Zašto je bitno ažurno i detaljno vođenje trudnoće kod iskusnog ginekologa

Trudnoća se u današnjem vremenu užurbanog tempa života, brojnih poslovnih obaveza i stresa dočekuje sa velikim uzbuđenjem i neizmernom radošću, zbog čega joj treba posvetiti posebnu pažnju. To čuveno „drugo stanje“ koje osećaju dame ne može da se opiše rečima, a kombinacija ljubavi, sreće i brige zahteva ažurno vođenje trudnoće i poklanjanje poverenja najboljem ginekologu i timu stručnjaka. 

Vođenje trudnoće u današnjem vremenu podrazumeva redovne i povremene preglede, detaljne analize, kao i raznovrsne testove, a sve to u skladu sa dogovorom sa svojim lekarom. Iako žene imaju pravo izbora koji će ginekolog voditi njihovu trudnoću, veoma je važno istaći značaj svih redovnih i povremenih pregleda, kontrola i analiza danas, u odnosu na davna vremena kada to sve tako ažurno nije ni postojalo.

Rano utvrđivanje trudnoće, zdravlja ploda i vitalnosti trudnice

Ažurno i detaljno vođenje trudnoće podrazumeva odlazak kod ginekologa od prvog dana „drugog stanja“, tačnije odmah nakon pojave simptoma kao što su mučnina i povraćanje, vrtoglavica i slabost, težnja ka spavanju i mnogi drugi, ili posle urađenog „brzog“ testa iz apoteke. Putem vaginalnog ultrazvuka i pregleda, ginekolog može utvrditi da li se radi o trudnoći, kao i predložiti potreban unos vitamina i minerala. 

Pored toga, u zavisnosti od drugih faktora predlaže se prenatalni test, kao pouzdan način utvrđivanja genetskog zdravlja ploda u najranijoj fazi razvoja, kao i pola, već od 8. nedelje trudnoće. Takođe, potrebno je uraditi krvnu grupu i analize krvi, proveru briseva i druge preglede ukoliko ginekolog ustanovi da je to potrebno. Da bi vođenje trudnoće bilo besprekorno, u svim trimestrima se savetuje bar mesečni pregled kod odabranog ginekologa uz klasični i jednom ekspertski ultrazvuk, sve do termina porođaja i praćenja nivoa kontrakcija materice.

Ginekolog je veoma važan za negovanje trudnoće i sopstvenog zdravlja

Vođenje trudnoće danas je mnogo više od rutinskih pregleda koji se zakazuju, bezbolni su i traju uglavnom relativno kratko. To je čitav sistem savetovanja, povezivanja i razvoja poverenja između odabranog lekara i pacijenta, odnosno trudnice. Uvek kada oseti potrebu, a na osnovu ultrazvučnog pregleda, ginekolog koji vodi trudnoću može predložiti određene analize i testiranja, radi što pouzdanije procene stanja u svakoj fazi razvoja ploda. Profesionalan, iskusan i ljubazan ginekolog može pružiti svu potrebnu negu, koja je veoma važna za uspešnu trudnoću, ali i psihofizičko stanje buduće mame. 

Zbog svega toga su ginekolozi i njihovi timovi veoma važan faktor raspoloženja trudnice, pružaju motivaciju, podršku i sve potrebne savete, čak često i izvan redovnog radnog vremena i termina pregleda. Za razliku od nekadašnjeg vremena kada je vođenje trudnoće podrazumevalo svega 1 ili 2 pregleda, dok su bake čak izvan dodira sa lekarima imale i porođaje, danas su potpuno druga vremena i bitno je uvideti značaj redovnom odlasku kod ginekologa, a radi održavanja i negovanja „drugog stanja“ na pravi način. 

Vođenje trudnoće važno je prepustiti iskusnim i profesionalnim ginekolozima, koji će biti spremni da u svakom trenutku pruže odgovarajuću podršku, pomoć i najbolje savete. Kao profesionalci koji apsolutno poznaju struku i imaju moć da uz najsavremeniju tehnologiju obezbede maksimalno detaljno praćenje trudnoće, svih 9 meseci imaju bitno mesto kod trudnica, ne samo kao stručnjaci, već i kao podrška od neprocenjive vrednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget