Studentski problem

Dok je nekome potrebno manje vremena da spremi neki ispit, neko mora da uloži više truda i napora da bi isti ispit položio.

Zašto je nekome potrebno manje, a nekome više vremena to se ne zna, jer svaki čovek je priča za sebe. Neko učenju pristupa veoma ozbiljno i zacrtane planove želi da realizuje u planiranom roku, dok neko često samo planira, ali realizacija mnogih predviđanja često se prolongira.

Ima studenata kojima neki predvet, što bi se reklo, više leži, pa su zainteresovaniji za gradivo i materiju i veoma brzo ga savladaju, a ima i oni kojima je neka materija potpuno nerazumljiva, pa na različite načine pokušavaju da se domognu prelazne ocene na ispitu. Često se za student koji su skloni marifetlucima kaže da imaju više sreće nego pameti, pa ne čudi zašto nekada prilikom polaganja testova koriste bubice za ispite, puškice ili se uzdaju u gradivo iz skripti.

Nekome pođe za rukom, nekome ne, možemo reći da ima tu malo sreće.

Studentske slatke muke

Da biste skratili vreme učenja, a ipak pročitali sve što je neophodno za neki predmet i na ispitu se uzdali u svoje znanje, a ne u bubice, puškice i prepisivanje, predlažemo da sebe tokom učenja motivišete. Često je problem što je gradivo dosadno, opterećujuće i nerazumljivo napisano, pa onda ne znate gde je početak, a gde kraj. Zato je najbolje da knjigu prilagodite samom sebi.

Ukoliko je samo tekst, a vi ste osoba koja vizuelno pamti, pravite skice, koristite različite boje za podvlačenje, važno istaknite, a nevažno izbacite.

Međutim, koliko često ste krenuli da učite od punog sata? Planirali ste da počnete u 10h, ali kada ste pogledali koliko je sati bilo je 10:05h, pa ste onda čekali da nastupi 11h i da krenete sa učenjem. Verovatno se svima to dešavalo, kao i što su nam uvek padale na pamet mnoge stvari koje smo želeli da radimo baš u tom trenutku samo da ne bismo učili. Uvek vam se dodatno jede nešto iako ste lepo ručali, a nekada ste hteli samo da odgledate još jednu epizodu serije Game of thrones i tako se gledanje odužile, jer ne možete da prekinete sad kada je najzanimljivije, iako ste celu sezonu odgledali da sada bar jedno dva puta.

Svakako da biste uspešno i bro savladili neko gradivo, prvi preduslov je da pažljivo slušate predavanja, a još bolje bi bilo ako biste zapisivali, jer bi vam tako manje vremena bilo potrebno za spremanje određene oblasti. Međutim, koliko puta ste u pauzi predavanja otišli na kafu i više se niste vratili u amfiteatar? Svima se to dešavalo i to je normalno, jer ipak i predavač treba da vas zainteresuje da ostanete. Bilo je i predavanja koja niste propuštali, ali sve to zavisi od profesora, jer zanimljiv professor učiniće da vam njegov predmet bude približniji, a onda e vas tako zaineresovati i trebaće vam manje vremena za njegovo učenje.

Ali ako ste zadovoljili sve potrebe i vreme je da krenete sa učenjem, jer nije ostalo mnogo dana do ispita, onda organizujete svoje vreme, prostor i podelite gradivo na celine. Realno postavite planove za učenje i prionite nna učenje, sigurno će imati rezultata. A ako vam se čini da bi vam dan više i te kako dobro došao, ne zavaravajte i da se taj jedan dan još imali na raspolaganju, opet bi vam dan falio. Tako da knjige u ruke i srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget