Odakle visoka temperatura kod dece i kako je tretirati?

Visoka temperatura kod dece je pravi šok za roditelje, posebno kada se prvi put susreću sa njom. I za iskusne roditelje ova situacija je izuzetno stresna jer treba znati kako odreagovati i proceniti da li je lekarska pomoć hitno potrebna ili ne. Najteže situacije su kada dete dobije visoku temperaturu iznenada, a pogotovo noću. Da li sačekati jutro ili dete hitno odvesti u ambulantu je odluka koja se donosi na osnovu procene različitih faktora.

Šta je visoka temperatura kod dece koja zahteva hitno reagovanje, kako temperaturu brzo oboriti i držati pod kontrolom, pročitajte u tekstu koji sledi. Svakako su roditeljima od velike pomoći lekarski call centri koji mogu pozvati u bilo koje doba dana ili noći i dobiti adekvatnu podršku.

 

Šta se smatra visokom temperaturom kod dece?

Visokom temperaturom kod dece smatra se temperatura preko 39,5 stepeni C i mora se hitno obarati. Ako je temperatura dostigla 40 stepeni, detetu treba odmah dati lek za obaranje temperature i preduzeti odgovarajuće mere za njeno snižavanje.

Temperatura se detetu može meriti ispod muške (aksilarno merenje) ili rektalno. Normalna temperatura kod dece je do 37 stepeni C. Ukoliko se meri rektalno normalna temperatura je malo viša i iznosi do 37.5 stepeni. Temperatura se može meriti i u ustima i normalne vrednosti su takođe do 37 stepeni.

Postoje različite vrste toplomera i mogu pokazivati drugačije vrednosti zavisno od vrste. Toplomeri sa živom su izbačeni iz upotrebe i zamenili su ih toplomeri sa galijumom. Normalne vrednosti temperature merene ovim toplomerima su do 37 stepeni. Postoje i digitalni toplomeri, toplomeri u obliku traka koje se lepe za čelo i bezkontaktni toplomeri. Oni mogu pokazivati povišene vrednosti u odnosu na klasične. Kolika su odstupanja mora biti jasno naznačeno u uputstvu proizvođača i obično iznosi oko 0,5 stepeni.

Temperatura između 37.5 i 38 stepeni (subfebrilna temperatura) smatra se umereno povišenom i ne zahteva hitnu intervenciju. Ukoliko je temperatura preko 38 stepeni (febrilna temperatura) treba biti pažljiv i redovno pratiti situaciju. Ukoliko i dalje raste treba uključiti lekove za obaranje temperature – antipiretike.

Kako brzo skinuti visoku temperaturu kod dece?

Najbrži način za snižavanje visoke temperature kod dece je tuširanje mlakom vodom. Prethodno detetu treba dati lek za njeno obaranje. Tuširanje ima ulogu da visoku temperaturu snizi do početka dejstva leka. Zavisno koji lek je u pitanju to može iznositi od 15-40 minuta.

Drugi način je rashlađivanje deteta pomoću vlažne krpe umočene u mlaku vodu. Dete treba orošavati tako da kapljice vode ostanu na telu da se same ne osuše. Dete nikako ne treba utopljavati, već potpuno raskomotiti.

Stare metode obaranja temperature masiranjem alkoholom ili utopljavanjem do preznojavanja su davno napuštene i ne treba ih primenjivati jer mogu izazvati različite posledice.

Obaranje visoke temperature lekovima

Lekovi koji se koriste za obaranje visoke temperature nazivaju se antipiretici. Na našem tržištu najčešće se koriste paracetamol i brufen. Druga vrsta lekova za obaranje temperature su tzv. salicilate (andol, midol, novadol, aspirin, acetisal), ne traba davati deci jer je utvrđeno da mogu imati štetne posledice.

Zavisno od uzrasta, deci se mogu davati lekovi u obliku tableta, sirupa ili čepića (supozitorija). Za malu decu predviđeni su lekovi u obliku sirupa obogaćeni različitim ukusima kako bi ih deca lakše progutala. Starija deca mogu piti i tablete, dok se bebama najčešće daju supozitorije u rektum.

Doziranje lekova vrši se prema uputstvu proizvođača i preporuci lekara. Lekove ne treba kombinovati osim ukoliko lekar nije odredio drugačije. U slučaju bilo kakve nedoumice u vezi leka i njegovog dejstava, treba pozvati lekara odnosno dežurni call centar za hitnu pomoć.

 

IZVORI:

https://patient.info/childrens-health/fever-in-children-high-temperature

https://raisingchildren.net.au/babies/health-daily-care/health-concerns/fever

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2023
Tech Nerd theme designed by FixedWidget