Greške prilikom obuke vozača

Kada upišete časove vožnje u određenoj auto školi, vi očekujete da vas oni poduče najbolje što umeju i znaju. Međutim, nije uvek tako. Pojedine škole često prave greške i to se kasnije može odraziti na samopouzdanje kandidata i na njegovo učenje i dalje sticanje prakse. Na ovo ne možete da utiče vi, ali možete da utičete na izbor dobre auto škole i izbor dobrog instuktora.

Pre svega, morate imati u vidu šta je ono što je pogrešno, da biste odmah to prepoznali i na taj način i promenili školu ukoliko je to potrebno.  

Nestručna auto škola

Pojedine auto škole ne vode računa o svojim kandidatima, oni im nisu na prvom mestu i neretko prave sasvim slučajne greške koje kasnije mogu da imaju posledice. Naime, škola mora da brine o tome da sve bude u savršenom redu, da poštuje zakone i propise. Auto škole moraju da imaju ispravne i bezbedne automobile i dovoljan broj stručnih instruktora.

Auto škole treba profesionalno i stručno da se ophode prema kandidatima i da ih o svakoj promeni uredno obaveštavaju, a da im pre obuke objasne proceduru. U želji da prime što više kandidata, auto škole nemaju vremena da se svakom pojedinačno posvete maksimalno i tu se javlja problem, jer može da dođe do toga da propuste da vam saopšte bitnu informaciju.

Neprofesionalni instruktor

Uvek imajte u vidu da vi sami možete da se opredelite za instruktora kojeg želite. Auto škole mogu da vam preporuče svoje instruktore, ali je na vama konačna odluka. Instruktori koji konstantno viču na svoje kandidate u toku vožnje, na neki način ih i ponižavaju, nisu smireni, onda oni jako loše utiču na kandidate i samim tim stvaraju barijeru kod njih, koja će se sutra odraziti i na njegov odnos prema vožnji. Instruktori treba da znaju da prenose znanje, da ne stvaraju nervozu kod kandidata i da im se posvete maksimalno.

To ima veze i sa odabirom dobre auto škole, jer nijedna strogo profesionalna škola neće dozovliti da deo nje budu oni instruktori koji nisu na „dobrom glasu“.

Nedovoljno vežbe i prakse

Stalno odlaganje nekih stavki, smirivanje rečima „polako, ima vremena za to“ i slično samo može da znači da ste odabrali ne tako idealnu auto školu. Svakom segnemntu vožnje treba posvetiti dovoljno vremena. Ukoliko smatrate da nešto niste dobro savladali, onda to treba da kažete svom instruktoru.

Dobar instruktor će i sam primetiti šta vam ne ide, pa će se još više fokusirati na to. Nemojte ostavljati po strani stvari koje ne znate i bežati od njih.

Instruktor koji previše sugeriše

Ukoliko imate instruktora koji vam je previše posvećen i koji vas stalno navodi šta treba da radite, onda imajte u vidu da nikada nećete naučiti. Polaganjem vožnje vi stičete pravo da budete ravnopravni učesnik u saobraćaju i samim tim prepušteni ste samo sebi i svojim znanjima. Ako ste navikli na konstantnu pomoć instruktora, to znači da će vam kasnije biti vrlo teško da sami razmišljate.

Instruktor nekada treba da vas pusti da napravite neke sitne greške, da vas nekada stavi i u neku neprijatnu situaciju, da vidi kako biste vi tada postupili. Samo na taj način stičete praksu za ceo život.

Izvor: Auto škola Pavlin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget