Work and travel: vrste programa, uslovi, najčešći poslovi i smeštaj

Work and travel program jeste jedna vrsta međunarodne kulturne razmene u okviru koje studenti različitih univerziteta i visokoškolskih ustanova iz Srbije i drugih zemalja dobiaju priliku da tri do pet meseci letnjeg raspusta provedu živeći i radeći u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Svake godine sve više studenata odlučuje da iskoristi priliku da posete Ameriku, zarade nešto novca, upoznaju američku kulturu i steknu dragoceno iskustvo. U nastavku teksta pročitajte kako work and travel program funkcioniše, koje vrste programa postoje, koje uslove kandidati moraju ispuniti kako bi stekli pravo prijavljivanja, kao i koji su to najčešći poslovi koji se nude i kako se nalaze.

Koje vrste work and travel programa postoje?

Postoje dve vrste work and travel programa. Jedna u kojoj agencija preko koje se student prijavljuje na program obezbeđuje posao. Najčešće se nude poslovi po restoranima, supermarketima, hotelima, bazenima i slično. Kandidati između ponuđenih opcija biraju onu koja im najbolje odgovara. Kandidat na work and travel program može da ode i tako što će sam sebi obezbediti posao pre nego što stigne u Ameriku, objašnjavaju nam u agenciji za work and travel Ideas iz Beograda.

Kandidatima je dozvoljeno i da rade više poslova u isto vreme, ukoliko dodatni poslovi ne ugrožavaju njihove prve i primarne poslove na osnovu kojih im je odobrena viza za Ameriku. Nove poslove kandidati su dužni da prijave sponzorskoj agenciji čija je dužnost da proveri poslodavca. Ukoliko studenti tu svoju obavezu ne ispune mogu se suočiti sa ozbiljnim posledicama poput ukidanja programa i prijave imigracionoj službi.

Uslovi prijavljivanja na program

Da bi kandidati imali pravo prijave na „work and travel“ program moraju da ispune određene uslove. Pre svega moraju da imaju najmanje 18, a najviše 30 godina. Samo aktivni i redovni studenti prvi put upisani u tekuću školsku godinu imaju pravo prijave na ovaj program razmene. Dodatno, kandidati moraju govoriti engleski jezik i posedovati važeći pasoš.

E-mail adresa takođe je nešto što kandidati moraju posedovati kako bi komunicirali sa poslodavcima i agencijama i kako bi se mogli dogovarati o poslovima i drugim detaljima programa. Takođe, dužni su da svoj e-mail nalog redovno proveravaju.

Prilikom ulaska u Sjedinjene Američke Države studenti moraju imati najmanje hiljadu dolara na raspolaganju od čega barem četiristo u gotovini.

Smeštaj za vreme work and travel programa

Smeštaj tokom trajanja work and travel programa prijavljenim kandidatima najčešće obezbeđuju poslodavci ili sponzorske agencije.  O ceni, lokaciji i drugim detaljima smeštaja kandidati bivaju na vreme obavešteni. Ukoliko dođe do nepredviđenih situacija poput otkazivanja smeštaja ili menjanja uslova smeštaja od strane stanodavaca, sponzorska agencija ima obavezu da kandidatu obezbedi nov smeštaj koji će po ceni i drugim karakteristikama biti sličan prvobitno planiranom smeštaju. Prihvatanjem ponuđenog smeštaja kandidat se obavezuje da u njemu boravi do kraja programa bez prava da ga menja. U suprotnom stanodavac ima puno pravo da zadrži depozit, odnosno da ga ne vrati.

Poslodavci i sponzorske agencije u pojedinim gradovima ne obezbeđuju smeštaj za studenta, već ga on mora sam potražiti. Takođe, smeštaj se od strane sponzorske agencije ne obezbeđuje ni za one studente koji se prijavljuju na program u okviru kog samostalno pronalaze radnu poziciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget