Koferi i skije, vreme je za zimski odmor

Zima nam se bliži i najavljuje praznike i magičnu  atmosferu. Skijanje, sankanje, grudvanje, sve su to aktivnosti u kojima uživaju svi. Naravno, sve je ovo idealno ukoliko imate vremena za ovakve stvari.

Zbog toga je dobro organizovati sebi odmor i uzeti par slobodnih dana za uživanje. Ukoliko ove zime želite negde da odete na odmor sa porodicom, prijateljima ili sami, evo kako to i da organizujete.

 

Koferi su spakovani, vreme je da krenemo

Kada su koferi spakovani, vreme je da se krene na put. To naravno znači da ste pre toga detaljno organizovali putovanje. Proverite da li imate sve što vam je potrebno za odmor a naročito za planinu jer su za te uslove potrebne i neke dodatne stvari poput opreme za skijanje.

Ukoliko idete automobilom, onda budite sigurni da je auto kompletno ispravan. Najbolje bi bilo da pre polaska odvezete auto na detaljan pregled kod automehaničara kako biste do svoje destinacije stigli bezbedno.

Ako ste ipak odlučili da putujete avionom, onda je potrebno da prekontorlišete svoj kofer i da se uverite da kofer ne prelazi dozvoljenu težinu. Iako vam se možda ne čini da nosite mnogo stvari, zimska garderoba je mnogo teža od letnje i zato će zauzeti više prostora u koferu a samim tim će i kofer biti teži.

 

Zašto baš skijanje?

Zima i aktivni odmor za neke znače samo jedno, skijanje. Ova aktivnost je omiljena kod mnogih. Ljudi kažu da kad jednom staneš na skije, nikada nećeš ni sići sa njih. Ovaj sport je izuzetno zahtevan ali sa sobom nosi mnoge dobrobite za naše zdravlje.

Tokom skijanja, u toj aktivnosti učestvuje celo telo. Pokreti koji nam omogućavaju da dobro skijamo su mali i moraju biti odlično iskordinirani pa zbog toga skijanje pozitivno utiče i na naše mentalno zdravlje. Ovo je odličan „lek“ za zimsku depresiju koja je česta pojava kod mnogih.

Ako ste početnik ili samo imate želju da naučite da skijate, potrebna vam je kondicija. Nije pametno direktno otići na stazu i provesti veliki broj sati na njoj. Vrlo lako se može dobiti upala mišića koja će vam samo upropastiti odmor. Za skijanje je potrebno da par meseci pre nego što odete na stazu, budete fizički aktivni u bilo kojoj disciplini kako biste stekli kondiciju. Naravno, pored ovoga obavezan je i dobar instruktor skijanja koji će vas voditi kroz taj put.

 

Pored skijanja, imate mogućnost šetnje ili pasivnog odmora

Ako vas aktivan odmor ne privlači i niste zavisnik od adrenalina, onda je za vas pasivan odmor na planini. Uzmimo za primer Bugarsku. Osim što se preporučuje skijanje u Bugarskoj, koje može da bude veoma lepo, planinski smeštaji nude odličnu uslugu i na raspolaganju vam je mnogo aktivnosti tokom kojih možete uživati i provoditi vreme na čistom vazduhu.

Planina je poznata da jako dobro utiče na vaše zdravlje. Svež vazduh i odmor je ono što mnogima danas treba u svetu brzog života. Lagane šetnje, sjajna kuhinja i uživanje u planinskim prizorima su idealna kombinacija za zimski odmor.

Takođe, planina ne mora biti jedini izbor ukoliko želite da zimski odmor provedete u prirodi. Sela koja nude turističke ponude mogu biti odličan izbor za odmor. Ovde ćete imati više aktivnosti predviđenih za pasivan odmor kao što su degustacija vina, hrane i lokalnih zabavnih atrakcija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget