Šta kada se javi upala desni kod dece?

Upala desni kod dece jeste vrlo česta, ali nije razlog za pretaranu brigu. Naravno da ne treba da dozvolite da prođe mnogo vremena od kada primetite simptome, već je potrebno da odmah reagujete. Deca su osetljiva na mnoge bolesti, njihov imunitet još uvek nije u potpunosti stabilan i zato su vrlo često pogodni za mnoge infekcije, bakterije, viruse, prehlade i gripove. I koliko god vi vodili računa o tome i pokušavali da ih zaštitite od svega toga, to baš neće ići tako jednostavno i lako.

Naravno, vremenom će i njihov imunitet ojačati, pa će tako biti sve lakše i lakše. Kada govorimo o jačanju imuniteta, onda govorimo i o vašoj odgovornosti. Naime, morate decu od malena učiti zdravim navikama i zdravom ponašanju, kako bi što ređe bili u situaciji da ih nešto boli i slično. Tako je isto i sa upalom desni.

Primetite simptome na vreme

Imati otvoren odnos sa vašom decom je najvažnije. Roditelji uglavnom znaju kada nešto nije u redu sa njima. Ukoliko vam se dete požali da ga boli nešto u ustima ili ukoliko primetite krv kada on ili ona pere zube, onda znajte da nešto nije u redu. Pitajte ih da li su to pre primećivali, da li ih nešto boli, da li osećaju neke promene. Naravno da je potrebno da se spustite na njihov nivo, jer možda i nisu svesni da nešto što im se dešava zapravo nije dobro po njih. Iz tog razloga morate biti prisutni i pratiti sve dobre i loše promene koje se dešavaju kada dete odrasta. Ne treba ni napominjati da simptome ne smete zanemarivati i čekati da prođu sami od sebe.

Obavezno ga odvedite na pregled

Čak i ukoliko krvarenje desni nije tako česta pojava, ali se dešava povremeno, trebalo bi da ga za svaki slučaj odvedete na pregled kod lekara, kako bi on dalje ustanovio o čemu je reč. Nemojte sami donositi zaključke da li se radi o upali desni ili je nešto sasvim drugo po sredi. Nemojte ni samo zaključivati koje lekove treba vaše dete da pije, bez odobrenja lekara, sem ukoliko vi sami niste medicinski stručnjak. Nikada ne možete sa sigurnošću znati da li se radi o upali desni, ukoliko neko stručno lice to ne proveri. Ukoliko detetu dajete lekove na svoju ruku, to može imati mnogo gore posledice, a to je sigurno nešto što ne želite. Zato, ozbiljni budite u ovim situacijama, ali ne paničite.

Koristite prirodne čajeve

Ukoliko se nakon konsultacija sa vašim stomatologom ustanovi da vaše dete ima upalu desni, onda će vam on preporučiti koje lekove treba da koristi i da li uopšte treba da koristi antibiotike. Tada bi trebalo da ga pitate da vas posavetuje koje čajeve sme da konzumira. Kod upale desni se uglavnom preporučuju čajevi od kamilice, kadulje i rastavića. Biće potrebno da vaše dete nakon pranja zuba ispira ovom tečnošću svoja usta.

Naučite ga da redovno održava oralnu higijenu

Kada se peru zubi, kako se peru zubi, zašto se peru zubi – ovo su sve pitanja na koja morate imati odgovor i koja vaše dete mora znati. Ali i primenjivati. Zatim, morate ga naučiti da koristi konac za zube i morate voditi računa da ne preteruje sa slatkišima. Slatkiši su nešto što deca najviše vole, ali i ono što najviše utiče na njihove zube, na stvaranje bakterije, koje kasnije mogu da izazovu upalu desni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget