Na putu istorije i kulture

Dok mnogi, kako domaći, tako i strani turisti u potrazi za dobrim provodom na svojoj mapi obavezno zaokruže i srpsku prestonicu, ima i onih „ozbiljnih“ koji na putu istorije i kulture žele da prođu kroz celu Srbiju. Da je turizam isplativa  grana privrede pokazuje sve veći priliv turista godišnje, a da od turizma može dobro da se živi znaju i naši ljudi.

Apartmani u Beogradu, sve veći broj hotela i ponuda, organizovani obilasci, turističke agencije odmah su tu blizu vas tako da ćete moći na svakom „ćošku“ glavnog gradai sebi da obezbedite prigodan boravak. Nije li to dovoljno za odmor?

Dok se smišljaju planovi za leto, dok se jedni presabiraju, a drugi planiraju poslovne obaveze, ima i onih koji trljaju ruke, jer znaju da će se tražiti apartmani više i u našoj prestonici. Letnji muzički festivali, ali i koncerti velikih zvezda privući će brojne goste ne samo iz zemalja regiona, već i iz unutrašnjosti. A imajući u vidu i da još malo i kreće sezona godišnjih odmora, eto prilike da se i naši ljudi iz inostranstva odmore u svojoj rodnoj zemlji.

Ako pak ne spadate ni u jednu kategoriju koju smo naveli, a želite malo više da upoznate svoju zemlju, proći putem kulturnog nasleđa je preporuka za sve.

Tragovima rimskih careva

Malo ko od stranaca zna koliko je neobična i pre svega značajna istorijska prošlost naše zemlje, a sigurno je i da ima i naših sugrađana koji to ne znaju. Ukrštatali su se putevi rimskih imperatora na teritoriji naše zemlje. U rimsko doba njih 17 je živelo upravo u Srbiji, a ono što danas može da ukaže na ove podatke svakako su brojna arheološka nalazišta koja se prostiru širom naše zemlje. Upravo arheloški turizam je naša šansa za još veći rast ove privredne grane.

A odakle krenuti? Putovanje kroz vreme i istoriju mnogi turisti započinju od lokaliteta u blizini Niša, jer je upravo nekadašnji Naisus grad u kojem je rođen čuveni Konstantin Veliki. Oni koji se odluče da obiđu Sirmijum, odnosno današnju Sremsku Mitrovicu imaće priliku da posete arheološko nalazište nekaašnjeg ekonomskog centra, ali i prestonice Rimskog carstva. Viminacijum kod Kostolca danas ostaje da seća na vojni logor i najznačajniji rimski grad, dok se nedaleko od Zaječara nalazi lokalite pod imenom Feliks Romuliana koji pokazuje koliko je umetnost bila značajna za to doba, o čemu svedoče brojne skulpture. Takođe, na ovom lokalitetu ima i freski, kao i brojnih mozaika.

Arheološka nalazišta nose sa sobom duh vremena, ali i čuvaju sećanja na Rimsko carstvo i njegove imperatore rođene na ovim prostorima, poput Avgustima i Cezara. Da se i u to vreme živelo hedonistički i raskošno danas nam potvrđuju ostaci ovih lokaliteta, jer su se na putevima moćnih imperatora gradilo, ostavljali su se tragovi luksuznog života, poput brojnih mozaika, bazena, ali su se kao dokaz moći gradile zadužbine, velelepne palate, ali i kovali unikatni novci.

Turističke ture, sobe, apartmani – kompletna ponuda za sve

Za desetine hiljada turista koji posete u toku godine arheološka nalazišta organizuju se turističke ture koje pružaju potpune informacije, od obilaska i istorijskih podataka i zanimljivosti, preko smeštaja i prevoza. Ipak oni koji više vole sami da istražuju, uvek se mogu obratiti lokalnim opštinama za pomoć. Zna lokalno stanovništvo da se na kulturnom i istorijskom nasleđu može lepo zaraditi, tako da ima onih koji se tu za prevoz. Oni kojima je smeštaj glavna briga, domaće stanovništo sigurno ima u ponudi sobe, a ima i onih koji znaju da se od toga itekako može zaraditi pa su apartmani postali njihov biznis. U svakom slučaju, koji god lokalitet da posetite, nećete se pokajati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget