, već je i izuzetno praktična jer je nezapaljiva.

IQOS Lounge Zone, Osaka

Prva ikada IQOS lounge zona posvećena specifičnom uređaju za konzumaciju duvana predstavljena je u Japanskom gradu Osaka, gde je glavni fokus stavljen na pomirenje dve sukobljene strane i kreiranju rešenja koje će omogućiti da pušači i nepušači uživaju u istom društvu. U pitanju je HNB (Heat not Burn) tehnologija koja ne sagoreva duvan kao klasične cigarete, već ga zagreva te se ne emituje dim niti neprijatni mirisi koji nam toliko smetaju. Dosadašnji posetioci ističu da je i dizajn ovih kutaka nešto što im je ostalo u lepom sećanju jer iako su Japanci insistirali na minimalizmu, akcenat koji je stavljen na socijalizaciju uspeva da zagreje atmosferu.

Svetski trend stigao je i u naš grad

No kako je Beograd poznat po fantastičnom provodu, bilo danju ili noću, tako nimalo nismo iznenađeni činjenicom što drži korak sa svetskim trendovima kada je u pitanju otvaranje prostora u kom će istovremeno moći da uživaju i pušači i nepušači.

Splav Corso

Smešten na Savskom keju, Corso je poznat po fantastičnom pogledu sa terase, ali isto tako i raznovrsnoj ponudi pića i hrane koja privlači posetioce tokom celog dana. Kako važi i za jedan od najmodernije dizajniranih lokala u Beogradu, potpuno je razumljivo da je napravio mesta za jedan ovakav savremeni trend u vidu zone za korisnike proizvoda kao što je IQOS.

Kafeterija & Love & Brands i Kafeterija Magazin 1907

Kao i sve druge Kafeterije koje možete naći na ostalih nekoliko lokacija u Beogradu ili Novom Sadu, u Kafeteriji na Vračaru u Koče Kapetana, kao i u predivnom lokalu u Kralja Petra, predstavljen vam je ogroman izbor kafa koje stižu sa najudaljenijih krajeva sveta na stočić ispred vas. Ukoliko ste i vi navikli da svaku šoljicu kafe začinite duvanskom notom, onda možete da se prepustite udobnosti IQOS lounge zone.

To bi bilo to za sad, a uskoro možete da očekujete otvaranje mnogih novih modernih lounge zona za pušače na novim lokacijama u našem gradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget