Šta obavezno obići u Budimpešti?

Kada se jednom nađete u mađarskoj prestonici, obavezno morate i pogledati i posetiti naredna mesta.

Za sve one koji su nju vraćaju, sigurni smo da ih neće zaobići, kao i da će ponovo probati neke od budimpeštanskih ukusa i uživanja za sva čula. Opustite se u ovoj šetnji kroz Budimpeštu, prisetite se nekih mesta ili isplanirajte posetu njima, a zatim obradujte sebe jednim, makar i kratkim, putovanjem u ovaj grad, jer će vas to sigurno dobro odmoriti i opustiti.

Brdo Gelert za panoramske fotografije

Brdo na kom su pagani žrtvovali italijanskog biskupa u 11. veku i po kom je ovo uzvišenje i dobilo ime, zapravo je odlična tačka mađarske prestonice za razgledanje grada i sa nje bi bilo dobro početi putovanje.

Odlično za pravljenje fotografija, ono omogućuje pogled na čitavu Budimpeštu i sigurno će se naći na vašoj turističkoj mapi. Uživajte u pogledu na mađarsku prestonicu koji zaista ostavlja bez daha.

Trg heroja

Trg heroja, najveći trg u gradu, impresivan je kako zbog svoje uređenosti i veličine tako i zbog spomenika Milenijum, posvećenog životu Mađara na datim prostorima. Nezaobilazno mesto za šetnju i fotografije, okruženo je Muzejem lepih umetnosti i Umetničkom dvoranom, u kojima su stalne i aktuelne zanimljive postavke umetničkih dela, nezaobilazne za sve one koji istinski uživaju u umetnosti.

Budimpešta – Parlament

Opera i Parlament

Akustičnu Budimsku operu, impresivno zdanje arhitekture, takođe ne smete zaobići ako volite kulturne znamenitosti. Ukoliko se duže zadržavate u Budimpešti, obavezno posetite makar jednu operu, jer se na sceni izvode sva dela klasičnih kompozitora, nadaleko poznata u celom svetu.

Zgrada Parlamenta, treća po veličini u čitavom svetu, pravi je biser neogotičkog stila i stoga nezaobilazna kada je u pitanju poseta kulturnim znamenitostima. Ukoliko Skupštine ne zaseda, možete obići i njen enterijer.

Budimski dvorac

Na mestu Budimskog dvorca nalazila se srednjovekovna plata koja je srušena prilikom oslobođenja od Turaka, da bi u 18. veku nastao manji Budimski dvorac sagrađen u baroknom stilu. Sada se u njegovom kompleksu nalaze i Nacionalna biblioteka i Istorijski muzej, ali i Nacionalna galerija, koje sadrže mnogobrojne dela svetski poznati i priznatih autora istorije umetnosti.

Šta probati u Budimpešti?

Svakako, kada se govori o ukusima Budimpešte, ne sme se na prvom mestu zaobići čuveni mađarski gulaš. Pored toga, Mađari rado jedu jela nalik đuveču, sa dodacima različitog voća, u šta su useckane kobasice, dobro začinjene i ljute. Slično važi i za čorbe po kojima su nadaleko poznati.

Langoš ili mekika je naezobilazna „brza hrana“, dok je odžak-kolač ono čime ćete se neizostavno zasladiti u ovom gradu. Tradicionalna mađarska vina odlična su i kao poklon i kao suvenir, a ako imate sreće, naći ćete se u ovom gradu baš u toku trajanja nekog od festivala hrane, koji se ovde često održavaju.

Brzo do mađarske prestonice: kombi prevoz Budimpešta

Mađarska prestonica veoma je blizu Srbiji, te umesto da plaćate skupe avionske karte, svakako bi bilo bolje da odaberete kombi prevoz Budimpešta. Uz ovakav transport, stići ćete brzo i lako do svog odredišta, uštedeti novac i istovremeno imati udobno putovanje.

Sa druge strane, uz kombi prevoz Budimpešta moći ćete i da se opustite i odmorite od kola. Mađarska prestonica je dobro povezana prevozom, te nećete morati da brinete o transportu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget