Korak po korak: Kako da pravilno postavite pločice u svom domu?

Nismo uvek u mogućnosti da plaćamo majstore za sve poslove koje je potrebno obaviti prilikom renoviranja ili nove gradnje. Kada pravimo svoj kutak ili dom još će nam draže biti ako možemo i sami svojim radom da doprinesemo stvaranju istog. 

Jedna on jednostavnijih stvari koju uz pravilna uputstva možemo i sami da uradimo upravo je postavljanje pločica u tom domu. Šta će vam biti potrebno za taj posao? Kako da se pripremite? I još par značajnih detalja pročitajte u nastavku teksta. 

Pre početka ovog posla važno je da se dobro pripremite. Iscrtavanje plana na parčetu papira i raposreda omogući će vam da ne dolazi do problema tokom same realizacije, ali i pravljenje spisak za kupovinu može biti od velikog značaja. 

Priprema podloge

Pre svakog majstorisanja potrebno je pripremete prostor za rad na adekvatan način jer je to preduslov za siguran i valjan posao. U ovom slučaju to znači da podloga mora biti dobro očišćena od naslaga, prašine i ostalih nečistoća. Ali mora biti i suva, a pre svega ravna. Zatim je potrebno da kredom ili olovkom iscrtate liniju početka prvog reda gde ćete ih ređati. Ili to možete uraditi pomoću konopca i lenjira. 

Potreban materijal za rad

Pored glavnog aktera ovog majstorskog posla biće vam potreban i lepak za pločice. Od ostalih stvari i alatki biće vam potrebno sledeće: kreda za obeležavanje; zubasta špakla; libela za proveru da li ste ih postavili pravo; mašina za sečenje ili brusilica ukoliko je potrebno ukrajanje; plastični krstići ili fuge koji se proizvode u više dimenzija; klešta i metar; guma za nanošenje fuge; sunđer i četka. Biće vam potreban i gumeni čekić u slučaju da je potrebno da izvršite korekcije. Ako ne želite da isprljate ruke radeći ovaj posao, savetuje se nošenje rukavica. Na kraju potrebno je da se naoružate sa puno strpljenja, preciznosti i energije.

Kako da izaberete lepak za pločice?

Lepak za pločice se kupuje najčešće u pakovanjima odnosno džakovima od po 25kg i potrebno je da ga pomešate sa vodom kako biste dobili homogenu gustu smesu koju posle koristite. Izbor će zavisiti od vrste podloge ali i lokacije (da li je namena za spoljnu ili unutrašnju upotrebu; i da li je prostor oko nje izložen vlazi). Važno je da izaberete adekvatan lepak za pločice kako biste osigurali da ono što radite ima kvalitet, zato je najbolje da se u specijalizovanim radnjama za njihovu prodaju posavetujete sa prodavcem koji izbor je najbolji za ono što je vama potrebno. Lepak za pločice se zubastom špaklom nanosi na pod i to tako da rebra idu u jednom pravcu, dok u suprotnom pravcu od toga nanosite na samu pločicu. I tako postavljate redom. Potrebno je da odstoji 24 sata kako bi se dobro osušio. 

Faza postavljanja

U prethodnom odeljku je objašnjeno na koji način se nanosi lepak za pločice i ponavljanjem istog postupka za sve ostale komade vršite slaganje i postavljanje koristeći između njih fuge. Povremeno proveravajte horizontalnosti uz pomoć limele je obavezno. Proces fugovanja podrazumeva skidanje plastičnih krstića i nanošenje mase za fugovanje koje možete započeti nakon što prođe određeno vreme od početka radova. 

Na kraju ostaje da uživate u efektima svog rada, ali pre toga potrebno je da počistite sve za sobom dok pod ne zablista. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget