Kako se koristi i za šta služi ulje divljeg origana?

Jedan od najpoznatijih prirodnih antibiotika iz prirode upravo je origano, odnosno, ulje divljeg origana koje se dobija destilacijom više vrsta divljeg origana kako bi se sva njegova dejstva očuvala i ne bi izgubila u procesu dobijanja samog ulja. Iako je poslednjih decenija ovaj proizvod dobio veliku popularnost u primeni kada je zdravlje u pitanju, poznato je od davnina, budući da se koristilo uvek kod brojnih bolesti, upalnih procesa, kao i promena na koži.

Ulje divljeg origana je snažan antibiotik, ima jako antibakterijsko dejstvo, a pored toga utiče na jačanje imuniteta, opšteg odbrambenog mehanizma organizma, te sprečava i leči brojne infekcije i upalne procese. Ima široku primenu u medicini, koja je dokazana i sa naučne strane, a mogu ka koristiti i odrasli i deca, jedino šta se razliku jeste način upotrebe.

Način upotrebe

Kod samog konzumiranja, važno je da znate da se način primene razlikuje kod dece i kod odraslih osoba. Odrasle osobe uzimaju tokom 10 dana 3 puta na dan po 2 kapi ulja nakon obroka. Ulje se uzima tako što se u supenu kašiku jestivog ulja umešaju dve kapi ulja divljeg origana i progutaju se odmah. Nakon tog perioda se pravi pauza od 20 dana, pa proces može da se ponovi.

Deca starija od tri godine mogu da konzumiraju ulje u periodu od 10 do 14 dana, dva do tri puta dnevno jednu kap umešanu u supenu kašiku jestivog ulja ili u kašiku meda. Nakon toga dete može odmah da popije čašu vode, i to hladne.

Osim ovog načina primene, ulje divljeg origana se može koristiti za prirodno lečenje dece, tj. kao prirodni inhalator tako što se u pola litra ključale vode sipa jedna kap ulja i nad vodom se udiše para koju otpušta voda. Međutim, ova inhalacija nije preporučena za decu mlađu od 10 godina. Kod promena na koži, u 100ml jestivog ulja se umeša 30 do 50 kapi ulja divljeg origana i te promene se mažu jednom ili dva puta dnevno. Sve ove doze koje su preporučene ne smeju se prekoračiti, kao ni samo trajanje njihove primene.

Za šta služi ulje divljeg origana?

Kao što je već rečeno, ulje divljeg origana ima široku upotrebu kada je o zdravlju reč. Jedan je od najjačih antibiotika iz prirode, a uz to je snažan antioksidant, jer je njegovo dejstvo čak 337 puta jače od zelenog čaja, a 120 puta jače od limuna. Pored toga ima snažno antibakterijsko dejstvo. Povoljno utiče na lečenje probavnog sistema, posebno kod dijareje, stomačnih virusa, kao i kod želudačnih tegoba. Uspešno rešava probleme nastale virusnim i bakterijskim infekcijama, kao i infekcijama usled delovanja kandide ili ešerihije.

Svoja pozitivna dejstva pokazuje na disajne organe, zbog čega je dobro koristiti ulje divljeg origana u preporučenim dozama za inhalaciju. Smiruje brojne upalne procese u organizmu, ali utiče i na nestajanje ekcema sa kože, kao i druge vrste promena i upalnih procesa na njoj. Budući da je snažan antioksidans, ulje divljeg origana se sve više preporučuje i kao preventiva, ali i dodatak brojnim terapijama kod osoba sa malignim oboljenjima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget