3 razloga zašto treba koristiti PLC u industriji

plc

Do skoro je PLC bio jedina primenjiva opcija koja se koristi za kontrolu u industrijskoj automatizaciji. Inženjerima je danas dostupno mnogo više opcija poput PC i panle PC računara, kao i tzv. soft PLC. Međutim, panel PC računari oponašaju funkcije koje HMI ili PLC kombinacije imaju. Ipak, oni inženjeri koji su skloni da sami smišljaju nove kontrolore to mogu učiniti in a bazi tzv. Raspberry Pi pločice.

Iako su danas dostupne brojne nove mogućnosti, ipak još uvek ima mnogo opravdanih razloga zbog kojih se PLC koristi u industiji. Mi smo izdvojili tri najvažnija, a to su bezbrižnost, pouzdanost i urođena robusnost i prilagodljivost i mogućnost proširivanja.

Šta podrazumeva bezbrižnost?

PC i PLC računari imali su ozbiljan razvojni put koji je dugo tajao. Od skromnih početaka došlo se do današnjih kapaciteta, a pitanje je kako će se dalje razvijati ova rešenja. Kada se evolucija PLC-a kontroliše, to znači da proizvođači imaju priliku da pruže dugoročnu podršku kada je u pitanju softver i hardver.

Ako za primer uzmemo Mitsubishi, to znači da će dvadesetogodišnji FX PLC aplikacijski program biti modernizovan i prebačen u novi, a to je FX5U. U trenutku može da počne sa radom aplikacija na novom kontroloru. Ako je rešenje bazirano na industrijskom PC-u, onda je pomenuto rešenje skoro nezamislivo.

U mnogim granama industrije ovakav nivo podrške ne samo da je neophodan, već se ubraja u osnovne zahteve koji se moraju ispunit. U industriji voda, priča je drugačija. Dobavljači su u obavezi da osiguraju podršku upravljačkim sistemima u trajanju od makar dve decenije. Iako će se menjati upravljački hardver tokom tog vremena, ipak će PLC korisnici biti spokojni, jer će na najnoviji kontrolere softver moći lako da se prenese.

Pouzdanost i urođena robusnost su posebno značajni!

Stabilna računarska platforma osigurana je zahvaljujući savremenom industrijskom PC-u. ipak, kada se industrijski PC uporedi sa PLC kontrolorom, onda je jasno ko je naprikosnoven. Naravno, PLC nema konkurenciju. Ipak, na industrijskom PC-u operativni sistem izvršava se uz Windows OS u realnom vremenu i obezbeđuje isti nivo robusnosti kao što je to slučaj is a procesorskom jedinicom PLC-a.

Ako PC radi izolovano, onda ne bismo morali dalje da govorimo o pouzdanosti. Međutim, još uvek nije napravljen takav kontroler, pa se zato razlikuju posebni ulazi i izlazi prema mreži, ostale komponente za komunikaciju, periferije za spajanje, al ii driver koji se učitavaju u računar. Ipak, kada se driver ažuriraju može da dođe do određenih problema.

Neizbežni su povremeni padovi sistema, a pitanje je kako to dalje utiče na upravljanje procesom. Ipak, kada je reč o PLC-u, tu nema govora o padu sistema. 

Prilagodljivo rešenje – PLC!

Brojčano su najprodavaniji PLC kontrolori, a imaju i najširi spektar aplikacija. Reč je o vrlo povoljnom rešenju, a pošto je osnovna platforma vrlo fleksibilna i može da se proširi na nekoliko desetina U/I tačaka, onda je korisnici dostupno prebacivanje na veći PLC, a ukoliko se koristi isto programsko okruženje dostupne sui  brojne prednosti modularnog hardvera. Vše o PLC kontrolerima pogledajte na linku.

Ogroman potencijal za prilagođavanje ima PLC, a pošto su bezbrojni i načini za proširivanje funkcionalnosti, onda je jasno zašto se PLC u industriji rado koristi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget