Knjgovodstvena agencija – usluge potrebne svakoj delatnosti

knjigovodstvena agencija

Biznisi se otpočinju sa različitim ciljevima. Nekada je to višak resursa, želja za uspehom i napredovanjem, ali uvek je zajedničko jedno: motiv je profit i ekonomska priroda svakog posla dolazi do izražaja. Knjigovodstvena agencija kao poseban poslovni subjekt u segmentu profita i praćenja svih pokazatelja ima najveću ulogu, bez koje je teško zamisliti uspešno poslovanje bilo kog preduzeća.

Knjigovodstvenoj agenciji se pripisuje skup aktivnosti koje se odnose na praćenje i evidentiranje svih poslovnih promena, kreiranje finansijskih izveštaja, analiziranje podataka i pružanje finansijskih informacija. Radi se o delatnosti koja je vrlo ozbiljna i zahteva poznavanje struke i praktičnu obuku u skladu sa zakonom, standardima i drugim propisima. 

Knjigovodstvena agencija postoji zbog drugih preduzeća

Mnoge srednje i velike kompanije imaju svoje sektore računovodstva i knjigovodstva, pa im usluge u ovom pogledu nisu potrebne izvan preduzeća. Sa druge strane, veliki je broj malih poslovnih subjekata koji nemaju kapacitete i mogućnosti za osnivanjem posebne jedinice knjigovodstva u preduzeću, zbog čega angažuju profesionalce. Knjigovodstvena agencija zadužena je za pružanje usluga drugim preduzećima po osnovu dogovora i sklopljenog ugovora uz određenu, najčešće mesečnu naknadu. To je svrha postojanja i poslovanja. Njen profit zavisi od obima posla i aktivnosti koje vrše za druge subjetke. Najčešće u njima radi više od jedne osobe, a u nekima ih ima i preko 20 zaposlenih. Takođe, neke agencije imaju svega nekoliko klijenata, dok druge uspešno vrše usluge knjigovodstva i za više desetina. 

Knjigovodstvena agencija pruža finansijske usluge

Za sve ono što je teško ispratiti u redovnom poslovanju od strane zaposlenih, a tiče se finansija, zakona i propisa, tu je knjigovodstvena agencija. Njeni zaposleni su stručni, obučeni i prate promene u svim trendovima. Firme mogu da „odahnu“ i bave se svim drugim segmentima poslovanja, dok se o merenju profita brine neko drugi. Knjigovodstvena agencija vrši veliki broj različitih usluga finansijske prirode. Tu su na primer: prijavljivanje i odračun plata zaposlenih, praćenje i plaćanje svih obaveza, vršenje platnog prometa, izučavanje i završavanje svih poreskih naredbi, kreiranje, plasiranje i čuvanje dokumentacije, kreiranje godišnjih i periodičnih izveštaja. Obim aktivnosti može da varira u zavisnosti od delatnosti preduzeća, veličine, trajnosti poslovanja i predviđenog sistema knjigovodstva. 

Knjigovodstvena agencija zahteva stručne zaposlene

Za razliku od velikog broja poslova koji se vrše fizički, ili se brzo uče, knjigovodstvena agencija obuhvata zadatke koji se moraju razumeti. Da bi se ovaj posao radio, potrebno je logičko razmišljanje, spremnost na kontinuirano učenje i stručnost u pogledu obrazovanja, pohađanja kurseva i slično. Kako se zakoni i propisi vrlo često menjaju i dopunjuju, važno je pratiti svaki akt koji utiče na to kako knjigovodstvena agencija realizuje svoje svakodnevne aktivnosti. Konkretno, knjigovodstvo obuhvata rad na računaru u softverskom programu i izradu faktura, otpremnica, izveštaja, tabela, poslovnih knjiga, kao i zaključivanje na osnovu dobijenih podataka. Radi se o aktivnostima koje nameću potrebu bavljenja brojevima, njihovom upoređivanju i analizi radi donošenja brojnih poslovnih odluka. 

Knjigovodstvena agencija pruža veliku podršku svakom biznisu u pogledu kontinuiranog i profesionalnog praćenja ostvarenja njenih rezultata na godišnjem ili periodičnom nivou. Radi se o aktivnostima koje su veoma usko stručne i nameću potrebu da zaposleni imaju knjigovodstveno znanje, pohađaju obuke i ažurno prate zakonsku regulativu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget