Studirati i raditi

Mnogi studenti prinuđeni su da rade da bi mogli da obezbede sebi finansijska sredstva neophodna za završetak studija. Čak iako niste u toj grupi studenata, dodatan izvor prihoda, veći džeparac i novo iskustvo je nešto što će vam sigurno značiti. Studentima koji na vreme završe svoje ispitne obaveze i koji su u mogućnosti da tokom leta otputuju u inostranstvo i tamo rade, posebno je interesantan program Work and Travel.

Kako iskombinovati studiranje i posao?

Studirati i raditi u isto vreme nije lako, zahteva savršenu organizaciju i podrazumeva da nećete imati slobodnog vremena ili, popularno rečeno, praznog hoda u toku dana.

Obično se studenti odlučuju za honorarne i povremene poslove, mada ima i onih kojima je neophodan posao sa punim radnim vremenom. Idealno bi bilo raditi vikendom, a radnim danima biti na fakultetu i u čitaonici, ali takve mogućnosti se ne pružaju često. Neki studenti vremenom čak daju prednost poslu, pa se studije oduže što nikako nije dobro. Savetujemo vam zato da postavite sebi ciljeve, isplanirate sve obaveze i u skadu s tim odaberete posao koji vam odgovara. Najbolje bi bilo da to bude posao koji je usko vezan za fakultet koji student pohađa, ali situacija je često takva da se ne odbijaju ni teži fizički poslovi da bi se došlo do zarade.

Jedna od opcija je i rad od kuće, tj. rad preko interneta za koje nije potrebno fizičko prisustvo, pa se i o tim mogućnostima treba raspitati. Prednost je što nemate satnicu, ali postoji rok koji se mora ispoštovati za završetak projekta, bilo da je u pitanju pisanje tekstova, prevođenje, dizajn ili nešto drugo.

Poslovi preko omladinskih i studentskih zadruga

Studenti se vrlo često obraćaju omladinskim i studentskim zadrugama da bi došli do zaposlenja. Zadruge obično nude širok spektar poslova, na vama je da se učlanite, platite godišnju članarinu (neke zadruge funkcionišu tako da ne plaćate odmah članarinu, već pošto dobijete prvi posao) i čekate prvu ponudu. Iskustvo govori da nije dobro birati posao i čekati bolji, jer se može desiti da vas zaobiđu kad se otvore nove prilike. Neki od poslova koje zadruge nude su administrativni poslovi, poslovi u magacinu, deklarisanje robe, anketiranje, rad u kafiću, statiranje u spotovima i filmovima, poslovi na građevini, deljenje letaka, rad u call centru…

Sezonski poslovi

Sezonski poslovi su idealna šansa za studente da zarade novac za sledeću godinu na fakultetu ili da obezbede sredstva za neko putovanje. Prednost je što su predavanja završena, pa ako niste među onima koji još „jure” uslov, bez griže savesti se možete odlučiti za neki od ovih poslova, bilo da je u pitanju rad u Srbiji ili u inostranstvu. Mladima je obično najprimamljivija ponuda posao na moru, gde istovremeno mogu spojiti i lepo i korisno, uživati u sunčanju, kupanju, ali i dobro zaraditi. Ovi poslovi obično podrazumevaju veću satnicu od prosečne, pa će brčkanje nekad biti preskočeno. Sezonski poslovi u Srbiji se obično odnose na branje voća, što može biti naporno zbog velikih vrućina, ali, ukoliko ste u dobrom društvu, vreme će brzo proći. Neki poslodavci isplatu vrše po satu, a neki po kilogramu nabranog voća, pa dobro razmislite šta vam više odgovara. Ukoliko se odlučujete za posao u inostranstvu, bitno je samo da sve radite preko proverenih agencija, jer su prevare moguće.

Work and travel

Sigurno ste čuli za program Work and Travel. Osim što program može biti finansijski veoma isplativ (mladi obično nađu i dodatni posao), on je i prilika da studenti proputuju, usavrše jezik, stvore nove kontakte i upoznaju različite kulture. Work and Travel je posebno popularan jer ne ometa studije, a uz to pruža mogućnosti studentima da po povratku iskoriste ono što su naučili tokom boravka i rada u inostranstvu. Svako ko se prijavi na ovaj program potrebno je da učini par koraka, a jedan od njih je i prikupljanje potrebne dokumentacije za američku vizu kako bi omogućio sebi rad i boravak tih par meseci u Americi.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget