Poznata srednjovekovna, ali i bolest današnjice: kako sprečiti i lečiti giht

Giht je poznat još u medicinskim priručnicima srednjeg veka, kada je naziva bolešću kraljeva, iz razloga što posredno nastaje kao posledica preteranog viška kilograma i konzumiranja alkohola.

Sa danšnjim načinom života i režimom ishrane, giht je postao i moderna, bolest današnjice, neretko uzrokavana istom i sličnom nepažnjom prema sopstvenom zdravlju.

Kako nastaje giht i kako ga lečiti i sprečiti, pogotovo ako postoje genetske predispozicije za njegov nastanak, u tekstu pred Vama.

Zašto nastaje giht?

Giht pre svega nastaje prikupljanjem mokraćne kiseline u telu čiji se višak ne luči putem eliminisanja urina iz organizma. Tako se mokraćna tečnost u vidu kristala može nataložiti na ivici uha, laktovima ali i ostalim zglobovima. Neretko se giht manifestuje kao otok, veoma bolan, na nožnim zglobovima, ali i u vidu crvenila i povišene telesne temperature.

Ovakvo taloženje mokraćne kiseline podjednako može biti i stečeno i nasledno. U prvom slučaju je najčešće posledica odsustva fizičke aktivnosti i prekomerne težine, ali se kao dodatni faktori rizika izdvajaju i upala bubrega i velike genetske promene u telu, dok se giht može javiti i kao posledica određenih vrsta karcinoma.

Sve navedeno, kada jednom giht započne, dovodi do upala koje se ponavljaju i koje se moraju medicinski tretirati analgeticima, sprejevima i gelovima, ali i hladnim oblogama koje su neretko od velike pomoći. Postoje, naravno, i prirodna sredstva koja giht leče ili potpomažu njegovo medicinsko lečenje, ali i promena načina života itekako može uticati.

Kako sprečiti ovu bolest?

Giht se podjednako može sprečiti (ukoliko za njega postoje genetske predispozicije) i lečiti promenom načina života i ishrane.

Uvođenje fizičke aktivnosti, makar i lagane šetnje minimum pola sata dnevno, izuzetno je blagotvorno za giht. Takođe, prekomerna težina mora biti redukovana jer ona i može posredno izazvati giht.

U ovom poslednjem slučaju agresivne dijete i gladovanje nikako nisu rešenje jer mogu dodatno izazvati nakupljanje mokraćne kiseline u telu. Ishranu treba lagano redukovati uz dogovor i pratnju lekara.

Kao delotvorne namirnice navodi se pre svih povrće, i to pasulj, grašak, boranija, spanać i karfiol, a zatim voće, kao što su trešnje i borovnice.

Meso, gazirane napitke i zaslađene veštačke sokove bi trebalo izbegavati. Giht će efikasno lečiti povećan unos tečnosti, najbolje negazirane mineralne vode ili sveže ceđenih sokova.

Mleko i mlečni proizvodi takođe ne bi trebalo da izostanu iz ishrane, ali treba voditi računa da se konzumiraju oni sa minimalnim procentom masti.

Koji sve prirodni lekovi pomažu medicinskom tretmanu gihta?

I prirodna sredstva su uz medicinski tretman izuzetno blagotvorna za giht, a među njima se pre svih izdvaja zeleni čaj koji efikasno izbacuje toksine iz organizma.

Isti položaj ima i sveže rendani đumbir kog treba uvesti u ishranu svakog dana. Jaka limunada, pravljena od pola čaše vode i pola čaše limunovog soka, takođe će pomoći izlečenju ako se uzima tri puta dnevno.

Za giht se kao blagotvorna navode i sva eterična ulja koja izbacuju štetne materije iz organizma, što posebno pospešuje ulje semena peršuna, ali i ulje divlje šargarepe, te bi i njih trebalo uvrstiti u ishranu radi poboljšanog zdravlja i izlečenja ove bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget