Sve što niste znali o obuci vozača

Ukoliko uporedimo stanje u vezi sa zakonima i pravilima saobraća, kao i samog polaganja za vozačku dozvolu, koje je trenutno na snazi u odnosu sa onim šta je bilo pre nekoliko godina, pre jedne decenije, onda su razlike neverovatne. Dok je nekada bilo moguće vozačku dozvolu dobiti za mesec dana skoro, koja je bila trajna, polaganje za auto se danas u velikoj meri promenilo, od samog starta do kraja, a i sama obuka vozača je postala dosta drugačija i zahtevnija u odnosu na prošlost.

Sve to je, naravno, bilo uslovljeno lošom statistikom o nezgodama i brojnim nesrećama, kojima je moralo da se nađe rešenje, a da se i danas još uvek radi na tome svedok su česte promene u Zakonu o saobraćaju. Danas govorimo o samim počecima, obuci vozača i polaganju, te tome šta je sve potrebno da prođete kako biste dobili vozačku dozvolu, koja je privremena, sa brojnim ograničenjima, te traje od dve do četiri godine, kada se može uzeti trajna vozačka dozvola ukoliko nije bilo kršenja zakona i pravila ponašanja u saobraćaju.

Uslovi za prijavu na obuku vozača

U trenutku kada se prijavljujete za obuku vozača bitno je da imate navršenih 16 godina života, budući da je to donja granica koju je zakon pretpostavio kao odgovarajuću. Uz to, potrebno je da imate važeći lični dokument, kao i lekarsko uverenje koje potvrđuje da ste sposobni da upravljate motornim vozilom za koje se prijavljujete da polažete. Naravno, tu je i uplata samog iznosa koliko obuka vozača vredi, a od auto škole zavisi da li postoji mogućnost plaćanja na rate, na koliko rata, a često se može naići i na neke određene popuste, kao što su popusti za učenike, studente i tako dalje. 

Trajanje obuke vozača

Auto škole sve danas rade po istom principu, što je opet delo samog zakona i pravila o saobraćaju, te se svi tih pravila moraju pridržavati. Sama obuka traje nekoliko meseci, a nastava je podeljena na teorijski i praktični deo. Teorijska nastava traje 40 školskih časova, s tim što se u jednom danu može organizovati najviše tri časa po grupi. Praktična nastava takođe traje 40 časova, s tim što se najpre počinje vožnjom na uređenom poligonu, a onda se kreće sa vožnjom po kolovozu i naseljenim mestama, kao i sa gradskom vožnjom. Uz teorijsku i praktičnu obuku vozača, tu je i obuka prve pomoći koja se organizuje u jednom danu, kao i njeno polaganje. Nakon položena sva tri dela vozačkog ispita, kandidat stiče pravo na dobijanje privremene vozačke dozvole.

Online testovi

Teorijska nastava obuhvata predavanja o pravilima ponašanja, pravilima vožnje, samim zakonima i značenju saobraćajne signalizacije i znakova na putu. Međutim, veliku pomoć teorijskoj nastavi predstavljaju online testovi koji u velikoj meri pokušavaju da bolje savladate i upamtite teorijsko gradivo. Online testove za B kategoriju možete raditi uvek i svuda, proveravati svoje znanje, a na kraju svakog testa ćete znati koliko ste bodova osvojili, te na taj način uvidite zapravo da li je potrebno da još učite određenu oblast ili ste je već kvalitetno savladali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget