Kako se zauvek rešiti mrava u vašem domu?

Dezinsekcija mrava

Predlažemo nekoliko jednostavnih načina koji vam mogu pomoći da problem sa mravima zauvek postane deo prošlosti.

Kada počne proleće i cvetanje biljaka, sigurno ćete poželeti da imate sredjen vrt, prepun cvetnica koji možete sa ponosom posmatrati. Naravno da će to iziskivati mnogo posla poput sadnje, zalivanja i održavanja biljaka. Nakon toliko truda, nikako vam ne može biti svejedno ukoliko u svom vrtu otkrijete mravinjak.

Mravi se takodje iz dvorišta mogu preseliti u vaš dom. Sigurno ćete biti neprijatno iznenadjeni ukoliko primetite neprekidnu kolonu mrava koja maršira duž vaše prozorske daske ili kuhinjskog stola. Ne očajavajte. Postoji mnogo jednostavnih načina koji vam mogu pomoći da se zauvek otarasite mrava.

Kako se rešiti mrava u zatvorenom prostoru (unutar vašeg doma)?

Ukoliko ugledate mrave u svom domu, nemojte požuriti i odmah ih počistiti metlom. Pokušajte pre toga da saznate šta ih je privuklo u vaš dom. To može biti kapljica meda koja se sliva niz bok tegle na vašem kuhinjskom stolu, ili neoprana kašičica u vašoj sudoperi. Ono što je privuklo mrave mora se odmah ukloniti.

Mravi obožavaju slatkiše, tako da namirnice poput meda i šećera morate skloniti sa vidnog mesta i držati uvek u dobro zatvorenim posudama. Očistite sa stolova, radnih površina i podova ostatke hrane koji su privukli mrave i naterajte ih da se sami isele iz vašeg doma.

Mravi su izuzetno organizovana populacija. U potragu za hranom prvo polazi grupa mrava izvidjača. Timovi izvidjačkih mrava tražeći hranu za sobom ostavljaju  specifičan trag koristeći feromone. Na ovaj način ostatak populacije koristeći ovaj feromonski trag, može lako doći do namirnica u vašem domu.

Upravo iz ovog razloga nije dovoljno samo počistiti mrave metlom i ukloniti ih iz prostorije. Neophodho je uništiti feromonski trag koji su mravi izvidjači ostavili za sobom. To možete učiniti na sledeći način: pomešajte tri dela vode sa jednim delom sirćeta i ovim rastvorom poprskajte stazu kojom su se mravi kretali. Najbolje rezultate ćete dobiti ako rastvor poprskate svuda gde ste primetili mrave.

Na ovaj način ćete sigurno sprečiti dolazak još većeg broja štetočina u vaš dom.

Prijatni mirisi mente i lavande u kojima vi možda uživate, za mrave su jako neprivlacni i odbojni. Možete se poslužiti sledećim trikom: pomešajte ulje mente ili lavande sa vodom i ovaj rastvor bogato poprskajte duž površina koje mogu biti ulazno mesto za mrave u vaš dom. To mogu biti prag i okvir ulaznih vrata ili deo oko prozora i prozorskih dasaka.

U ovu svrhu mogu poslužiti i gotovi hemijski rastvori kupljeni u prodavnici. Potražite proizvod sa bornom kiselinom. Pre upotrebe pažljivo pročitajte uputstvo  jer neki od ovuh proizvoda mogu biti škodljivi za decu i kućne ljubimce.

Zamke za mrave

Zamke za mrave su još jedan dobar način za rešavanje ovog problema. Zamke treba postaviti na mestima gde će ih mravi lako pronaći. Ukoliko ugledate mrave u svojoj kući nakon postavljanja mamaca nemojte ih ubijati, već dopustite da mravi ponesu sa sobom otrovne mamce nazad u mravinjak. Na ovaj naćin ćete se rešiti velikog broja ovih napasti odjednom.

Kako se rešiti mrava na otvorenom prostoru (u vašem dvorištu)?

Pre svega, krenite u potragu za mravinjacima u vašem dvorištu ili duž temelja vašeg doma. Vrsta mrava poznatih pod nazivom stolarski mravi voli da boravi u vlažnom i oštećenom drvetu. Pregledajte sve panjeve u dvorištu kao i stari drveni nameštaj na terasi.

Ukoliko čuvate gomile starog drveta ili isečenih grana uz fasadu vaše kuće, uklonite ih što pre jer preko njih mravi mogu ući u vaš dom.

Ukoliko pronadjete gnezdo mrava u drvetu, mošete ga preliti kipućom vodom ili ga isprskati kupljenim insekticidom. Treba istaći da je uredjeno imanje najlakši način dam rave držite daleko od svog doma.

Kako sprečiti najezdu mrava u vaš dom?

Provertite da li ima sithih rupica, otvora ili pukotina oko vaših ulaznih vrata i prozora. Ukoliko ih pronadjete zapušite ih što pre kako biste onemogućili ulazak mrava. Mravi su neverovatni osvajači kada krenu u potragu za hranom. Namirnice kao što su med, javorov sirup i šećer je najbolje čuvati u hermetički zatvorenim posudama a hranu koju niste pojeli do kraja obavezno zamotajte u plastičnu foliju.

Redovno čistite radne površine i podove od mrvica a hranu za kućne ljubimce čuvajte u ostavi u periodu izmedju obroka vaših ljubimaca. Redovno izbacujte djubre a kanta za smeće u kuhinji mora biti uvek zatvorena.

Pozovite profesionalce

 Ukoliko ste probali neke pod prethodno navedenih metoda ali mravi nikako da nestanu iz vašeg doma, vreme je da pozovete agenciju za dezinsekciju mrava. Nemojte to odlagati i dozvoliti da se šačica mrava pretvori u pravu najezdu.

Pozovite stručnjake za dezinsekciju i deratizaciju

koji će detaljno pregledati vaš životni prostor, identifikovati vrstu mrava a zatim predložiti najefikasniji način za njihovo uništenje.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget