Šta je SAP?

 

Nekima od nas pojam SAP pretstavlja nepotpuno jasan naziv koji smo čuli čitajući neki tekst, razgovarajući sa nekim prijateljima, prolazeći neke obuke. Šta zapravo znači ova skraćenica, odakle vuče korene samo značenje i šta SAP pretstavlja, omogućuje i ko stoji iza ovog vodećeg proizvođača softvera saznajte u ovom tekstu.

Početak SAP-a

SAP je počeo sa malom grupom prijatelja koji su imali veliku ideju: viziju digitalno povezanog preduzeća. Ditmar Hop, Klaus Čira, Hans-Verner Hektor, Haso Platner i Klaus Velenrojter pokrenuli su kompaniju kao privatno partnerstvo 1972. godine i lansirali prvi komercijalni proizvod godinu dana kasnije. Osnivači i zaposleni su blisko sarađivali sa klijentima – često sedeći rame uz rame u kancelarijama klijenata kako bi saznali njihove poslovne potrebe i procese.

Kompanija je stalno rasla, širenjem svog tržišta i akvizicijama širom sveta , da bi se transformisala iz male nemačke startap kompanije u jednu od najvećih svetskih tehnoloških kompanija i globalnog lidera u poslovnom softveru. I dana SAP nije izgubila svoj – odlučnost da stvori nova rešenja koja menjaju živote ljudi na bolje. Danas je SAŠ multinacionalno preduzeće sa sedištem u Voldorfu u Nemačkoj sa više od 105.000 zaposlenih širom sveta.

Šta je SAP

Da vidimo šta je to SAP zapravo. To je jedan od vodećih svetskih proizvođača softvera za upravljanje poslovnim procesima, razvijajući rešenja koja olakšavaju efikasnu obradu podataka i protok informacija kroz organizacije.

Šta označava skraćenica SAP

Naziv je inicijalizam originalnog nemačkog imena kompanije: Sistemanalise Programmentvicklung, što se prevodi kao razvoj programa za analizu sistema. Danas je pravni naziv kompanije SAP SE — SE je skraćenica za societas Europaea, javno preduzeće registrovano u skladu sa korporativnim pravom Evropske unije.

Mogućnosti koje pruža SAP software

Tradicionalni poslovni modeli često decentralizuju upravljanje podacima, pri čemu svaka poslovna funkcija čuva sopstvene operativne podatke u zasebnoj bazi podataka. Ovo otežava zaposlenima iz različitih poslovnih funkcija da međusobno pristupaju informacijama. Dolazi i do  dupliranje podataka u više odeljenja povećava troškove IT skladištenja i rizik od grešaka u podacima.

Centralizujući upravljanje podacima, SAP softver pruža višestruke poslovne funkcije sa jednim pogledom na istinu. Ovo pomaže kompanijama da bolje upravljaju složenim poslovnim procesima dajući zaposlenima u različitim odeljenjima lak pristup uvidima u realnom vremenu u celom preduzeću. Kao rezultat toga, preduzeća mogu ubrzati tokove posla, poboljšati operativnu efikasnost, povećati produktivnost, poboljšati korisničko iskustvo i na kraju povećati profit.

Bilo da implementirate novo rešenje u svojoj korporaciji, menjate zastarelo rešenje ili transformišete svoje poslovanje, SAP može da vam pomogne da postignete željene rezultate. SAP pomaže kompanijama i organizacijama svih veličina i industrija da posluju profitabilno, kontinuirano se prilagođavaju i održivo rastu.

Uvođenjem svog originalnog softvera SAP R/2 i SAP R/3, SAP je uspostavio globalni standard za softver za planiranje resursa preduzeća (ERP). Sada, SAP S/4HANA podiže ERP na sledeći nivo koristeći moć računarstva u memoriji za obradu ogromnih količina podataka i za podršku naprednim tehnologijama kao što su veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje.

Integrisane aplikacije kompanije povezuju sve delove poslovanja u inteligentni paket na potpuno digitalnoj platformi, zamenjujući tako zastarelu platformu vođenu procesima. Danas SAP ima više od 230 miliona korisnika, više od 100 rešenja koja pokrivaju sve poslovne funkcije .


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget