Spoljašnje uređenje doma: Kako da ostavite dobar prvi utisak?

Kada govorimo o uređenju doma, uvek se najpre misli na ono unutrašnje uređenje. Ogromnu količinu vremena provodite omišljavajući izgled svake prostorije u vašem domu, a sve sa ciljem da dostignete neko savršenstvo koje ste ili sami smislili ili ste ideju „ukrali“ od svetskih eksperata za uređenje enterijera. Ipak, koliko god pažnje, truda i rada ulagali u sređivanje svog „gnezda“ iznutra, mnogi padnu na onom prvom ispitu jer zaborave da je prvi utisak uvek najvažniji i da se teško menja.

Na šta tačno mislimo? Pa, u istoj meri u kojoj je važno „skockati“ svoj dom iznutra kako zbog sebe, tako i zbog izazivanja ljubomore kod vaših gostiju, važno je pozabaviti se i uređenjem doma „spolja“ i to bez obzira na to da li živite u kući ili u stanu. Spoljašnjost vašeg doma je prvi utisak koji ostavljate na svoje goste, a prvi utisak mora da bude dobar, da bi i onaj svaki sledeći takođe bio takav. Razmislite: kada biste došli kod nekog u goste i pre nego što uđete u kuću koja izgleda do bola dobro (što ćete kasnije videti) videli prljave otirače, paučinu oko vrata ili neuredno dvorište, šta biste pomislili? Sigurno nešto u smislu „mogli su bar otirače da počiste“ ili „mogli su bar ovu paučinu da sklone“! E u tome je caka! Ako ulažete u unutrašnje uređenje, to bi definitivno trebalo da uradite i kada je u pitanju spoljašnje, kako biste u celini ostavili dobar utisak.

Ukoliko živite u stanu

Ukoliko živite u stanu, srećom po vas, nema toliko toga što možete da uradite, naročito ukoliko živite u staroj, pomalo oronuloj zgradi. Najpre, zaista se potrudite oko toga da prilaz vašem stanu bude čist (i po mogućstvu mirišljav – nema ničeg goreg od ulaza koji se osećaju na ko zna šta!) i uredan. Redovno čistite stepenište oko svog stana i pod brižite vlžanom krpom. Vodite računa o ćoškovima i redovno ih pajajte. Ukoliko ste u mogućnosti, a zgrada je stara, zid oko svojih ulaznih vrata možete da okrečite onako kako vama odgovara kako biste ostavili bolji utisak. Čak i ulazna vrata možete da zamenite novim i lepšim. Pločica sa vašim prezimenom kao i broj stana su takođe dobrodošli, a dobrodošlicu možete da poželite i novim otiračem na kojim će upravo to i pisati – welcome! Naravno, kada već govorimo o otiračima, otirači mogu da budu sa nekim zanimljivim šarama ili u nekoj „otkačenoj“ boji koja će automatski buditi dobro raspoloženje, ali i ostaviti dobar prvi utisak. Osim jarkih i upadljivih otirača, isti efekat mogu da imaju i saksije sa cvećem kojim ćete okružiti ulazna vrata. A kada iz ovako ukrašenog hodnika uđete u još bolje ukrašen stan – svi će pasti u nesvest!

Ukoliko živite u kući

Vas koji živite u kući očekuje mnogo više posla, jer osim što ćete urediti direktan ulaz u kuću, valjalo bi da uredite i dvorište. Svakako, higijena se i ovde podrazumeva – redovno čistite i perite sam ulaz u kuću, stazu ili terasu, u zavisnosti od toga kako izgleda vaša kuća, čistite i tresite otirače kako biste ih očistili od prašine i đubreta koje se preko obuće može uneti u kuću, a kao i u slučaju života u stanu, sa detaljima poput ulaznih vrata, pločica sa prezimenom, saksija sa cvećem i otirača možete se igrati do mile volje i tragati samo za onim originalnim, upadljivim, ali istovremeno i odmerenim i pristojnim. Uz to, čeka vas i ozbiljan posao oko dvorišta koje mora da bude uredno i čisto, sa sve pokošenom travom i urednim cvećem, dok pažnju treba da obratite i na sam ulaz u dvorište, odnosno, kapiju.

I kada je reč o spoljašnjem uređenju vašeg doma inspiracije ima zaista mnogo, baš kao i kada je reč o unutrašnjem uređenju. Ako pak niste za ovakve kreativne igrarije, zapamtite da je higijena u tom slučaju najvažnija i jedina koja zaista govori o vama kao o domaćinu.

1 comment on “Spoljašnje uređenje doma: Kako da ostavite dobar prvi utisak?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget