Vremenske prilike koje se dinamično pretražuju u sezoni praznika

Prilikom planiranja aktivnosti tokom prazničnih dana, bilo da se radi o odlasku na putovanje, koncert na otvorenom, turističku posetu ili izlazak u noćni provod, veoma je važno da se isprati vremenska prognoza. Beograd je nedvosmisleno svakog decembra mesto sjajnog provoda, koje karakteriše veliki broj organizovanih proslava na otvorenom, ali i u ugostiteljskim objektima. 

Pored prestonice, doček nove godine planiran je i u mnogim drugim gradovima na trgovima, kao i brojnim odmaralištima, planinama, u hotelima i restoranima. Vremenska prognoza Beograd, kao i za druga mesta u Srbiji, prati se za novogodišnje praznike, ali i mesecima unapred, kako bi se blagovremeno donela odluka o najboljoj opciji za doček, odmor i zimovanje. Najpopularnija mesta za odmor u našoj zemlji definitivno su Beograd i Zlatibor, koja beleže i najveći broj prenoćišta. 

Vremenska prognoza Beograd – prolećno vreme za praznike

Kada se u prazničnoj sezoni razmatra vremenska prognoza Beograd, može se reći da su prilike izuzetno pogodne za putovanje i boravak napolju, ali ne i za zimske čarolije. Naime, najave meteorologa za prestonicu donose temperature od 10 do 16 stepeni, kao i uglavnom za ostatak zemlje, uz minimalne do 5 stepeni tokom noći i jutra, prenose Novosti, a pokazuje vremenska prognoza Beograd. 

Za praznike, ne očekuje se mraz i poledica, bar ne u samom početku januara. Vremenska prognoza Beograd od 2. do 5. januara donosi postepeno zahlađenje, a do tada se očekuje mestimično oblačno vreme, sa vlažnošću vazduha oko 44%.

Vremenske prilike na Zlatiboru – destinacija koja ima ogromnu popularnost

Još jedno mesto za koje se izdvajaju najave, pored toga što je vremenska prognoza Beograd aktuelna, jeste i Zlatibor. Ova planina beleži više od 1.000.000 prenoćišta u 2023. godini, i odmah se nalazi na drugom mestu iza Beograda. 

Zimsko, praznično vreme na Zlatiboru donosi temperaturu oko 5 stepeni celzijusa, što je i iznad proseka za ovo doba godine, a snežni pokrivač vidljiv je na Torniku. Svakako, turistička sezona u punom je jeku tokom čitave godine, a posebno u novogodišnjoj čaroliji. Vremenska prognoza Beograd, Zlatibor i za druga mesta, pogoduje i vožnji automobila uz oprez i osvrt na velike gužve, s obzirom da su najave prolećnog vremena zastupljene za čitavu zemlju.

Vremenske prilike u ostalim krajevima Srbije

Kada se analizira vremenska prognoza za ostala područja u zemlji, situacija je prilično slična kao i u prestonici i na Zlatiboru. Ipak, na nekim planinama postoji snežni pokrivač izuzetne visine, kao što je na primer na Goliji. Sa druge strane, većinu gradova i mesta u Srbiji karakterišu temperature iznad proseka za ovo doba godine, uz sunčeve zrake, povremenu oblačnost i odsustvo jakih vetrova. 

Vremenske prilike liče na mesec april, tako da je teško povezati pogled napolju sa zimskom idilom. Ipak, i temperature koje se u danima pred doček Nove godine kreću do 20 stepeni, potpuno su neočekivane za ovo doba godine.

Vremenska prognoza Beograd, zatim za planine, druge gradove i turistička mesta u Srbiji u sezoni novogodišnjih praznika, donosi prilično toplo i suvo vreme, sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine. Ovakve vremenske prilike pogoduju vožnji i putovanju bez padavina, mraza i klizanja, ali se svakako savetuje oprez zbog pojačanog intenziteta saobraćaja, čak i bez idiličnog pokrivača.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget