Pejronijeva bolest – uzroci, simptomi i lečenje

pejronijeva bolest

Muškarci koji imaju problema sa potencijom kao i bolne erekcije trebalo bi da se obrate urologu kako bi se ustanovilo da li su možda oboleli od Pejronijeve bolesti. Reč je o veoma učestalom oboljenju koje pogađa najčešće stariju populaciju (muškarce od 45 do 60 godina), mada se u poslednje vreme sve više mladih žali na erektilnu disfunkciju koja može biti posledica upravo ove bolesti.

Koji je glavni uzrok za nastanak Pejronijeve bolesti?

Još uvek nije naučno dokazano zbog čega zapravo dolazi do ovog zapaljenskog procesa, pa mnogi lekari Pejronijevu bolest povezuju sa ostalim hroničnim oboljenjima kao što su hipertenzija, dijabetes, povećani trigliceridi u krvi kao i problemi sa gojaznošću.

Sa medicinskog aspekta, radi se o zapaljenju krvnih sudova u predelu penisa usled neke povrede ili traume, što dovodi do krivljenje penisa. Takođe, skraćuje se dužina penisa, i onemogućava seksualni odnos. 

Na koji način se leči Pejronijeva bolest?

Neka konkretna terapija ne postoji, naročito ukoliko je reč o blažoj kliničkoj slici kada pacijenti ne osećaju bol u toku postizanja erekcije. Najčešće se preporučuje upotreba vitamina E, kao i ubrizgavanje injekcije kortikosteroida u sam penis. 

Kod težih slučajeva neophodno je hirurško lečenje. Operativni tok podrazumeva korekciju krivine penisa čime se penis potpuno vraća u funkciju. Da bi se pacijentu predložila operacija potrebno je ispuniti određene kriterijume. U obzir se uzima starosno doba pacijenta, stepen zakrivljenosti penisa kao i kvalitet tkiva.

Kako se uspostavlja dijagnoza?

Ukoliko se jave simptomi poput erektilne disfunkcije, deformitet penisa ili pojava plaka na penisu, neophodno je što pre javiti se urologu koji će uspostaviti preciznu dijagnozu. Najčešće se javljaju pacijenti koji su primetili zadebljanje na penisu kao i oni koji osećaju konstantnu bol naročito u toku postizanja erekcije.

Pejronijeva bolest je često povezana sa nekim drugim hroničnim oboljenjima poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, kao i kod muške populacije kojima je rađena prostaktektomija. 

Krivljenje penisa se direktno održava na narušavanje kvaliteta seksualnih odnosa čime pacijenti postaju depresivni i imaju manjak samopouzdanja. Zbog toga je važno što pre obratiti se za pomoć stručnom licu kako bi se pristupilo rešavanju ovog ni malo prijatnog zdravstvenog problema.

Da li je težak post operativni tok?

Operacija se sprovodi u opštoj ili spinalnoj anesteziji, u zavisnosti od dogovora sa pacijentom. Nakon intervencije, pacijenti se zadržavaju u bolnici još par dana uz redovnu primenu terapije antibioticima. Takođe, savetuje se odlaganje seksualnih odnosa narednih 5 nedelja. 

Neinvazivni tretmani daju zadovoljavajuće rezultate

Danas u privatnim klinikama izvode se neinvazivni tretmani FSWT koji direktno deluju na razmekšanje plaka kao i ispravljanje penisa. Pacijenti osećaju znatno olakšanje u toku seksualnih odnosa jer nemaju osećaj bola prilikom erekcije. 

Da bi se postigli adekvatni rezultati neophodno je odraditi nekoliko tretmana (od 6-10), sve u zavisnosti od trenutnog zdravstvenog stanja pacijenta. Prva poboljšanja stanja mogu se primetiti već nakon druge seanse.

Reč je o neinvazivnoj i potpuno bezbolnoj metodi lečenja bez ikakvih mogućih kontraindikacije. 

Za razliku od hirurškog zahvata, ova savremena metoda lečenja omogućava da se pacijent istog trenutka nakon tretmana vrati svojim redovnim aktivnostima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget