Kada vam je potreban teleskopski viljuškar?

 

Uporedo sa razvojem građevinarstva unapređuju se i građevinske mašine koje služe za lakšu gradnju.

Ipak, mnoge imaju širu primenu i dobro dođu kod šire grupe poslova, a jedna takva je i telehandler ili teleskopski viljuškar. Poslovi u građevinarstvu su nezamislivi bez njega, ali ima dobru primenu i šire.

Šta je to telehandler, kakve vrste postoje, gde se sve koristi, koga pozvati ako vam zatreba ovakva mašina? Sve detalje potražite u daljem nastavku teksta.

Čemu služi teleskopski viljuškar?

Teleskopski upravljač, telehandler ili teleskopski viljuškar je naziv za istu mašinu koja je verzija klasičnog viljuškara samo što ova podiže teret na veću visinu.

Osnovna razlika je u načinu podizanja tereta koji se ne diže vertikalno već se koristi teleskopski bum koji mu omogućava lakše podizanje na velike visine.

Sastoji se od teleskopskog dela (ruke) koji na svom kraju najčešće ima viljuške, ali može dolaziti i sa kašikom, grabuljama, vitlom, kukom, korpom…po potrebi se mogu montirati dodaci koji će olakšati podizanje specifičnih tereta čak i preko 30m visine. Što se tiče nosivosti, teleskopski viljuškar se može opteretiti sve do 15.000 kg što ga čini veoma uslužnom mašinom.

Podela telehandlera

Teleskopski viljuškari dolaze u različitim modelima i najčešće se biraju prema visini na koju podižu teret i koliko tereta mogu da ponesu, a ovo su najčešće varijante:

  • 3.600 kg na visinu od 14 m 
  • 4.000 kg na visinu od 17m
  • 4.900 kg na 20 m visine
  • 5.000 kg na 25 m visine
  • 6.000 kg na 29 m
  • 6.000 kg na 34 m

Pri radu na ovim građevinskim mašinama treba strogo ispratiti naznake o maksimalnoj nosivosti jer se može izazvati prevrtanje u slučaju većeg opterećenja.

Postoje i jasno definisani propisi kako se postavljaju stabilizatori, na koju dubinu i koja je bruto maksimalna težina. Svi propisi se moraju ispoštovati da bi mašina ostala stabilna u radu.

Postoje i ove vrste:

Roto teleskopski vuljuškar: gde se radna platforma rotira za 360i tako znatno olakšava izvođenje mnogih radova.

Panoramic telehandler nemaju stabilizatore i zato mogu da podignu i prenesu teret istovremeno. Nešto su manje nosivosti i visine na koj mogu da podižu, ali su uslužni u različitim transportnim segmentima.

Kada je potreban teleskopski viljuškar ?

Osnovna primena je u građevinarstvu kada se sa ovim mašinama lako dodaju materijali ili sklanja bespotreban teret sa viših spratova prilikom gradnje. Pošto se stabilizatori vrlo brzo fiksiraju, kratko vreme je potrebno teleskopskom viljuškaru da teret podigne i po potrebi promeni mesto podizanja.

Ovakve mašine, malih dimenzija, pokretne su dobro došle kod svih poslova koji se odnose na podizanje tereta na visinu, ali pošto ne trebaju svo vreme dobra solucija je iznajmlljivanje telehandlera.

Firme koje se bave prodajom građevinskih mašina često vrše i njihovo iznajmljivanje na period koji bi vama odgovarao i pri tome plaćate mašinu samo za period dok vama treba.

Telehandleri su olakšali rad i uprostili sam proces podizanja i spuštanja tereta da bi se posao nesmetano obavio. Iznajmljivanje ih čini lako dostupnim svim firmama koje imaju kratkoročne potrebe ovog tipa, a ako vam je potrebna u svakodnevnom radu onda je i kupovina dobra odluka. Ukoliko vam je neophodna ovakva radna mašina posetite sajt jedne od najpouzdanijih firmi Sab d.o.o iz Beograda, koja se bavi prodajom i izanajmljivanjem potpuno novih telehendera.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget