Sočiva u boji – modni dodatak atraktivan svake sezone

Sočiva su optičko pomagalo i dugo su imale samo tu namenu. Kako su se menjali trendovi frizura i odeće, različiti okviri naočara, došlo se do ideje da sočiva mogu biti u boji i tako svojim korisnicima omogućiti jednostavnu promenu boje očiju. Daljim unapređenjem materijala stvorena su i ona u boji bez dioptrije za one smele koji bi da eksperimentišu sa svojim izgledom.

Koje su boje sočiva najtraženije?

Traže se sve! I pri tome ne mislimo samo na prirodne boje očiju – crnu, braon, plavu, zelenu… Danas je sasvim ok da koristite sočiva za koja se jasno vidi da nisu iz spektra prirodnih boja dužice oka kao što su to na primer ljubičasta sočiva u boji.

Aktuelne su jako svetle plave nijanse, sive, intezivne zelene… ali i sočiva u više boja raspoređenih poput zmijskih ili mačijih očiju. 

Neka možda nisu odgovarajuća za dnevne varijante, neka su lepša za noćne izlaske – kako da se pronađe kompromis? Srećom i ne mora jer možete posedovati i menjati koliko god želite pari sočiva u boji bez dioptrije ili sa njom. Kod sočiva u boji cena zavisi od roka upotrebe samog sočiva i materijala od kog je sačinjeno. Ona se kreće od hiljadu pa do par hiljada dinara zato i jesu dostupni svima.

Da li je njihova upotreba bezazlena?

Bilo da je odluka o nošenju sočiva u boji sa dioptrijom ili bez, njihova upotreba nosi određene rizike kao i kad se govori o standardnim sočivima koja su prozirna. Problemi nastaju ako se ne kupe kvalitetna ili neodgovorno koriste. Treba ih nabaviti samo u specijalizovanim radnjama gde će vam objasniti razlike između vrsta sočiva, koja bi bila dobra za vas i kako da ih upotrebljavate. 

Postoji nekoliko osnovnih saveta za korišćenje svih vrsta, pa i onih sočiva u boji bez dioptrije ili sa njom:

  • Sočiva se koriste prema uputstvu, imaju rok trajanja i nakon njegovog isteka se bacaju
  • Higijena je izuzetno bitna, kako higijena ruku i lica tako i samih sočiva i pribora gde se odlažu
  • Ne treba spavati sa sočivima! Obično dobijete usmerenje koliko se sati preporučuje nošenje i koliko bi potom trebalo da ona stoje u tečnosti a vi da odmorite oči od njih
  • Nije dozvojeno deljenje, pozajmljivanje tuđih kontaktnih sočiva bilo da govorimo o onim sočivima u boji sa dioptrijom ili bez nje! 

Sve ovo je način da se speči infekcija oka koja može biti rezultat neodgovorne upotrebe sočiva. Oni koji ih koriste radi korekcije vida znaju da im je potreban i par naočara jer nisu predviđene za sve situacije poput:

  • Boravka u zadimljenim prostorijama
  • Prostorijama gde se usled grejanja isušuje vazduh
  • Boravak na vetru
  • Sočiva nisu dobar izbor ni kod kupanja u bazenima, a naročito ronjenja

Ovaj modni dodatak se stavlja na površinu oka, imajte to na umu. Treba biti obazriv kod forsiranja nošenja jer ako ne povedete računa možete pored druge boje očiju dobiti i zdravstveni problem.

Posetite optičara i raspitajte se o vrstama i načinima upotrebe! Pratite procedure i imaćete neverovatnu mogućnost – da promenite ono što je genetski zapisano, da promenite boju očiju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget