Tajna baltičkog ćilibara

Ćilibar se već vekovima koristi za izradu nakita i zauzima važno mesto u kulturama mnogih naroda. Ovaj dragi kamen je poznat i kao Sunčev kamen, jer se čini da su u njemu zarobljeni sunčevi zraci. Iako postoji različiti tipovi ćilibara, u zavisnosti od područja odakle je pronađen, danas je najpopularniji tzv. baltički ćilibar. U nastavku pročitajte zbog čega je ova vrsta ćilibara posebno cenjena.

Šta je ćilibar?

Ćilibar predstavlja mešavinu smola različitih drveća i nastao je pre oko 50 miliona godina. U zavisnosti od toga od kog drveća je nastao, razlikuje se i sastav ovih smola. Zajedno sa biserima i koralima, ćilibar spada u grupu tzv. organskog dragog kamenja.

Ćilibar se lako prepoznaje po različitim nijansama žute boje, kao i po mehurićima vazduha unutar smole. Upravo zbog karakteristične boje, ova fosilizovana smola se naziva i Sunčev kamen. Ređe, ćilibar može biti i tamno crvene boje, zatim zeleni, siv, ili gotovo crn.

Po čemu je specifičan baltički ćilibar?

Kao što smo već naveli, sastav ćilibara se razlikuje u zavisnosti od kojih vrsta drveća je nastao. Naravno, različite vrste drveća su mogle da rastu u određenim klimatskim uslovima, pa zbog toga danas možemo praviti razliku u vrstama ćilibara koje su karakteristične za različite oblasti.

Danas je posebno cenjen baltički ćilibar. Ono po čemu je posebno karakterističan jeste njegovo blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. A lekovitost se pripisuje visokim koncentracijama sukcinatne kiseline. I ostale vrste ćilibara sadrže ovu kiselinu, međutim otkriveno je da su smole drveća koja su rasla u oblasti oko Baltičkog mora najbogatije ovom kiselinom.

Upotreba baltičkog ćilibara

U mnogim kulturama ćilibar se koristio za spiritualne obrede, jer se verovalo da ovaj Sunčev kamen daje snagu i duhovnu ravnotežu vračevima koji ga nose. Međutim, još u bronzanom dobu ljudi su znali za pozitivne efekte na ljudsko zdravlje. U to vreme su nakit od ćilibara posebno nosili bolesni i stari kako bi ublažili bolove i kako bi se izlečili od različitih bolesti. Pored toga, pravile su se ćilibarske ogrlice za bebe koje su pomagale u ublažavanju simptoma nicanja prvih zubića.

Danas se na osnovu naučnih istraživanja zna koja je komponenta najodgovornija za lekovitost ćilibara. Reč je o sukcinatnoj kiselini, koja se u najvišoj koncentraciji nalazi upravo u baltičkom ćilibaru. Naime, pokazano je da ova kiselima ima jako antioksidativno svojstvo i zbog toga omogućava našim ćelijama da normalno funkcionišu. Pored toga, sukcinatna kiselina stabilizuje pH krvi, pozitivno deluje na naš nervni sistem, a ima i analegetsko i antiinflamatorno dejstvo. Odnosno, studije su dokazale pozitivna dejstva ćilibara za koja se već vekovima zna.

Koristi se i za izradu nakita sa lekovitim efektom

Upravo zbog naučnih dokaza, ćilibar danas ima široku primenu: kao prah može biti sastojak kozmetičkih sredstava ili čajeva, zatim može biti komponenta mirisnih štapića, ili se može koristiti za izradu nakita koji ima i lekoviti efekat. Ćilibarske ogrlice za bebe i odrasle danas su postale popularne širom sveta. Ogrlice za bebe su se odlično pokazale u smanjenju simptoma koji su vezani za nicanje prvih zubića. Takođe, one utiču na jačanje imuno odgovora beba, pa se zato preporučuje da ih nose i bebe koje nemaju probleme oko nicanja zuba. Odrasli najčešće nose ćilibarske ogrlice ukoliko imaju problema sa štitnom žlezdom, digestivnim traktom, ili su često izloženi stresu. Na sajtu Ogrlice za bebe možete pogledati sve dostupne modele ovih ogrlica, namenjenih za najmlađe. 

Ne treba zaboraviti da baltički ćilibar, za razliku od najvećeg broja lekova, nema nikakva neželjena dejstva po naš organizam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget