ZAŠTO JE VAŽAN REDOVAN SERVIS KLIMA UREĐAJA?

Ako zastanemo i razmislimo na koji način funkcioniše naš rashladni uređaj, shvatićemo da se radi o preradi vazduha iz prostorije. A s obzirom da taj vazduh prolazi kroz filtere gde se rashlađuje i kao takav izlazi nazad onda se treba zapitati i o stanju tih filtera i svih drugih kompomenti u klima uređaju. Jer oni direktno utiču na naše zdravlje, pogotovo onih najmlađih. 

Da bi se obezbedni dovoljan kvalitet vazduha ali i ispravnost rada neophodan je godišnji servis klime, a nekada se preporučuje da se to radi i češće.

Servis klime podrazumeva nekoliko radnji koje obavljaju registrovane profesionalne firme specijalizovane za taj posao. Tu spadaju: prodaja uređaja i konsultacije, montaža, redovno  održavanje, popravke i demontaža. 

OD NJEGA ZAVISI KVALITET VAZDUHA U PROSTORIJI

Već je pomenuto koliko je važno godišnje održavanje klima uređaja, koji direktno utiče na kvalitet vazduha. U sklopu redovnog održavanja biće pročišćeni filter i oprane i dezinfikovane sve druge komponente.

Nagomilavanje čestica i nečistoća iz vazduha u samoj unutrašnjosti koje se zadržavaju na filterima, isparivaču i kadici za odvod kondenza dovode do razvoja gljivica i drugih mikroorganizama koje je potrebno redovno čistiti. Ovo se posebno dešava u periodu godine kada se proizvod ne koristi. Zato ne treba čekati neugodan miris ili lošije hlađenje kako bi se pozvao servis klime. 

Postoji i hemijski proizvdodi koji svakog domaćinstvu mogu pomoći u čišćenju i dezinfekciji, sa vremena na vreme, ali dugoročno gledano važno je kompletno sve elemente skinuti i očistiti ih valjano. 

DOPUNA GASA ODNOSNO FREONA

U sklopu redovnog godišnjeg pregleda uređaja pored čišćenja i dezinfekcije proverava se i nivo freona u njemu. Ako je on ispod minimuma osoba koja obavlja pregled preporučiće vam njegovu dopunu. Nedovoljna količina freona manifestuje se slabim hlađenjem, ali i pojačanom bukom koja dolazi iz spoljne jedinice i sve su to posledice lošeg rada kompresora koji može na kraju dovesti do ozbiljnijih kvarova.

 Zato je povremena provera freona neophodna, što neće uvek rezultirati potrebom za dopunom.

Stručnjaci će pored nivoa gasa proveravati i spojeve kako bi se utvridlo da ne dolazi negde do curenja freona. Za sve ovo oni poseduju posebne alatke i opremu za rad. 

Svaki serviser će vam reći da punjenje vrši isključivo kvalitetnim i proverenim originalnim fluidima – freonima od licenciranih proizvođača. Ali treba imati na umu da ima i onih koji koriste kineske li no-name freone koji su jako lošeg kvaliteta. Zato ovaj posao treba poveriti nekome od poverenja. 

UTIČE NA ISPRAVNOST UREĐAJA

Preskakanje redovnog održavanja, ili bar godišnjeg servisa klime značajno može uticati na kvalitet rada samog uređaja, ali može dovesti i do češćih kvarova. To je u direktnoj vezi sa čišćenjem, dezinfekcijom i dolivanjem freona. Jer prljav i na ovaj način zapušten uređaj slabijeg je kapaciteta i samim tim troši više električne energije da bi postigao isti efekat, što može rezultirati ozbiljnijim kvarovima. 

Dešava se i da zapušenost isparivača dovede do pregrevanja kompresora što značajno može smanjiti radni vek. U tim slučajevima više će koštati redovan servis klime, nego sama popravka koja je nastala izostankom istog. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget