Proteini u ishrani i njihov značaj za naš organizam

Nijedan stručnjak za zdravu ishranu, nutricionista ili doktor ne spori činjenicu da je pravilan unos proteina od izuzetnog značaja za naš organizam, rast i razvoj mišića. Njihovim dovoljnim unosom poboljšava se varenje, reguliše metabolizam, poboljšava imuni sistem i održava dobro raspoloženje. Kada je naš organizam u deficitu s proteinima, to se lako primeti.

Znaci da ne unosite dovoljno proteina u ishranu

Osećate se umorno i pospano. Imate pojačanu potrebu za slatkišima. Opada vam kosa. Često ste bolesni. Možda treba da preispitate svoj način ishrane i proverite da li konzumirate namirnice bogate proteinima i kolika je njihova iskorišćenost u organizmu.

Najbolji izvori proteina u ishrani

Proteini mogu biti životinjskog i biljnog porekla.

Najbolji izvori proteina životinjskog porekla su jaja, meso, mleko, mlečni proizvodi, kao i masne ribe poput pastrmke, tune i sardine. 

Za razliku od životinjskih proteina, biljni proteini su nekompletni i najbolje ih je kombinovati sa životinjskim. Međutim, to nije moguće ukoliko preferirate vegansku ili vegetarijansku ishranu. Ukoliko ste zaista rešili da prestanete da konzumirate namirnice životinjskog porekla, morate dobro razmisliti kako da unesete dovoljnu količinu proteina u ishranu za normalno funkcionisanje. Najbolji izvori proteina za vegane i vegetarijance su mahuranke (grašak, sočivo), semenke, pasulj, orasi i žitarice, a od povrća bi trebalo da preferiraju zeleno povrće, kao što su kelj, spanać i brokoli.

Šta se dešava s proteinima u našem organizmu

Naš organizam nije u mogućnosti da napravi rezerve proteina i zato je neophodno unositi ih u svakom obroku. Pošto se svakodnevno troše, uvek su nam iznova i iznova potrebni.

Proteini i vežbanje – proteinski šejkovi: da ili ne?

Svaki mišić u našem organizmu izgrađen je od proteina i iz toga proizilazi da se mišićna masa ne može formirati ukoliko se ne unosi dovoljno proteina. Često nismo u mogućnosti da samo putem hrane dobijemo dovoljne količine proteina, pa da ne bi došlo do njihovog deficita, ljudima koji intezivno vežbaju na raspolaganju su i različiti proteinski šejkovi. Podeljena su mišljenja kada su oni u pitanju. Neki smatraju da nikakvi suplementi nisu dobri, dok drugi navode medicinska istraživanja koja ukazuju na pozitivne efekte njihovog konzumiranja, a to su pre svega smanjen nivo šećera u krvi, smanjen krvni pritisak i regulisanje telesne težine. Proteinski šejkovi mogu u potpunosti da zamene obrok, ali je dobro u tom slučaju im dodati i voće da bi sam obrok bio kompletniji.

Zašto su nam proteini toliko važni?

Benefiti unosa proteina u organizam su višestruki. Medicinska istraživanja su to potvrdila. Činjenica je da nije lako odlučiti odakle da krenemo kada želimo da vam predstavimo sve koristi koje naš organizam i naše telo imaju od njih. Regulisanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od srčanih oboljenja bismo mogli da navedemo kao jednu od najvažnijih prednosti, a tu je i regulisanje nivoa šećera u krvi. Brojne studije pokazuju i da ako konzumiramo dovoljno namirnica bogatih proteinima, imamo bolji fokus i koncentraciju, lepše smo raspoloženi, nismo razdražljivi i imamo veći nivo energije. Da bismo imali zdrave kosti, neophodan je njihov unos, što se naročito vidi kod starih koji su podložniji problemima s kostima i prelomima ukoliko ih dovoljno ne konzumiraju. Pojačan unos proteina naročito se savetuje sportistima, mladima tokom odrastanja i ženama tokom trudnoće da bi se održavala zdrava mišićna masa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget