Šta je značajno pod stare dane?

Stari dani su, uz malo sreće, garantovani svima nama. Treba se pripremiti za njih. Treba biti fokusiran na zdravlje, naravno, ali sigurno postoje određene stvari koje će nam donositi zadovoljstvo u dalekoj, ili ne toliko dalekoj, budućnosti. Starački domovi obiluju osobama koje su fokusirane isključivo na svoje zdravlje i zbog toga su često nezadovoljni. Naravno, naglašavamo ponovo da je zdravlje glavna stavka na koju bismo svi, bez obzira na godine, trebalo da pazimo. Međutim, postoji nešto više od samog preživljavanja, zdravog jela i redovnog uzimanja lekova. To će vas svakako održati u životu, ali vas neće ispuniti životom. Da su godine samo broj, pokušali smo da vam dokažemo kroz nekoliko korisnih saveta.

Druženje

Glavna stavka srećnog života, opet bez obzira na godine, je druženje. Mnogi od nas su nesrećni čak iako su mladi a nemaju prijatelje. Ne treba da svraćte u staračke domove da biste videli o čemu vam govorimo. Samo se osvrnite oko sebe i ustanovićete da je mnogo ljudi izuzetno nezadovoljno svojim načinom života, stilom kojim se nose i osobama koje čine njihov život. Upravo tu korekciju treba napraviti da vaši stari dani u staračkom domu ne bi bili propast. Naučite da okružite sebe pravim ljudima koji će vam ispuniti dan, čak i u vašim poznim godinama. Čuvajte prijatelje jednako koliko i čuvate zdravlje i videćete da idu jedno s drugim. Što bolje prijatelje imate – to će vam lekovi biti manje potrebni jer lekovitost smeha, dobre zabave i iskrenog razgovora ne može biti merena standardnim parametrima. Ona se mora iskusiti da bi se njeno dejstvo u potpunosti osetilo i znalo. Zato, ljude koji vas čine srećnim držite uz sebe, što je bliže moguće i ne dajte im da odu jer će vas oni činiti srećnim još dugo vremena. Koga volite sada možete voleti i za 50 godina, samo ukoliko ostanete iskreni jedni prema drugima. U ovu kategoriju spadaju pravi prijatelji i prave ljubavi. Sve ostale ćete s godinama izgubiti, svojom ili njihovom odlukom.

Aktivan život

Bez obzira na uzrast važnost aktivnog života ispunjenog raznim aktivnostima ne može biti dovoljno naglašena. Naravno, na aktivnost života, u smislu vežbi i zdrave ishrane treba paziti u nekim mlađim, zrelijim godinama. Kada zađete u godine u kojima ste prikladniji za neki starački dom, nego za teretanu, treba pretežno da vodite računa o ishrani ali i o pojedinim vežbama. Nemojte biti lenji pod stare dane i fokusirajte se na vežbe mobilnosti, koliko god je to moguće, i osposobite svoje telo kako biste bili u što boljoj formi u skladu sa vašim godinama. U starim danima će vam svaka stvar koju možete da uradite bez ičije pomoći vrlo značiti, a da tih stvari bude što više – lagane vežbe mobilnosti i istezanja su presudne.

Smejte se

Ovo idu ruku pod ruku sa prethodnim savetima i nekako se podrazumeva ali nije loše naglasiti. Dobrobiti koje iskren smeh pruža su mnogobrojne i teško ih je opisati. Naglasićemo samo stepen zadovoljstva sopstvenim životom koji je stvoren od strane iskrenog smeha, između ostalih benefita koji su kreirani pozitivnošću. Za ovu, možda najbitniju stavku, nije važno da li ste sa porodicom ili u staračkom domu, mladi ili stari, bitno je samo da imate pozitivan pogled na život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget