Najisčekivaniji modeli pametnih telefona za 2023. godinu

U godini za nama bili smo svedoci da su se na tržištu pametnih telefona našli uređaji kao što su Apple iPhone 14 Pro, Google Pixel 7 Pro ili Samsung Galaxy Z Fold 4. Performanse, odnosno karakteristike ovih pametnih telefona su zaista izuzetne. Ipak, tržišna trka nikada ne prestaje pa ljubitelji pametnih telefona sa nestrpljenjem isčekuju 2023. godinu i nove modele kako bi mogli da isprobaju najnovije funkcije ili kamere. 

Novi modeli će biti nešto skuplji, u to ne treba sumnjati. Naravno, ako želite da kupite nov telefon u predstojećoj godini, budžet možete upotpuniti tako što ćete prodati stari. Kada je u pitanju otkup telefona Beograd, Novi Sad i Niš kao najveći gradovi imaju i najviše radnji koje će platiti za vaš stari mobilni uređaj. Na vama je samo da se malo angažujete i pozovete par radnji kako biste dobili najbolju cenu.

No da se vratimo na temu i vidimo šta nas to očekuje u Novoj godini na tržištu mobilnih telefona. Šta još znamo o pametnim telefonima koji dolaze u 2023. godini osim da će biti nešto skuplji? Kakve će biti njihove karakteristike i koje će funckije imati? Evo šta kažu glasine koje modele bi nam mogli ponuditi najpoznatiji proizvođači u 2023.

#1 Apple iPhone 15

Apple-ova serija pametnih telefona obično izlazi na tržište u septembru mesecu, pa nema razloga da verujemo da će i u 2023. godini biti drugačije. Postavljanje USB-C porta za punjenje će verovatno biti jedna od najvećih promena koju možemo očekivati na Apple iPhone uređajima serije 15.

S obzirom da se ne očekuju prevelike promene u dizajnu, Apple će verovatno nastaviti da nudi četiri modela iPhone 15, 15Pro, 15Max i 15Pro Max. Ako je verovati glasinama, prva dva modela će imati ekran od 6,1 inča dok će Max modeli, kao što im i ime kaže, imati veći displej od 6,7 inča. 

Jedna od većih novina mogla bi da bude i najsavremeniji senzor fotografije kompanije Sony. U poređenju sa standardnim senzorima, nov bi mogao da udvostruči signal zasićenja u svakom pikselu, i na taj način omogući hvatanje više svetlosti. To će poboljšati kvalitet fotografija kada su pitanju portreti, čak i kada je pozadinsko osvetljenje problem. Telefon ovakvih karakteristika mogao bi biti i lep poklon.

Očekivanja su da će iPhone 15 biti opremljen Qualcomm X70 čipsetom, koji ima poboljšanu veštačku inteligenciju i veću brzinu obrade podataka, poboljšan signal, manju latenciju i do 60% poboljšanu energetsku efikasnost. Kada je reč o memoriji, modeli serije 15 bi mogli da imaju RAM od 8GB, što je značajno poboljšanje u odnosu na 6GB RAM-a na iPhone telefonima serije 14.

#2 Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra će prema glasinama koje se čuju biti predstavljen 31. januara 2023. godine ili najkasnije u prvoj polovini februara. Što se tiče cene, sigurno je da će biti nešto viša od modela Galaxy S22 Ultra koji trenutno u našim prodavnica košta nešto više od 160.000 dinara (oko 1350 evra).  

S obzirom na nešto višu cenu (koju Samsung uvek drži), ako želite sebi da priuštite ovaj telefon, možete prodati stari uređaj. U Beogradu i svim većim gradovima u Srbiji rade firme i servisi koji rade otkup telefona i koji će vam za vaš polovan uređaj dati odgovarajuću ponudu. Tako dobijenim novcem, sa još malo ulaganja, možete sebi priuštiti Galaxy S23 Ultra, pravog titana među pametnim telefonima.

Kao i svi Samsung telefoni, i Galaxy S23 Ultra će biti savršen spoj funkcionalnosti i stila. Elegantan, lagan i dostupan u različitim bojama. Glasine kažu da će imati veliki ekran od 6,8 inča sa rezolucijom od 1440×3200 piksela. Za ljubitelje fotografije, i više nego dovoljno da uživaju u slikama. Takođe, novi model bi trebalo da ima 12GB RAM-a, što će korisnicima omogućiti da lako prelaze između nekoliko aplikacija bez ikakvih zastoja. Isto tako se očekuje da interna memorija bude 128GB, što će svakako biti dovoljno skladišnog prostora za video zapise, fotografije, muziku i drugi sadržaj.

Što se kamere tiče, kako javljaju insajderi, omogućiće ljubiteljima fotografije da pokažu svoju veštinu na delu. Zadnja kamera bi trebalo da bude 108PM + 10MP +10MP +12MP + 0,3MP i imaće automatski blic, digitalni zum, dodir za fokus i prepoznavanje lica. Kada je prednja, selfi kamera u pitanju očekuje se da ima 40MP. 

#3 Huawei P60 Pro

Huawei P60 Pro je takođe jedan od pametnih telefona koji možemo očekivati na početku 2023. godine i koji se neće puno razlikovati od serije P50. Ipak, sa datumom izlaska treba biti obazriv jer je vodećem modelu ovog proizvođača bilo potrebno mnogo vremena da stigne do potrošača, pre svih do onih iz Amerike zbog raznih trgovinskih zabrana. Da li će tako biti i 2023. godine, ostaje da se vidi. 

Ono što se može očekivati je HiSilicon Kirin 990 5G čipset i OLED displej sa rezolucijom od 2400 x 1080 piksela. Kada je kamera u pitanju, glavna će biti trostruka i to od 50MP + 16MP + 12MP, kojom ćete moći da snimate sjajne fotografije u toku dana, pa čak i noću kada je osvetljenje slabije. Napred, telefon će imati dvostruku selfi kameru sa sočivom od 32MP + 2MP. 

Na kraju, vrlo je verovatno da će uređaj biti opremljen baterijom kapaciteta od 4500 mAh koja će podržavati funkciju brzog punjenja.

Sigurno je da će ova tri proizvođača koja i dalje drže primat na tržištu pametnih telefona, pokušati da urade što više kako bi zadržali postojeću i pridobili novu klijentelu. Navedene informacije još uvek predstavljaju samo glasine od kojih su neke namerno “procurele”, kako bi se održala tenzija među potencijalnim kupcima. U svakom slučaju to je ono što trenutno znamo a šta će se pokazati kao istina, saznaćemo kada se ovi modeli pojave na tržištu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget