Italija – letovanje, studiranje i život

u italiji

Italija nudi mnogo toga. Pogodna je za prolećni ili letnji odmor, za zimski ili jesenji. Zemlje koje imaju more i ujedno bogatu kulturnu i istorijsku ponudu unutar samih gradova nalaze se opravdano na vrhu liste najboljih turističkih mesta.

Italija je jedna od tih država i ne postoji razlog da ne odete tamo, a takođe u ovoj zemlji možete naći sve što vas zanima i sve što vam je potrebno. Bilo da želite samo da vam Italija bude destinacija kada se zapitate gde letovati, ili da studirate ili želite da se trajno preselite, imamo par osnovnih informacija za vas, koje će vam pomoći da lakše donesete odluku.

Kako izgleda letovati u Italiji?

Letovanje u Italiji može da vam bude jedno prelepo iskustvo, ukoliko odaberete pravo mesto. Mada, za bilo koje mesto pored mora da se odlučite uživaćete. Sve što treba da znate, ukoliko se odlučite za letovanje u Italiji, jeste da sve pripreme treba ranije da uradite. U sezoni je mnogo velika gužva te vam savetujemo da ranije rezervišete smeštaj, kao i avionsku kartu. Ono što je sada verovatno svima veoma važno jeste činjenica da je WIFI u Italiji skoro svuda besplatan, te nećete imati problema da po ceo dan šerujete na društvenim mrežama kako se  lepo provodite u ovoj čarobnoj zemlji. Restorani koji se nalaze bliže plaži su skuplji. Italijani uglavnom ne znaju engleski ili obično ne žele da ga govore, pa ćete ukoliko ne znate italijanski imati malo problema. Ukoliko se odlučite na letovanje u Italiji sa porodicom treba da znate da postoje mesta koja su baš prilagođena deci, te će vam u toliko biti lakše. Ponuda je zaista velika, bilo da želite da idete u sopstvenoj režiji ili preko turističke agencije.

A kako je studirati u Italiji?

Ukoliko razmišljate da nastavite svoje studije u Italiji, treba da znate da postoje brojni privatni i državni univerziteti na koje možete da konkurišete. Od dokumentacije će vam uglavnom na svim univerzitetima tražiti diplomu o prethodno završenom obrazovanju, fotografije, vizu za studiranje, zatim motivaciono pismo, cv, kao i preporuku profesora. Neki univeziteti traže i polaganje italijanskog jezika, dok drugi univerziteti traže sertifikat o poznavanja engleskog jezika. Postoje i brojne stipendije, a postoji i mogućnost umanjenja školarine, posebno ukoliko dolazite sa naših prostora. Osnovne studije traju 3 godine, a master studije 2. Naravno fakulteti poput medicinskih ili arhitekture traju duže. Upis na većinu fakulteta u Italiji je u aprilu ili maju. ukoliko odlučite da živite u domu planirate da će vas to koštati od 300 do 700 evra mesečno. Školarine nisu mnogo skuplje u odnosu na naše fakultete, pa tako možete godinu platiti i 1000 evra, a postoje i univerziteti gde cene školarine dostižu i cifru od 3000 evra.

Život u Italiji je posebna priča

Letovati i studirati u Italiji je jedno, a živeti u ovoj prelepoj zemlji je sasvim druga priča. Naravno studenti osete malo tog života u Italiji, ali to ipak ne može da se poredi pravim životom. Ukoliko planirate sa porodicom da se preselite u Italiju treba da znate da će vam biti potrebne minimum dve plate za normalan život, dakle oba supružnika moraju da rade, ukoliko imate i decu. Svako ima neki svoj hobi i Italijani su posvećeni sportu i raznim zanimacijama. Iskustva naših državljana u Italiji kažu da im je mnogo teško da steknu prave prijatelje, a ističu i činjenicu da se Italijani mnogo teško otvaraju. Italijanke su veoma uredne i mnogo vode računa o kući. Italijani vole da kuvaju, te se već od podneva na ulicama oseća miris divne hrane, koji je pomešan sa mirisom cveća i mora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget