Oprema za bebe: 11 najbitnijih stavki koja će vam trebati

beba u krevecu

Koji bebi proizvodi su od suštinskog značaja za prvu godinu?

Šta beba treba da obuče, pojede, kako da je okupate, prevezete, i najzad, kako da udobno i sigurno vaša beba zaspi?

To su samo neka od pitanja koja muče novopečene roditelje.

1.Odeća za bebu

Bebi odeća postoji u različitim veličinama, ali ovo može da varira među brendovima. Pogledajte smernice po težini i visini bebe, da bi lakše odabrali veličinu. Nekada vam ona najmanja neće ni biti potrebna, već idete direktno na odeću za 3 meseca, ali to ne možete znati unapred. Ne kupujte mnogo garderobe za određenu starost bebe, jer one zaista u tom periodu brzo rastu.

Neki roditelji se, pak, odlučuju na kupovinu u second hand prodavnici ili imaju polovne stvari od rodbine i prijatelja, što su takođe dobra rešenja, jer generalno odeća se brzo preraste i ne gubi na lepoti ni ako je određeno dete ne nosi po prvi put. Nekada se zaista novac nepotrebno baca na ove male, neodoljive komadiće tkanine.

Za svakodnevno nošenje, birajte detetu mekanu, pamučnu, izdržljivu odeću (računajte na češća pranja) koja će omogućiti lako kretanje i istraživanje, a ujedno i prijatnost. Na kraju, šta god da ste odabrali, koristite blagi, bebi deterdžent za veš kako bi sprečili iritaciju nežne bebine kože.

U prva tri meseca trebaće vam sledeće:

  • Jednodelna odeća, popularne zekice: veoma su praktične, jer mogu poslužiti i kao pidžama za spavanje, kao i za igranje tokom celog dana. Ovo je baš zgodno u početku kad bebe spavaju tako često.
  • Helanke ili pantalone: lako se promene kad se uprljaju bez kompletnog presvlačenja. Elastični pojas se lako prilagođava bebinom stomačiću i ne steže je.
  • Džemperi, jakne, dukserice… sve ovo se lako oblači i skida, ali obratite pažnju da je otvor za vrat dovoljno širok, jer bebe ne vole da guraju glavu kroz uzan okvir, a nije ni zgodno u prva tri meseca kada je još samostalno ne kontrolišu.
  • Ako je dete rođeno u hladnom periodu godine, kapica sa dodatkom koji pokriva uši, biće vam neophodna, šal i rukavice u obliku kese sa lastihom na zglobu, za lakše oblačenje. Onda kad bebu okupate, pamučna kapica potrebna vam je da brzo osuši kosu. Za leto, trebaće vam šeširići sa širokim obodom kao zaštita od sunca.
  • Nekoliko pari čarapica.
  • Ne bi trebalo da budu prave sa teškim đonom tokom prve godine, jer mogu ometati razvoj stopala, već bi trebalo uzeti one nehodajuće. Kad dođe vreme za kupovinu čvršće obuće, idite do prodavnice koja je specijalizovana za dečije cipele. Prodavci se uglavnom snalaze i preporučiće vam odgovarajuću veličinu.

Kada pripremate bebu za spavanje, imajte na umu tri stvari: sigurnost vašeg deteta, njenu udobnost i kako ćete lako noću uspeti da promenite prljave pelene.

Mekana, prozračna, garderoba napravljena od prirodnih materijala poput pamuka se preporučuje, nikako sintetika. Izbegavajte odeću koja ima delove koji vise, posebno trake, rese, kravate i druge dekorativne predmete koji bi mogli da se obmotaju oko bebinog vrata jer predstavljaju opasnot od gušenja.

2. Pelene

Bilo da se odlučite za one od tkanine ili one za jednokratnu upotrebu, ili nešto između ova dva, vaša beba će u početku koristiti oko 10 pelena dnevno. Iz tog razloga, možete uzeti manja pakovanja, u slučaju da neka vrsta pelene iritira kožu bebe ili se ne uklapa dobro.
Maramice, bilo kupovne vlažne ili jednostavna upotreba vate ili krpe i tople vode, šta god da smatrate adekvatnim, pripremite u dovoljnoj količini, da biste ih uvek imali pri ruci.

3. Izbor dečjih kolica

Razmislite pre kupovine o svojim specifičnim potrebama, kakva kolica za bebe želite da imate. Da li vam je potrebna veća korpa, da li žeilte da se sedište spušta do kraja, da bi dete moglo da odrema, da li morate koristiti stepenice i lift, itd;  jer izbor pravih kolica može olakšati umnogome život sa novorođenčetom.

4. Autosedište

Kupovina je obavezna za sve automobile koji imaju vezivanje na zadnjim sedištima. Uverite se da zadovoljava sigurnosne propise.

5. Dojenje ili hranjenje sa flašicom

Ako se odlučite za dojenje biće vam potreban sledeći pribor: lanolin mast (ima ga u apotekama) koja može da ublaži bolne bradavice. Pamučne blaznice za grudnjak, koje upijaju mleko koje curi, i tako odeća ostaje lepa i suva, ukoliko planirate izlazak.

Pumpica za dojenje. Možda će vam trebati povremeno, kada morate da ostavite mleko dok ste odsutni, ili radi stimulacije dojki na veću produkciju mleka. One mogu biti jednostavne ručne pumpe ili električne.

Jastuk za dojenje. Specijalno dizajniran da podrži bebu dok sisa ili pije iz flašice, može pomoći da se izbegne naprezanje ramena ili vrata. Bolje drže bebu u položaju od običnih jastuka.

Ukoliko ne dojite bebu, imate opet veliki broj različitih mlečnih formula, konsultujte se sa lekarom ako ste u dilemi koju da odaberete.

Flašice: manja flašica je dovoljna za početak, sve dok beba ne počne da pije količinski više. Neki roditelji vole staklene flašice zbog boljeg održavanja, ali one mogu biti nepraktične jer su teške za bebino samostalno držanje, a predstavljaju i opasnost jer mogu da se polome i izazovu posekotine. Kada kupujete plastične flašice, obratite pažnju da ne sadrže hemijske materije koje su štetne po zdravlje.

Kad je reč o cuclama, neke bebe ih prosto obožavaju, neke ne reaguju na njih. Isti je slučaj i sa roditeljima. Cucle nisu neophodnost na bilo koji način, ali nekim roditeljima su od suštinskog značaja, dok ima roditelja koji smatraju da njihova upotreba bi trebalo da se preskoči.

6. Krevetac za bebe ili dečji krevet

Možete u početku koristiti i kolevku umesto kreveca. Ali ćete verovatno morati do prve godine da prebacite dete u krevetac. Uverite se da se dušek dobro uklapa u krevetac, a ogroman online izbor imate ovde: www.odigledolokomotive.rs/proizvodi/kreveti-za-decu.

Vrećice za spavanje ili dunjice, od pamuka, su veoma praktične, držaće bebu cele noći u toplom i pokrivenom, a i bezbednije su od klasičnog ćebeta.

7. Hranilica

Stolica sa poslužavnikom je praktična stvar i lako se održava. Biće vam potrebno i nekoliko plastičnih kašičica, dovoljno su male i odgovaraju osetljivim desnima bebe. Vodootporne ili portikle koje se brzo suše su korisnije od običnih, kao i one sa džepom na dnu da uhvate hranu koja pada.

8. Kadica

Za kupanje biće vam potrebna plastična kadica. I ovde postoji veliki izbor dobro prilagođenih lakšem kupanju. Kupujte blage sapune i šampone koji ne iritiraju bebinu kožu i oči. Trebaće vam i 2 mekana peškira sa kapuljačom radi dobrog sušenja nakon kupanja. Možete i jedan običan da namestite na dno kade, da beba ne bi skliznula. Kupite bebi makazice da bi lakše skratili nežne bebine noktiće.

9. Pult za presvlačenje

Pult ne mora da bude pravi, već možete da odredite mesto i upotrebite neku drugu podlogu, preko koje ćete staviti peškir. Držite ruku preko svoje bebe u svakom trenutku kada je presvlačite na visokoj površini.

10. Nosiljke

Bebi kengur ili nosiljka, omogućava nošenje vaše bebe uz vas i istovremeno imate dve slobodne ruke da radite sve ostalo. Kad kupujete, uverite se da su trake čvrste i da se sigurno vezuju, i proverite da li možete lako da je operete. Iako se mnogi roditelji u ove nosiljke kunu, neki stručnjaci ih povezuju sa povredama i gušenjima bebe. Obrtite pažnju i za koju starost bebe je proizvod namenjen.

Vašoj bebi nisu neophodne ni fensi igračke po rođenju, ali nije loše da pribavite nekoliko zvečki, nekoliko glodalica, neku muzičku igračku ili plišanu za početak. Nakon prve godine, knjiga koja pomaže u učenju boja, dodira ili oblika je odličan izbor.

Kad je reč o bezbednosti, morate da računate na to da će vaše dete puziti, šunjati se, kotrljati itd, i  postoji niz opasnosti koje mogu da mu se dogode u domaćinstvu, tako da morate svoj dom da prilagodite, kako bi bio bezbedno mesto za ova mala stvorenja.

Za to vam je dovoljno nekoliko komada zaštitne opreme, koje ćete namestiti na utičnicama, oštrim ivicama itd. Obratite pažnju na stepenice, zatim blokirajte delove kuće koji su potencijalno opasni, a to su najčešće kupatilo i kuhinja. Postoje i brave za fioke i plakare.
Bebi monitor koji sadrži predajnik i najmanje jedan prijemnik omogućava praćenje bebe kada ste u drugoj sobi.  Postoje i oni sa monitorom, gde možete i da nadgledate bebu.

11. Dodatna literatura

Ali to nije sve. Edukacija o zdravlju deteta ne sme da stane.

Naša preporuka je počnite sa knjigom Moj prvi zalogaj: Samoobrazovanje.rs/moj-prvi-zalogaj/.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget