Rešite se peruti jednom zauvek!

Ah, ta dosadna perut. Bilo da ste iskusili jednom problem sa perutanjem temena glave ili je to vaša hronična muka, sa sigurnošću ste svesni da je nekada veoma teško izboriti se sa ovim problemom.

Osim što perut možete imati na kosi, nije retkost da je imamo  po stvarima, posteljini i peškirima. Činjenica jeste da ukoliko imamo problem sa perutanjem glave možemo izgledati ponekad veoma neugledno i aljkavo. Istina, da niko ne želi tako da izgleda, navodi nas na potrebu da rešimo problem peruti odmah!

I svi se pitamo, u čemu je stvar sa tim perutanjem glave? Kako se svi bavimo uvek posledicama a ne uzrokom onda je jasno da najpre moramo znati razlog zašto se perut iznova i iznova pojavljuje na našoj kosi. Svakako da ovaj estetski problem ne može ugroziti zdravlje, ali zašto bi iko želeo da mu kosa bude prekrivena belim ljuspicama?

Zahvaljujući jednostavnim trikovima kao i rutinama koje bi valjalo prisvojiti, garantujemo vam da će perut sama od sebe nestati i da ćete zaboraviti na ovaj problem jednom za sva vremena.

 

Kako nastaje perut

 

Bilo da koristite šampone čija je namena uklanjanja peruti ili se pak odlučite za prirodne preparate, nije retkost da nakon prestanka samog korišćenja određenog proizvoda, dosadna perut se uvek vrati. To dovodi do zaključka da uklanjanje peruti nije lako.

Naime, perutanje kože nastaje usled brojnih faktora, bilo spoljašnjih ili unutrašnjih. Svakako se ne može reći da postoji samo jedan činilac koji utiče na stvaranje peruti.

Zasigurno možemo reći da perut nastaje kada se poremeti sebora temena glave. Bliže rečeno, bilo da se teme glave previše masti ili postaje suvo može doći do naglog ljuštenja kože koje zapravo predstavlja perut.

Perut predstavlja sloj mrtvih ćelija koji se same od sebe skidaju sa glave. Obzirom da je ona vidljiva okom, liči na beličaste ljuspice koje najčešće možete imati na temenu glave, ramenima i po stvarima. Nema neprijatni miris niti je zarazna.

Perut može nastati i usled različitih bakterijskih i gljivičnih infekcija temena glave. Usled ovih oboljenja koža postaje izrazito suva, a kao posledica javlja se perutanje glave i svrab. Do gljivičnih infekcija može doći na različite načine, ali ukoliko sumnjate da imate određenu infekciju predlažemo vam da se obratite dermatologu.

Međutim često se zaboravlja da perut može nasati usled upotrebe različitih hemijskih preprarata, šampona, maski i farba koje koristimo za kosu. Naime preparati bazirani na velikim količinama soli su izuzetno štetne za teme glave i dovode do isušivanja ili preteranog mašćenja temena glave, do slabljenja folikula dlake i naravno do pojave svraba, peruti i drugih propratnih efekata. Ukoliko nakon određenog šampona ili neke farbe uočite ove ili slične simptome budite svesni da je vaša kosa alergijski odreagovala na određenu vrstu kozmetike i da je vreme da promenite kozmetiku za higijenu kose i pređete na blažu i prirodnu varijantu.

Nije retkost da određeno doba utiče na pojavu ovog problema. Kako svako godišnje doba sa sobom donosi i promenu klime tako može uticati na sezonsku pojavu peruti.

Štetne navike koje dovode do pojave peruti

 

Naime,  svako od nas drugačije reaguje na spoljašnje faktore. Ukoliko imate problem sa perutanjem trebalo bi da povedete računa o svojim navikama koje su vas možda dovele do toga.

Dermatološka istraživanja dokazala su najčešće štetne navike koje dovode do pojave peruti kod oba pola.  Na žalost ovaj problem se javlja u svim dobima života muškarcima i ženama. Važno je napomenuti da perut ne može ugroziti vaše zdravlje. Stoga vam navodimo pet najčešćih navika koje dovode do pojave peruti.

Kozmetika za kosu

Bilo da se radi o šamponima, balzamima ili kozmetici koja služi stilizovanje kose, to može uticati na pojavu peruti. Kombinacija sulfata, parabena i drugih štetnih sredstava utiču na iritaciju kože glave i njeno perutanje.

Kozmetika koja je prepuna soli može dovesti do sušenja temena glave, pojave svraba i pojačanog opadanja kose. Ukoliko primetite da nakon korišćenja određenog šampona ili nekog preparata za kosu dobijete perut , to je znak da vašem tipu kože ne odgovara određena kozmetika.

Blagi šamponi koji su na prirodnoj bazi bez soli i parabena mogu biti odličan izbor za Vas. Osim što ćete se rešiti peruti svoju kosu ćete održavati šamponima koji nemaju štetne sastojke.

Kape i šeširi

Šeširi, kačketi, kape možda su omiljeni aksesoari oba pola. Osim estetske svrhe, ovi detalji mogu vas sačuvati od vremenskih neprilika.

Međutim njihova mračna strana ogleda se u činjenici da teme glave pod kapom ne može dovoljno disati, što dovodi do prevelikog mašćenja temena glave i do pojave peruti.

Bilo zimi ili leti ukoliko duže vreme nosite kapu ili šešir vaše teme će se oznojiti što može dovesti do pojave peruti. Ukoliko primetite da usled nošenja ovog aksesoara imate problem, potrudite se da smanjite nošenje istih.

Stres

Psihosomatski uticaji prouzrokovani prekomernim stresom mogu dovesti do pojave svraba i peruti temena glave.

Na žalost određene osobe veoma burno reaguju na promenu raspoloženja, što dovodi do prekomernog sušenja ili mašćenja temena glave. Kako je dokazano da se perut stvara upravo u tim uslovima, nije nejasno da stresne situacije mogu dovesti do pojave svraba i peruti.

Na žalost na određene životne okolnosti ne možemo uticati, ali na doživljaj stresa i ovladavanje ličnim emocijama svakako da možemo. Različitim antistres terapijama možete se rešiti prevelikog stresa, a ujedno i peruti.

Nezdrav način života

Nezdrava ishrana, previše cigareta i alkohola nisu povoljni za čitav organizam. Kako nezdrava hrana i sve ostale nezdrave navike uništavaju čitav naš organizam tako utiču na folikul vlasi, višak sebuma i pojavu peruti.

Perut se svakako može pojaviti usled neredovne ishrane koja je puna šećera i masti. Nedovoljni unos vitamina  A i E utiču na promenu pH vrednosti kože što dovodi do perutanja skalpa i promene kvaliteta same kose. Bilo da se pojavi preterano mašćenje ili suva i iskrzana kosa povedite računa o svojoj ishrani koja može uticati zdrav izgled kose.Nemojte uskratiti svome telu dovoljan unos hranljivih namirnica.

Loša higijena

Neredovna higijena može uticati na pojavu gljivičnih ili bakterijskih infekcija. Kako je već napomenuto,  perut može nastati usled različitih infekcija koje često nastaju usled loše higijene.

Redovna higijena je osnova zdravlja, stoga nemojte dozvoliti sebi perut. Pratite prognozu vremena i proučite malo više šta je to meteoropatija.

 

Pet prirodnih načina kako se rešiti peruti

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće predstavlja odličan način  ako se rešiti peruti. Naime jabukovo sirće umiruje iziritirano teme glave i balansira pH vrednost kože. Ukoliko imate gljivično obolenje budite sigurni da će sirće potpuno očistiti teme glave i da će sprečiti pojavu perutanja.

Osim što ćete eliminisati perut, budite sigurni da je jabukovo sirće hranljivo za folikul vlasi i za samu kožu. Obzirom da je koncentrat sirća visok pre nego što ga stavite na glavu razblažite ga sa vodom.

Preporučuje se da ovaj prirodni lek nanosite pre pranja kose jednom sedmično kako bi ste uklonili mrtve ćelije u dezinfikovali teme glave.

Soda bikarbona

Kako bi ste se rešili dosadne peruti preporučujemo vam da pomešate kašiku sode bikarbone sa vodom i datu pastu utrljate u teme glave. Naime soda bikarbona će sprečiti bakterijske infekcije ili prekomerno lučenje sebuma. Preporučuje se da u letnjim danima usled znojenja i odlaska na bazen korisite ovu pastu kako biste se zaštitili od pojave peruti i različitih infekcija.

Obzirom da je soda bikarbona potpuno bezbedna za vaše zdravlje preporučuje se da dva puta nedeljno u toku pranja kose utrljate bikarbonu u kosu. Osim  što ćete je zaštiti sprečićete prekomerno mašćenje vlasi.

 

Maslinovo ulje

Perutanje vlasi može se pojaviti usled različitih iritaicija temena koje mogu nastati zbog jakih šampona i različitih tretmana kose. Maslinovo ulje sa svojim hranjivim sastojcima osim što oporavlja vlas od temena do krajeva može pomoći i ukoliko imate perut.

Maslinovo ulje deluje umirujuće na teme glave i sprečava pojavu peruti. Stoga se maslinovo ulje svakako preporučuje u redovnoj nezi kose i kože glave.

 

Pantenol rastvor

Pantenol rastvor za negu kose je odličan izbor kada je reč o redovnoj nezi i uklanjanju peruti. Kako je pantenol naširoko poznat po svojim blagodetima za kožu, treba  znati da pomaže i u regeneraciji ćelija i tkiva.

Upravo pantenol rastvor hrani folikul vlasi neophodnim vitaminima i mineralima kao i samo teme glave. Pored toga to doprinosi sprečavanju pojave peruti jer veoma brzo dostiže Ph vrednost kože. Time se teme glave štiti od infekcija i različitih upala. Pantenol rastvor možete pronaći u svim apotekama i primena ovog rastvora je jednostavna. Na suvu kosu utrljajte rastvor i ostavite da odstoji na kosi nekoliko minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom i blagim šamponom. Pantenol je antialergijski proizvod i bezbedan je za sve korisnike.

Čaj od korpive

Verovali ili ne ali čaj od koprive vam itekako može pomoći u borbi sa perutanjem temena. Kako korpiva sadrži veliku količinu antioksidanata, vitamina i gvožda tako ona umiruje teme glave koje usled brojnih faktora može biti pod određenom upalom i praviti perut.

Kako bi ste umirili svoje teme i nahranili ga potrebnim vitaminima preporučujemo vam da svakodnevno ispirate kosu čajem od kopriva. Osim što ćete se rešiti peruti, vaša kosa će postati jača, sjajnija i neodoljiva na dodir.

Bićete oduševljeni rezultatima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget