Kako izgradnja ličnog stila može da doprinese rešavanju posledica brze mode

Još je Oskar Vajld rekao da je ,,moda forma ružnoće toliko nepodnošljiva da mora da se menja svake sezone”. I zaista, moda se stalno menja. Nekada je trend trajao i po nekoliko godina, a danas se trendovi menjaju i nove kolekcije izbacuju svake nedelje. Zbog masovne proizvodnje modni stručnjaci upozoravaju na fenomen ,,brze mode” i objašnjavaju zbog čega je ta pojava loša.


Brzo i lako kupujemo naročito na sniženjima, a imamo utisak da i dalje nemamo šta da obučemo i da nam treba baš nešto iz najnovije kolekcije. Šoping je postao terapija, kupuje se impulsivno, a tako kupljeni komadi brzo zastarevaju i zamenjuju se novim. Materijali su sve jeftiniji i lošiji, tekstilna industrija problematična je kad su prava radnika u pitanju, a uticaj na životnu sredinu je loš.

Održiva Moda

Kao protivteža brzoj modi nastao je nov koncept održive mode. Da bismo usvojili ovaj konceprt treba da živimo i razmišljamo drugačije. Odeću treba dovoljno iznositi, proslediti, a ne bacati. Poželjno je nositi odeću na koju smo možda zaboravili i koja dugo stoji u ormaru, a ne gomilati i kupovati stalno novu. Najbolji komadi odeće su oni koje nosimo, a ne oni koje smo jeftino platili, a nismo ih nosili. U skladu sa ovim konceptom je ono poznato modno pravilo koje glasi ,,Manje je više“. Bolje je imati manje komada u dobrom stilu, nego previše stvari koji su u trendu, ali ne dopronose ličnom stilu.

Šta čini dobar stil?

Koko Šanel je poznata po izjavi da je moda prolazna, a stil večan. Stil ne mora biti skupo plaćen. Stil je stvar izbora, traži kreativnost i originalnost. Važno je pametno izabrati, uskladiti trendove sa svojim ukusom i izgledom. Važno pravilo dobrog stila, a istovremeno i održive mode je da treba potrošiti novac na komade koje ćete dugo i često nositi. Pored pažljivo izabrane odeće takvi komadi jesu i modni dodaci.

Torba

Dobru torbu nosićete u mnogim prilikama i uklopiti uz različite trendove. Kvalitetna torba trajaće godinama. Do skoro se podrazumevalo da je crna, kožna torba ona koja ide uz sve, ali sve popularnije i uklopivije su i torbe u drugim bojama, pa čak i sa prepoznatljivim printom ili šarene torbe.

Ručni sat

Mali, ali važan detalj, ručni sat je vrlo zanimljiv aksesoar koji pristaje svima. Klasičan i kvalitetan sat pametna je investicija za dobar stil. Elegantan sat može biti i zamena za nakit, dovoljno je lep, a srebrna ili zlatna narukvica biće efektan ukras za svaku odevnu kombinaciju. Sa druge strane ručni sat sa kožnom narukvicom pristajaće i ženama i muškarcima, a moći će da se nosi i uz elegantni i uz svedeniji stil oblačenja. Sve su popularniji veliki satovi koji upadaju u oči i zanimljivo se uklapaju i uz svakodnevne i uz najneobičnije kombinacije. Strogi kodeksi oblačenja sve su manje prisutni čak i na radnom mestu, pa i ovakve robusnije satove moći ćete da nosite vrlo često.
Zanimljivo je da su ova dva modna dodatka vremenom postala deo luksuznog stila života, pa pojedini poznati modeli torbi i satova dostižu astronomske cene po kojoj se mogu porediti sa najvrednijim umetničkim delima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget