Praznična dekoracija dvorišta – kao iz sna!

zvončići-dekoracija

Zbog dobro poznatih okolnosti, većina nas će najlepši period u godini, novogodišnje i božićne praznike, provesti kod kuće. Zbog toga se treba potruditi da nam ove zime praznična dekoracija bude lepša i maštovitija nego prethodnih godina.

Pored uobičajenog svečanog ukrašavanja doma i novogodišnje trpeze, ne treba da bude zapostavljena ni praznična dekoracija dvorišta. Vaše dvorište može biti savršeno platno za novogodišnje ukrašavanje.

U zavisnosti od svojih mogućnosti, ulepšajte terasu, trem, baštu ili ogradu. Sneško Belić je zasigurno najjeftiniji i najzabavniji ukras svakog dvorišta, ali nažalost, njegov opstanak zavisi od vremenske prognoze.

Ukoliko vam nedostaje inspiracije, mi Vam nudimo sjajne ideje za prazničnu dekoraciju, od ukrašavanja kapije i poštanskog sandučeta, preko prednjeg trema i terase, do ulaznih vrata. Zabavite se ove godine ulepšavajući svoje dvorište za ovu prazničnu sezonu i uživajte u tom posebnom trenutku sa svojim najvoljenijima.

Božićni venčići

Foto: Unsplash.com

Moderne ograde za kuću možete  ukrasiti božićnim vencima ili obmotavanjem trake oko njih. Ako je crvena traka previše svetla i jarka za vaš ukus, možete se odlučiti za smeđe nijanse i boju kestena. Osim što izgledaju sjajno na različitim vrstama ograda, mogu se koristiti za ukrašavanje balkona i nekih drugih delova dvorišta. Venčići će izgledati sjajno ako ih okačite o fenjere, ukoliko ih ima u vašem dvorištu. Naravno, venčić možete uvek postaviti i na vrata svog doma, što je sjajno rešenje ukoliko nemate kuću sa dvorištem. Najbolje od svega je što se ne morate zaustaviti na samo jednom venčiću.

Dodavanjem lampica ili zlatnih i srebrnih ukrasa i traka na venac, daćete sjaj njegovom božićnom izgledu, a oni će prelepo blistati u zimskim noćima. Ukoliko umetnete u venac štapiće cimeta ili, na primer, karanfilić iz njega će se širiti ne samo božićni duh, već ćete dobiti i originalne praznične mirišljave venčiće, kakvih sigurno nema u vašem komšiluku. Ovakvi venci će sigurno probuditi u gostima veselo zimsko raspoloženje i pre nego što prekorače vaš prag.

Novogodišnji lampioni i sijalice

Najrazličitije vrste lampi i sijalica su najfleksibilniji ukras kojim možete ulepšati apsolutno svaki kutak. Osim što njima možete dekorisati jelku, praznični venac na vratima svoga doma, pa i sama vrata i prozore, tokom sezone praznika mogu biti savršene za ukrašavanje ograda, balkona, drveća u dvorištu, stubova i gelendera. Novogodišnjim lampicama možete praviti različite oblike, a dizajn možete menjati svake godine (pahuljice, jelke, irvasi…). Ukoliko su vam se prošlogodišnje lampice zapetljale tako da ih nemoguće otpetljati, ne bacajte ih i ne kupujte nove. Tako zamršene ih samo ubacite u žardinjeru u dvorištu. Jeftine staklene boce pretvorite u minijaturne svetiljke na sličan način. Umesto lampica, možete koristiti i svećice koje ćete ubaciti u flaše ili tegle različitih veličina i po želji  ih dodatno ukrasiti sa spoljašnje strane.

Naš savet je da koristite LED sijalice, jer će trajati mnogo duže u poređenju sa tradicionalnim, standardnim, i naravno, izbeći ćete prevelike račune za struju. Da biste učvrstili lampe i mnoge druge ukrase na najrazličitijim površinama, ali tako da ih ne oštetite, možete koristiti kuke ili dvostrano lepljive trake (npr. za ovu svrhu odlično može poslužiti ivy grip traka).

Novogodišnji ukrasi u različitim veličinama i oblicima

Da biste za vreme novogodišnjih i božićnih praznika imali najlepše dvorište u komšiluku, ne morate imati najviše lampica. Ali, maštoviti i zabavni, originalni božićni ukrasi na otvorenom, svakako su dobrodošli. Još jedna od ideja za ukrašavanje vaše ograde ove praznične sezone jeste postavljanje velikih novogodišnjih ukrasa na nju. Možete čak okačiti crvenu prazničnu čarapu ili kapu Deda Mraza, koje će na beloj ili drvenoj ogradi izgledati savršeno. Postavite pahulje, male jelke ili irvase… Ukrasite i svoje poštansko sanduče ukrasnim vrpcama, zvončićima, šišarkama, zelenim granama ili LED svetlom, učinite ga rustičnijim u skladu sa prazničnim duhom i sačekajte da prvi sneg za vrhunac dekoracije. Ukoliko ste nestrpljivi, možete koristiti i sprej u beloj boji kojim ćete nemarno naprskati šišarke zadenute za poštansko sanduče.

Božićne ukrase na otvorenom ne morate ograničiti na tradicionalnu crvenu i zelenu boju. Neočekivane nijanse poput purpurne, narandžaste, braon ili kraljevsko plave mogu izgledati jednako svečane i u duhu praznika. Pustite mašti na volju, ali vodite računa da ne preterate sa ukrasima. Ponekad je i obična karirana ćebad nemarno prebačena preko baštenske klupe ili stolice dovoljna da bude idealna praznična dekoracija za uživanje u dvorištu.

Voće kao praznična dekoracija dvorišta

Praznična dekoracija dvorišta može biti originalnija i lepša ukoliko u nju uključite i sezonsko voće. Na primer, zelene jabuke, u čijoj veseloj svetlozelenoj nijansi ima nečeg osvežavajućeg. Efekat će biti bolji na tamnim zimzelenim granama koje mogu, i ne moraju, biti oblikovane u venac.

Sitne klementine i orasi takođe mogu biti sjajan izbor za dekorisanje. Voće ne morate umetati samo u venčiće. Crveno voće (nar, brusnice i sl.) na primer za vreme praznika sjajno izgleda ne samo u činiji, na stolu u kući, već i napolju, na terasi ili tremu. Za dekoraciju na otvorenom, inspiraciju možete pronaći i u tradicionalnim božićnim bombonama i drugim slatkišima.

Praznična dekoracija trema i terase

crvena-kapa-bela-ograda
Foto: Unsplash.com

Kako bi vaš trem izgledao privlačno i lepo, u prazničnom duhu, ne morate ga ukrašavati klasičnim božićnim ukrasima. Na zid pored ulaznih vrata, kao dobrodošlicu božićnim praznicima, ove zime možete položiti i stare sanke koje više ne krstare snežnim brežuljcima. One će dodati vašem kućnom pragu poseban šarm. Ukrasite ih grančicama bora ili gloga i svetlocrvenom vrpcom i praporcima. Zašto ne biste za božićnu dekoraciju iskoristili stare klizaljke, koje će vas i vaše goste podsetiti na neka prošla vremena? Ukoliko ne posedujete sopstvene, možete potražiti neki vintidž par u antikvarnici ili na buvljaku. Sveže zelenilo, poput grančica bora i bobičnastog voća umetnite u cipele ili među šine, a zatim klizaljke okačite za vezice o kuku na vratima.

I svakodnevni predmeti uz malo mašte mogu postati svečani ukrasi na otvorenom. Od starog retro bicikla koji ne koristite tokom zimskog perioda stvorite sezonsko umetničko delo, tako što ćete ga obmotati lampicama, a u prednju korpu ubacite zelenilo, šišarke i sveže klementine… Uostalom, pustite mašti na volju! Zatim bicikl parkirajte uz ogradu, sam zid ili negde na terasi. Čizme za kišu (u crvenoj boji), šal i fenjer ukrašeni lampicama i zimskim zelenilom dovoljne su da od vašeg trema i dvorišta naprave zimsku zemlju čuda.

Možete postaviti i ukrasiti obično novogodišnje drvce. Ukoliko imate žardinjere, zimsko cveće ili drveće u svojoj bašti (na primer glog ili četinare, od kojih su posebno privlačne tuje) dovoljno je da ga obomotate lampicama ili jednostavno ukrasite novogodišnjom zvezdom. Uobičajeni ukrasi za jelku takođe mogu poslužiti kao dekoracija. Ili, zašto na svoj trem ne stavite i jelku u punoj veličini, kakvu imate i u svom domu? Dovoljno je da obmotate i stare kutije za cipele u lep, novogodišnji ukrasni papir, pa da vam ovi pokloni služe samo u dekorativne svrhe, dok u domu ispod velike jelke pripremate prave poklončiće.

Za kraj nemojte zaboraviti da u etar pošaljete najlepše novogodišnje čestitke to će svakako upotpuniti čitavu novogodišnju atmosferu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget