Beba od šest meseci

Vaša beba je sada mnogo zrelija, počinje mnogo bolje da pamti i da koristi svoje mentalne sposobnosti. Sada više ne zaboravlja ljude ako ih ne vidi neko vreme. Takođe, ona pamti svoje igračke, slikovnice, mesta i zahvaljujući memoriji, bolje se snalazi u prostoru.

Još jedna velika promena u ovom periodu je kompleksniji razvoj i izražavanje emocija. Beba će još naučiti bolje da prepoznaje i tuđe emocije. Na primer, po načinu na koji joj se obraćate, kao i po boji vašeg glasa, ona može prepoznati da li ste srećni, tužni, ljuti…

Sasvim je normalno da beba u ovom periodu bude nepoverljiva i oseća strah od nepoznatih ljudi. Ona će verovatno postati mnogo nervoznija nego do ovog uzrasta, kada pokušate da je ostavite kod nekog na čuvanju.

 

Kako se razvija govor kod bebe od šest meseci

Vaša beba od 6 meseci sada verovatno već zna svoje ime, pa reaguje kada je pozovete. Ona izgovara sve više glasova, pa je brbljanje uobičajena svakodnevna radnja. Takođe, koristi i neverbalnu komunikaciju – odmahuje glavom, maše, žmirka, podiže ručice uvis da je podignete…

Veoma je važno da stalno pričate bebi, naročito ako sami provodite vreme sa njom. Takođe, možete joj čitati slikovnice, pričati priče, pevati pesmice… Na taj način podstičete bebu da razvija svoj govor i govornojezičke sposobnosti.

Slušajući vas, beba će brbljanjem početi da oponaša vaš govor.

 

Uvođenje čvrste hrane

Ako je vaša beba bila na isključivom dojenju ili ishrani mlečnom formulom prvih šest meseci, ona sada počinje da se upoznaje sa čvrstom hranom.

Sasvim je normalno da beba u početku odbija kašicu koju ste joj ponudili. Isto tako, neke bebe rado prihvataju nove ukuse i uživaju u novoj hrani. Ukoliko beba odbija da jede, nemojte je primoravati. Ponudite je ponovo sutradan. Tek ako beba nastavi da odbija hranu, potražite savet od pedijatra.

 

Alergije i hrana

Ukoliko neko u porodici ima alergije, budite oprezni. U suprotnom, nemojte predugo odlagati uvođenje namirnica, jer to prema novijim istraživanjima, može dati doprinos razvoju alergija.

 

“Oprema” za hranjenje

Kako bi vaša beba bila bezbedna tokom hranjenja, najbolje je da koristite stolicu za hranjenje beba. Tako će i vama biti lakše, jer se beba u odnosu na vas nalazi na adekvatnoj visini, a bezbedna je jer zauzima uspravan sedeći položaj. Dodatno, takve stolice imaju sigurnosne kaišiće, koji sprečavaju bebu da ustane sa mesta tokom hranjenja.

Osim stolice, obavezno nabavite blender, jer beba na početku jede samo kašastu hranu. Takođe, biće vam potrebno i sledeće – činija, mekana kašičica i puno portikli.

 

Prvi zubići

Ukoliko vašoj bebi još uvek nije nikao ni jedan zubić, u ovom periodu ga možete očekivati. Prvi zubić koji niče je donji prednji sekutić. Nicanju zubića prethodi intenzivno balavljenje i svrab. Neposredno pre izbijanja možete primetiti da su desni osetljive i blago upaljene, na mestu gde samo što nije izašao zubić.

Od pomoći su hladne obloge i glodalice. Nemojte se uplašiti ni ukoliko se javi povišena temperatura. Ona je čest simptom nicanja zubića. Ipak, ako telesna temperatura prelazi 38ºC to naverovatnije ukazuje na neku virusnu infekciju, pa je najbolje da odvedete bebu pedijatru.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget