Da li ste se ikada zapitali kada i gde je nastala kvaka za vrata i koja je njena prvobitna funkcija bila?

Precizni podaci o tome gde i kako je nastala kvaka za vrata ne postoje, ali se prema nekim istraživanjima došlo do zaključka da se to dogodilo pre više od pet hiljada godina u drevnom Egiptu, o čemu svedoče arheološka nalazišta iz tog perioda.

Nešto kasnije se ta tradicija ugradnje preteče današnjih kvaka prenela u Grčku i Rim. Mnogo godina kasnje tokom srednjeg veka, praktično je prestalo pravljenje i i ugradnja kvaka na vrata,  već su se na vrata ugrađivale samo brave sa ključem, i to je bilo nešto što su sebi mogli da priušte samo bogati pripadnici društva. Oni siromašniji vrata su zatvarali pomoću kanapa i metalnih šipki. Čak i kada se tokom 16. veka kvaka vratila u upotrebu ona ni tada nije korišćena iz razloga pružanjna sigurnosti, već je kvaka bila statusni simbol koji je trebalo da pokaže svu raskoš i bogatstvo vlasnika palata. Tako su se na vrata ugrađivale pozlaćene ili zlatne kvake.

Kako da izaberete odgovarajuću kvaku za vaša vrata?

Iako ste možda mišljenja da je kvaka na vratima, bilo ulaznim ili sobnim, odnosno unutrašnjim samo deo vrata koji vam služi du uđete u prostor ili da iz njega izađete, to ipak nije tako. Naime kao sastavni deo vrata, kvaka itekako doprinosi celokupnom utisku o nekom  prostoru, bilo poslovnom ili stambenom. Upravo zbog toga treba da itekako obratite pažnju prilikom odabira kvaka za svoja vrata i da izaberete onu koja će vam obezbediti sigurnost, ali i koja će odgovarati vašim estetskim kriterijumima, i tako se uklopiti u stil vašeg prostora.

Kvake za sobna vrata kao važan deo vašeg enterijera

Ukoliko ste se odlučili za zamenu kvaka na sobim vratima koje već imate, ili tek ugradjujete nova sobna vrata prva stvar od koje morate krenuti jesete strana na koju se vrata otvaraju, tj. da li vrata imaju levo ili desno otvaranje. Kada ste to ustanovili možete krenuti sa odabirom kvake za sobna vrata, jer su vam na raspolaganju različiti tipovi. Najrasprostranjeniju primenu svakako imaja drvena kvaka koja svojiim karakteristikama, dizajnom ali i pristupačnom cenom ispunjava većinu kriterijuma. Ukoliko pak želite da akcenat stavite na izdžljivost, kao i na njena antibakterijska svojstva onda treba da se opredelite za metalnu kvaku za sobna vrata. Na raspolaganju su vam i staklene kvake za sobna vrata i one su najčešće okruglog oblika, a za njih se možete opredeliti ako preferirate nešto ekstavagantniji stil opremanja enterijera. Kao evntualnu opciju ne treba izostviti ni keramičke kvake, koje predstavljaju poseban estetski element u prostoru, jer mogu biti oslikane motivima koje vi želite i koje kao takve mogu predstavljati pravo malo umetničko delo kome ste dali lični pečat. Na tržištu takođe možete pronaći i kvake za sobna vrata koje imaju mešovitu završnu obradu čime je postignut spoj otpornosti i estetike. Za koji god tip kvake za sobna vrata da se opredelite,  ono oko čega ne treba da pravite kompromis je kvalitet koji mora biti na prvom mestu, jer samo pomislite koliko puta u toku dana uđete i izađete iz jedne u drug prostoriju. Na kraju krajeva ne želite da pogrešnan izbor kvake za sobna vrata dominira vašim prostorom, zar ne?

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget