Kakvo značenje imaju zastave različitih zemalja?

zastave zemalja

Zastave zemalja koje imaju interesantno značenje ili su specifične iz nekog razloga.

Značenje zastave Brazila

Zastava Brazila ima posebnu priču. Žuti romb i zelena podloga predstavljaju nekadašnju kolonijalnu vlast, odnosno Braganza-Habsburšku dinastiju.

Plavi krug sa 27 belih zvezdica zamenio je nekadašnji grb brazilskog carstva. Položaj zvezdica jednak je položaju zvezda koje su bile iznad Ria 15. novembra 1889. godine, a tačno određene države su predstavljene zvezdama. Unutar plavog kruga nalazi se krilatica napredak i red.

Značenje zastave Indonezije

Zastava Indonezije sastoji se iz dve horizontalne pruge bele i crvene boje. Reč je o tradicionalnim bojama koje su kroz istoriju koristile dinastije. Ipak, nekoliko je i nezvaničnih pojašnjenja zašto se na zastavi nalaze bela i crvena boja. Bela simbolizuje čistotu, a crvena je simbol krvi palih boraca za nezavisnost zemlje.

Prema drugom objašnjenju crvena boja predstavlja fizički život čoveka, a bela simbolizuje duhovni život. Prema pojedinim objašnjenjima crvena i bela predstavljaju i svakodnevne boje kuhinje Indonezije, pa bela boja označava pirinač, a crvena šećer, odnosno šećernu palmu.

Zastava Mozambika je veoma neobična!

Svi koji ne znaju mnogo o istoriji Mozambika zastava ove države činiće se veoma neobičnom. Ipak, stanovnicima Mozambika veoma je kasna simbolika zastave. Crna označava afrički kontinent, zelena poljoprivredu, bela simbolizuje mir, crvenom je predstavljenja borba za nezavisnost, a žuta simbolizuje bogatstvo mineralima.

Mozambik je izuzetno značajan prema svom grbu, jer je on jedinstven na celom svetu. Žuta zvezda simbolizuje socijalizam koji u zemlji vlada, a knjigom je predstavljeno obrazovanje, ali i čežnja za sveukupnim napretkom čitave zemlje. Seljaci i poljoprivreda predstavljeni su motikom, a ona upravo simbolizuje i temelj ove siromašne zemlje. Kalašnjikov koji se nalazi na grbu označava odlučnost zemlje koja je spremna da se bori za slobodu.

Po čemu je specifična zastava Paname?

Na panamskoj zastavi nalaze se plava, bela i crvena boja. Zastava ima četiri jednaka dela i to tako da je reč o dva bela, jednom crvenom i jednom plavom delu. Cdvena i plava su boje glavnih političkih stranaka, dok je plava zvezda simbol čestitosti i čistote, a crvena označava zakon i vlast u zemlji.

Betsy Ross ili u prevodu zastava SAD-a!

Da li znate da je popularni naziv za zastavu SAD-a Betsy Ross? Nadimak zastave jeste po ženi koja je prvu zastavu i sašila. Na zastavi se nalazi trinaest crvenih i belig pruga koje su vodoravno poređane i one predstavljaju zapravo trinaest prvobitnih država koje su 1776. godine proglasile nezavisnost.

Otkako je nastala zastava SAD-a ona ima u levom gornjem uglu plavo polje u kojem broj država simbolizuju zvezdice. Na samom početku bilo je trinaest zastavica, a danas ih je pedeset. Kada je reč o ovom američkom obeležju, prodaja zastava najviše raste u vreme velikih takmičenja, ali i tokom teniskih turnira u Americi, ukoliko se u polufinalu ili finalu nađe neki Amerikanac.

Na utakmicama košarkaške NBA lige se takođe mogu videti američke zastave, ali prodaja zastava nije isključivo vezana za nacionalnu zastavu. Kao profitabilan posao ističe se prodaja zastava košarkaških klubova, ali i bejzbol timova ili klubova koji se takmiče u američkom fudbalu.

Prema jednom istraživanju širom sveta je omiljenija američka nego ruska zastava. Prodaja zastava ovih država se ne može porediti, jer je mnogo više ljubitelja Amerike širom sveta nego što je rusofila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget