Kako pripremiti dete za vrtić

Polazak u vrtić je velika stvar za svako dete, ali još veća za roditelje. To je početak jedne nove faze u razvoju deteta, pa se mnogi roditelji pitaju da li je njhovo dete za to spremno. Priprema za polazak u vrtić je možda malo drugačija nego što mnoge mame i tate očekuju.

To nisu samo patofne, rančevi za vrtić ili udobna garderoba. Ona često podrazumeva igranje raznovrsnih igara, dosta čitanja i podsticanja samostalnosti. Ukoliko je dete bilo upućeno samo na roditelje, korisno je da pre polaska u vrtić provodi više vremena sa decom i na taj način stekne iskustvo boravka u grupi.

Nekoliko aktivnosti koje pomažu u pripremi

Deca koja su najspremnija za vrtić, najčešće su sa roditeljima imali nekoliko aktivnosti koje su im postepeno pomagale u razvoju. Kao jedna od najvažnijih navodi se čitanje. Važno je deci čitati svakog dana, pred spavanje, ujutru ili kad god to vaš ritam dozvoljava. Okružite se knigama. Zatim, razgovarajte sa decom, pitajte, podstičite razgovore o najrazličitijim temama, neka dete kaže šta misli, neka pokuša da objasni. Takođe, razvijajte mu socijalnu komunikaciju tako što će drugima umeti da kaže „zdravo“, „hvala“, „izvini“. Svakog dana provedite vreme na podu sa svojim detetom, igrajte se, isprljajte se, ali dajte mu i vremena da se samo zaigra. I ono što je najvažnije podstičite nezavisnost kod vaših mališana. Deca koja mogu neke jednostavne radnje sama da obave, u prilagođavanju u vrtiću pokazuju veću spremnost. Te male radnje mogu biti: obuvanje cipela, pranje ruku, pranje zuba.

Rančevi za vrtić pomažu deci u razvijanju samostalnosti

Deca vole da oponašaju odrasle i da se osete važno. Kao odlična priprema za polazak u školicu, mogu biti adekvatni rančevi za vrtić, jer kao što mama nosi torbu na posao, tako i mališan nosi svoj ranac u školicu. U njega možete staviti dodatnu garderobicu, neku malu svesku, bojice, flašicu sa vodom. Ili šta god dete poželi. Može sam da spakuje u ranac i neku omiljenu igračku koja će mu služiti kao najbolji drugar u prvim danima privikavanja. Deca žele da budu nezavisna i vole da rade stvari sami i na svoj način. A pakovanje ranca za vrtić je odlična vežba odrastanja i samostalnosti. Kada birate ranac, obratite pažnju na veličinu, jer ne bi trebalo da budu veći i širi od leđa vaših mališana. Takođe, ranečevi za vrtić treba da su napravljeni od materijala koji su lako perivi i lako se održavaju. Naramenice treba da su mekane i udobne, sa kopčom koja se lako kači. Postoji mnogo različitih boja i oblika u kojima se proizvode rančevi za vrtić. Pa tako, ako dete voli životinje, možete naći ranac sa slikom ili oblikom mede, kornjače, lava, ali mogu biti i savršeno dizajnirani za male princeze. Rančevi za vrtić nisu samo funkcionalni, već mogu biti i zabavni, upravo zbog svog dizajna.

Neka vaše dete vežba da provodi vreme bez vas

Dajte vašem detetu prostor, neka provede neko vreme bez vas. Kratka razdvajanja mogu mu pomoći da se lakše pripreme za vrtić i da nauče da su razdvajanja od mame i tate samo kratkotrajna, i da nisu zauvek. Deca koja to nisu iskusila pre vrtića, burnije doživljavaju rastanak na vratima školice.

Priprema za polazak u vrtić je potrebna koliko deci, toliko i roditeljima. Nekada mame budu zabrinutije, sa puno pitanja i pod većim stresom. Ali, u stvarnosti obično se dešava da se deca brže adaptiraju na nove situacije, čak mnogo brže nego roditelji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget