Koje cveće izabrati za terasu?

Kupiti cveće i gajiti ga uvek je dobra opcija. Nikada nemojte da se premišljate da li to treba da uradite ili ne, jer se sigurno nećete pokajati. Ipak pre nego što kupite cveće za terasu treba da se raspitate.

Odnosno, postoje one vrste cveća koje ne bi trebalo da se nađu na terasi i kojima smeta toplota, kojima smeta mraz ili kojima jednostavno smeta sunce. Zato treba da za vašu terasu odaberete ono cveće koje uspeva upravo tu i koje je prelepo i koje će od vaše terase ili balkona praviti mesto koje više nećete moći da prepoznate, ali koje će vam uskoro postati omiljeno.

Terase na sunčanoj strani: petunija, verbena, begonija, dragoljub

Ako se terasa ili balkon nalaze na sunčanoj strani – ne paničite, već odaberite neku od sledećih vrsta balkonskog cveća, koje će uživati da bude tu, na toj strani i koje će vam podariti najlepše cvetove, a zatim i najlepšu terasu. Najbolji izbor za takvu terasu su petunije, verbene, begonija, zatim lotus, drgagoljub, muškatle i kadfice. Ovo cveće za terase će upijati zrake sunca i uživati u tome. Petnunija je ta koja se nalazi na skoro svakom balkonu, koji je ukrašen cvećem. Dakle, idealna je za baš osunčane terase, a dobra stvar je što ne mora mnogo da se brine o njoj. Eto i odgovora na pitanje zašto se baš toliko često pojavljuje na terasama širom grada. Ipak da nije tako lepa, sigurno je ne bi niko ni koristio, ni sadio. Treba ih zalivati jednom ujutru i jednom što kasnije uveče,a jednom mesčno treba ih zalivati tečnim đubrivom

Terasa u senci – kadifice, zevalice, noćne frajle, lobelija

Kada se vaša terasa ne nalazi na sučanoj strani i tada postoji rešenje. Dakle, kadifice dolaze u obzir, zatim zavalice i noćne frajle, kao i lobelije, ali i hortenzija, bršljan, muškaatla, begonija. Zevalica je na primer vrlo interesantno cveće za terasu, jer je neobično. Intenzivnih je boja i prelepo izgleda u kombinaciji sa drugim cvećem. Dobra stvar je što je zevalica vrlo otporna, a može čak i da prezimi. Na proleće će opet početi da cveta i oplemniće vašu terasu za tili čas.

Cveće za balkone i terase u prizemlju

Kada imate balkon ili terasu u prizemlju, onda imate i mnogo više mogućnosti. Tu u obzir dolaze i puzeće biljke, odnosno i puzeće balkonsko cveće. Begonija pendula, prkos, surfinija, verbena samo su neke od interesantnih vrsta za terasu u prizemlju. Nemojte mnogo razmišljati o tome da li će sve to biti prenatrpano, jer u suštini nikada i ne može da bude toliko prenatrpano. Naime, spoj boja i neverovatnih oblika, kakvih je samo priroda mogla da se doseti ne mogu izazvati privid prenatrpanosti.

Kako se održava balkonsko cveće?

Svaka vrsta cveća zahteva različte mehanizme održavanja. Zato pre nego što kupite biljku obavezno se raspitajte kako se održava balknsko cveće, odnosno cveće za terasu. Neko cveće je potrebno zalivati ujutru i uveče, neko nije potrebno zalivati danima. Takođe, nekom cveću je potrebno tečno đubrivo. Vrlo je važno i da im se skidaju listovi koji su se osušili i koji više ničemu ne služe i koji samo mogu da remeti dalji rast cveća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget