Letovanje u Alanji – uživanje na Kleopatrinoj plaži

Da li smatrate da je vreme da napravite pauzu od posla i života u Srbiji bar na 10 dana? Da li je vreme za taj dugo zasluženi odmor? Možda polako planirate letovanje i tražite novo letovalište koje biste mogli da posetite?

Ako je odgovor da, otkrivamo vam prelepo letovalište sa dugom istorijom – Alanja, letovalište na jugu Turske. Prelepe plaže od belog peska su oivičene toplom vodom Sredozemnog mora sa jedne strane, a sa druge visokom planinom pod imenom Taurus. Dok šetate nestvarnim plažama, izgled grada će se promeniti od istorijskog u modernog i punog života.

Plaže

Jedna od najlepših plaža je svakako Kleopatrina plaža. Nalazi se ispred pećine Dalmatas koja je ispunjena stalaktitima i stalagmitima. Ime je dobila po drevnoj priči prema kojoj je egipatska kraljica Kleopatra uživala u čarima ove plaže.

Uz obalu se nalazi mnoštvo restorana, od kojih su neki nazvani po velikim zvezdama šou biznisa, na primer, Elvis ili Džejms Din, kafića sa otvorenim krovovima, iz kojih možete uživati u pogledu na stotine brodova i čamaca koji su usidreni u luci. Na nekim od ovih privatnih jahti i brodića možete se otisnuti do pučine ako tako želite.

Jedna od zanimljivih turističkih destinacija je drveni piratski brod Morski Anđeo koji je poznat po srebrnoj statui koja se nalazi na njemu.

Druga, takođe nestvarna i mnogo veća plaža je Ataturkova tj. Alanjina plaža.

Alanja – grad sa dugom istorijom

Gde god da pogledate shvatićete da se nalazite u gradu sa dugom istorijom. Svoje postojanje je započeo kao Seldžucko utvrđenje na nadmorskoj visini od 250 metara. To utvrđenje sada služi kao muzej sa palatom, vilama i kapelom koja je pretvorena u džamiju, što je dokaz dugoj ratnoj istoriji ovog mesta koje uključuje i Ptolomejsko, Seleukidsko, Vizantijsko, Rimsko i Tursko carstvo. Neki delovi poluostrva imaju oštre litice, od kojih su neke poznate po tome što su zatvorenici, kriminalci i robovi bili bacani sa njih.

Malo dalje, stiže se i do Tersanskog brodogradilišta sa fascinantnim lučnim plafonima. Tu se mogu naći nedovršeni brodovi i mnoštvo starih mapa. Sve to stoji kao sećanje na brodogradnju tog perioda.

Pored ovog brodogradilišta ponosno stoji Kizilkule (Crvena kula) koja je svoje ime dobila po crvenoj cigli od koje je izgrađena. Sagrađena da služi kao prva linija odbrane ako je grad napadnut. Sastoji se od pet spratova i svaki je krcat istorijskim artefaktima koji pokazuju kako se živelo nekad. Ako se popnete na vrh kule, doživećete neverovatno iskustvo u pogledu. Može se videti ceo grad okružen beskrajnim morem.

Sledeća stvar će se najviše svidjati ljubiteljima mačaka. U središtu parka može se naći mnoštvo malih kućica i činija koje služe kao utočiste mačkama. Ovo omogućava svakom ko poželi da se druži sa njima da bude okružen fontanama i prijatnim raspoloženjem.

Posle toga ćete naići na takozvanu trgovačku ulicu. Ona je krcata mnogim prodavcima koji prodaju lažne Majkl Kors, Prada i Šanel torbe, cipele i odeću.

Alanja je svakako mesto u kojoj ćete opustiti dušu i telo, a i pritom videti značajne istorijske znamenitosti. Topla preporuka da ovo mesto bude ono koje ćete izabrati ako je vaš izbor Turska leto 2019.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget