Najčešća pitanja roditelja u vezi auto sedišta

U nastavku predstavljamo najčešća pitanja roditelja i nedoumice vezane za auto sedista za decu: 

Šta ako stopala mog deteta dodiruju zadnju stranu sedišta u vozilu?

To je veoma česta briga roditelja, ali to ne bi trebalo da ih ne brine. Deca mogu lako da saviju noge i biće im udobno i u sedištu koje je okrenuto unazad. Povrede na nogama su vrlo retke kod dece koja su okrenuta pozadi.

 

Šta da radim ako se moje dete nagne ili stane na ivicu auto sedišta?

Možete da pokušate da stavite čvrsto zavijen pokrivač sa obe strane deteta. Mnogi proizvođači dozvoljavaju upotrebu čvrsto uvijene male pelene ili krpe između trake prepone i vašeg deteta, ako je potrebno, da bi se sprečilo prevrtanje. Ne stavljajte jastuke ispod ili iza vašeg deteta i ne koristite bilo koji sigurnosni umetak za automobil, osim ako je isporučen sa sedištem ili ako ga je proizvođač odobrio za upotrebu sa tim sedištem.

 

Zašto dete treba da bude u tanjem sloju odeće pre nego što ga zavežete u auto-sedište?

Ogromna odeća, uključujući zimske kapute i odeću za sneg, može se stisnuti u sudaru i ostaviti kaiševe previše labavim, što dovodi do povećanog rizika od povreda. Idealno je da odenete bebu u tanjim slojevima i da preko bebe obmotate kaput ili ćebe. 

 

Da li je neophodno specijalno auto sedište?

Sigurnosno sedište za automobil treba da bude odobreno za težinu bebe. Veoma male bebe koje mogu sigurno da sede u polu-naslonjenom položaju obično se bolje uklapaju u sedišta koja su okrenuta unazad. Bebe koje su rođene prevremeno trebaju da budu pregledane dok su još uvek u bolnici kako bi se osiguralo da mogu sigurno da sednu u polu-naslonjen položaj. 

 

Kako postaviti sedište za decu i predškolce

Pre instaliranja sedišta, uvek pročitajte priručnik za upotrebu i priručnik za bezbednost sedišta i koristite sedište koje je u skladu za uzrastom i veličinom deteta

Svako dete koje je preraslo ograničenje težine ili visine za svoje sedište trebalo bi da koristi sedište koje je okrenuto prema napred sa opasačem što je duže moguće, do najveće težine ili visine koju dopušta proizvođač autosedišta. Za decu je najbolje da se voze u sedištu što je duže moguće, barem do 4. godine. Ako je vaše dete preraslo sedište pre nego što navrši 4 godine, razmislite o korišćenju sedišta sa pojasom odobrenim za veće težine i visine.

 

Koje sve vrste sigurnosnih sistema postoje?

Postoje četiri vrste sigurnosnih sigurnosnih sistema za autosedišta za decu:

Sedišta od rođenja do 36 kg, to su sedišta koja se mogu koristiti od početka, suprotno od smera vožnje, ali i kasnije kao standardna suto sedišta za vožnju u smeru vožnje. Tu se ubrajaju auto sedišta 0-36kg.

Kombinovana auto sedišta sa pojasevima: Ova sedišta se mogu koristiti u smeru vožnje,  sa pojasevima za decu koja teže do 36 kilograma (u zavisnosti od modela), ovde spadaju auto sedišta 9-36 i auto sedišta 15-36 kg. 

Integrisana sedišta: neka vozila dolaze sa ugrađenim sedištima okrenutim ka napred. Granice težine i visine variraju i zavise od konkretnih sedišta. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget