Kako se postavljaju zubni implanti

Jasno vam je da vam trebaju zubni implanti, ali se i dalje dvoumite da li je to zaista najbolje rešenje za vas. Šta ako nešto krene po zlu, desni loše odreaguju, ne svidi vam se kako izgledaju. Dobra stvar je što je ugradnja zubnih implanata uspešna u 96 posto slučajeva, pa ako se nađete u onih četiri posto onda ste zaista loše sreće. Ukoliko se i dalje dvoumite, onda ne bi bilo loše da znate šta vas sve čeka kada sednete u stomatološku stolicu.

Zubni implanti – priprema i probna proteza

Sama priprema podrazumeva pregled lekara koji će najpre utvrditi da li imate dovoljno vilične kosti  za ugradnju zubnih implanata. Takođe, dobićete i lekove kao pripremnu terapiju. Dan posle toga spremni ste za ugradnju titanijumskih šrafova. Naravno, to ćete potvrditi time što ćete potpisati saglasnost. Sve ovo važi ukoliko niste vadili zube, ali ukoliko je neophodno napraviti mesto za zubni implant, potrebno je sačekati dva do tri dana kako bi se mesto s kojeg je izvađen zub smirilo. Čekanje može da bude i duže, u zavisnosti od toga šta pokaže snimak zuba. To odlučuje sam stomatolog. Tome treba dodati i jedno pet dana koliko je potrebno da se izradi zubna proteza koju ćete privremeno nositi dok ne budu spremni zubni implanti. Kada je reč o samoj hirurškoj interevenciji, za ugradnju jednog titanijumskog šrafa potrebno je pola sata. Više šrafova, znači i duže sedenje u stolici. U naredna tri-četiri meseca pacijent se prati, tačnije proces srastanja šrafova s kostima. Pojedini zubni implanti mogu odmah da se opterete, pa je tako moguiće protezu zameniti privremenim mostom, koji je dosta komforniji.

Krunice kao završnica 

Završna faza jeste postavljanje krunice na zubne implante. To znači da pacijent može da izabere boju, oblik i dužinu novih zuba. U laboratoriji se uzima otisak na osnovu kog se prave krunice. Da biste dobili krunice, potrebno je da čekate između sedam i četrnaest dana. I tu nije kraj, jer ćete morati i nekoliko puta da ih probate, najčešće dva, tri puta. Ukoliko vam pašu, stomatolog će krunice postaviti na zubne implante i zacementirati ih. To se sve radi u jednoj poseti i smatra se da skada se krunice zacementiraju završen je i proces ugradnje zubnih implanata.

Kako se ponašati posle ugradnje zubnih implanata

Prvih nekoliko meseci sami ćete pratiti situaciju da li su zubni implanti srasli sa vilicom. Kako je uspešnost ove rutinske intervencije vrlo visoka, trebalo bi da sve bude u redu. Međutim, i sami možete sebi pomoći da se što pre rehabilitujete. Jedite kašastu i meku hranu, uvek kada za to postoji potreba stavljajte hladne obologe, izbegavajte vrelo ili previše hladno piće, kao i fizički napor. Što su vam manji konci, manja će biti i iritacija. Korigujte i dosadašnja navike. Ukoliko ste pušač ili imate visok holesterol, bar neko vreme nemojte da pušite, a kroz unošenje zdrave hrane smanjite vrednost holesterola. To će vam obezbediti bolju prokrvljenost i zarastanje. Takođe, važna je i stroga dentalna higijena-redovno i neagresivno pranje zuba, kako biste izbegli infekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget