Kako se postaje kuvar na kruzeru?

Svaku osobu, spremanu i odlučnu da podigne sidro i zaplovi u prekookeansku avanturu kulinarskog rada na turističkom kruzeru, zanima svaki vid informacija korisnih po istu kao i odgovori na neka pitanja. Koji su preduslovi za odlazak na kruzer? Da li je poželjan program prekvalifikacije ili dokvalifikacije za kuvara? Kolika je plata? Koji su uslovu rada, hrane, smeštaja itd.?

Šta su kruzeri?

Kruzeri su veliki putnički brodovi tkz. hoteli na vodi koji mogu da prime od 2000-5000 gostiju od kojih su 900-2000 članovi posade. Prosečan brod ima oko 3700 ljudi. Predstavlja mali putujući grad na vodi. Neki od najpopularnijih kruzeva su: Aljaska, Evropa, Azija, Bahami, Afrika (Južnoafrička Republika, Egipat, Sejšeli), Severna Amerika (SAD, Bermudi, Meksiko, Karibi), Pacifik (Tahiti, Uskršnje ostrvo).

Dokumetacija, troškovi, rad kuvara na kruzeru

Agencija za zapošljavanje

 

Najbolji način da se prijavite za rad jeste da kontaktirate neku od agencija u svojoj okolini. Većina brodskih kompanija ima svoje agencije za zapošljavanje rasprostranjene po čitavom svetu, pa i u Srbiji. 

Agenciju kontaktirate mailom, telefonom ili lično. Dostavljate CV (na engleskom) na mail i čekate poziv.  Poziv može potrajati nekoliko dana ili duže.

Agenti biraju kandidate koji zatim idu na intervju sa nekim od zaposlenih u brodskoj kompaniji. Razgovori traju oko 10-ak minuta i na Engleskom jeziku su. Agencija ima za zadatak da vam pomogne i pripremi vas za interviju.

Dokumenta

Po potvrđenom poslu, agencija vas šalje da uradite neophodna medicinska testiranja. Tu spada sistematski pregled i vakcinacija MMR vakcinom. Dokumeta spremite za C1/D vizu (pomorska tranzitna viza, nije boravišna). Zatim sledi razgovor u ambasadi koji nakon što prođete u pasošu dobijate vizu koju vam pošalju na kućnu adresu.

Pre medicinskog tesiranja, prvenstveno na proveru ide dokumentacija o završenom obrazovanju. Privilegiju imaju oni koji su završili srednju ugostiteljsku školu konobari, konobari specijalisti, kuvari, kulinarski tehničari, kuvari specijalisti. Prednost ima prekvalifikacija ili dokvalifikacija za kuvara, naravno iskustva, preporuke od restorana, hotela u kojima ste radili. Takođe se proverava da li kandidat ima kriminalni dosije.

Kopije validanog pasoša sa važećom vizom, formu medicinskog pregleda, potvrdu o vakcinaciji, pošaljete agenciji i onda čekate poziv. Uglavnom će vas pitati da li ste u mogućnosti da kroz par dana putujete. Dobijate kartu i pismo o zaposlenju koje vam je potrebno na aerodromu u zemlju u koju dolazite (uglavnom USA). 

Kada se ukrcate na brod, dokumente( poželjna lična karta, vozačka dozvola i sl.)možete ostaviti kod nadležnog osoblja jer vam na brodu neće trebati.

Troškovi pred odlazak

Prvu kartu plaćate vi u jednom pravcu i u zavisnosti od destinacije (od 500-1000$). Troškovi agencije se razlikuju od agencije do agencije ugl. oko 250e. Viza košta oko 140e, medicinski pregledi sa akcinom i testovima na droge/HIV su oko 150e. Neke kompanije mogu imati dodatne medicinske testove koji se dodatno plaćaju. Oko 1000e vam je potrebno za odlazak. 

Ništa ne plaćate unapred dok ne dobijete posao.

Troškovi na brodu

Sve što zaradite na brodu je čist prihod sa kojim vi raspolažete kako hoćete. Novac možete sačuvati ili ga trošiti po restoranima, lukama, kazinima, barovima, podavnicama itd.

Svi troškovi života na brodu su vam plaćeni uključujuči smeštaj, hranu za vreme puta, medicinsku negu, prevoza od aerodroma do hotela i od hotela do broad, a u većini slučajeva vam je plaćena i povratna avionska karta. 

Ugovori

Ugovori uglavnom traju od 6-8 meseci. Pauze su uglavnom od 2 do 3 meseca.

Radno vreme

Ovakav vid posla je zahtevan i može biti naporan. Obzirom da na brod idete da biste radili i zaradili, od zaposlenih se očekuje da budu spremni na rad. Čari putovanja po egzotičnim destinacijama su samo prednost, ali rad je svakako suština.

U zavisnosti od pozicije radi se u proseku oko 10h. Radi se svaki dan. Izuzetak je kada imate slobodan dan.

Najtraženiji poslovi u kuhinji i zarade

Znajte da kroz rad i iskustvo, na brodu možete napredovati. U tekstu su vam navedene mesečne zarade.

Prvi kuvar (1900$-2200$)- kontroliše drugog i trećeg kuvara, zalihe hrane, pekare. Takođe, priprema namirnice i kuva po upustvima šefa kuhinje. Obavezno mora imati dobro znanje engleskog. Iskustvo u restoranima i hotelima, iskustvo na brodu (2-3 god.) kao i završena ugostiteljska škola za kuvara su potrebni. 

Kuvar za posadu (900$-1300$)-radi po upustvima prvog kuvara. Odgovoran je za hranu posade. Potrebna je završena škola za kuvara, prekvalifikacija ili dokvalifikacija za kuvara. Potrebno je solidno znanje Engleskog jezika i iskustvo u hotelima i restoranima. 

Trener kuvara (700$-900$)- radi po upustvima prvog kuvara. Potrebna završena srednja ugostiteljska škola- smer za kuvar, osnovno znanje Engleskog jezika i radno iskustvo u hotelima i restoranima. 

Drugi i treći kuvar (1400$-1800$)- priprema hranu po upustvima šefa (kuhinje i restorana). Nadgleda kuhinju, pekaru čistače i perače posuđa. Potrebno radno iskustvo u hotelima ili restoranima, brodsko od 2-3 godine, uz solidno znanje Engleskog jezika. 

Pomoćnik šefa kuhinje (3500$-4100$)- prima upustva šefa kuhinje, pomaže mu u planiranju obroka i kontroliše kvalitet hrane. Potrebno radno iskustvo na krstarećim brodovima od niže do više pozicije od 4-5 godina, završena škola za kuvara specijalistu i odlično znanje Engleskog jezika. 

Izvršni šef kuhinje (4300$-5200$)- planira obroke, kontroliše kvalitet hrane. Potrebna završena srednja škola za kuvara ili dokvalifikacija i prekvalifikacija za kuvara specijalistu. Potrebno hotelsko i restoransko iskustvo uz odlično znanje Engleskog jezika, 6-8 godina iskustva na krstarećim brodovima od nižih do viših pozicija.

 

Brodovi najčešće primaju ljude sa iskustvom kuvara, i koji dobro vladaju engleskim jezikom. Kandidati sa diplomom srednje ugostiteljske škole gotovo sigurno dobijaju posao. Najčešća zanimanja tražena na brodu su iz ugostiteljstva. 

Brod će vas zauvek promeniti kao ličnost. Iskustvo je veliko. Život na brodu je težak, ali zna biti i zanimljiv. Upoznaćete mnogo ljudi iz celog sveta. Jednom kad vam brodovi uđu pod kožu, teško je zaboraviti ih. 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget