Saveti za uređenje terase i balkona

Ako jedva čekate odmor i letovanje, kako biste se opustili i otišli od svakodnevnog života, posla, fakulteta, onda nemojte čekati da uživate samo nekoliko dana van svog grada, kuće, već učinite da imate kutak u kojem ćete moći svakog dana da priuštite sebi jedan pravi, letnji odmor.

Svoje domove bi trebalo uvek da stremite da uredite tako da utiču na vas opuštajuće, da u njima uživate i da se isključite iz spoljašnjeg sveta, a jedan kutak da napravite u okviru kojeg ćete moći da se relksirate, pijete prvu jutarnju kafu, uživate u društvu ukućana, prijatelja, da čitate, gledate filmove i slično. A šta je bolje za to nego terasa koja ima sasvim drugačiji vajb od svega što jedan dom može da ima?!

Terase ne bi trebalo da vam služe kao ostava za žicu za veš, kantu sa metlom za čišćenje podova, niti za ostavu trenutno nepotrebnih stvari, već joj je potreban makeover za savršenu oazu relaksacije. Ako ne znate kako da je uredite, evo nekoliko saveta koji vam u tome mogu pomoći.

Krenite od podova

Uređenje krenite od dna, pa onda idite polako prema vrhu, da biste na kraju došli do nameštaja i detalja koji u najvećoj meri stvaraju potrebnu atmosferu. Podovi za terasu su sam početak, potrudite se da izgledaju pristojno, da nisu okrnjeni, propali, jer ako se to događa, onda bi trebalo da malo uložite u njihovu promenu. Podovi za terasu doprinose celom njenom izgledu, pa tako oni mogu biti u vidu pločica, dekinga koji daje savršeno prirodan izgled prostoru, mogu biti u vidu retro cigli koje se postavljaju simetrično, ali se mogu postaviti i gumene podloge, što je odlično za porodice sa decom. Sve šta je potrebno jeste da podovi za terasu koje birate budu sigurni za korišćenje, otporni na različite faktore i uticaje, udobni i da se uklapaju u vašu zamisao krajnjeg izgleda.

Odabir stila

Terasa je kutak u svakom domu koju može da podese mnogo toga, različite materijale, boje, dezene, kombinacije… Ako ste negde hteli da ispoljite svu svoju kreativnost u pravljenju različitih stvari, možda pravljenju nameštaja od svakavih materijala, šivenju jastučnica i dušeka, pravljenju nekih „uradi sam“ projekata u vezi sa detaljima, onda je terasa mesto na kojem ćete moći da izložite svaki svoj rad bez bilo kakvog problema.

Stil ne mora da bude definisan, niti terasa mora da se slaže sa uređenjem enterijera ostatka kuće, stana, ali ono šta najviše prija mnogima i šta odgovara energiji terase kao mesta za odmor, jeste prirodniji izgled, boho stil, „gađanje“ na izgled dvorišta.

Odabir detalja

Kada ste sredili podove, okrečili zidove svoje terase, ubacili nameštaj za sedenje, neki stočić, sledi najbolji deo, a to je ubacivanje detalja koji će u stvari najviše uticati na samu atmosferu celog prostora. Cveće je nezaobilazno, jer ono čini da terasa izgleda kao dvorište i da bude zanimljivija, pa tako možete i na zidovima napraviti poličice sa kojih će visiti neko cveće ili na kojima će biti saksije sa začinskim bilje. Koristite različite dezene materijala za jastučnice, dušeke za sedenje, dodajte neku zanimljivu prostirku na podu, poput manjeg ćilima… Ubacite svećnjake, sijalice koje su poput novogodišnjih lampiona okačene u nizu, postavite fenjere koji se napajaju solarnom energijom, a onda u večernjim časovima uživajte tu uz čašu vina, tihu muziku i lagane priče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget