Kako pobediti stres na poslu?

covek se drzi za glavu

Stres je sastavni deo svakog posla danas. Ali, mnogo važnije je to da taj stres ne mora da utiče negativno na vaše zdravlje, privatni život i funkcionisanje. I ne samo da ne mora, već ne sme. Kada god vam neko kaže da je stres na poslu postao regularna stvar života modernog čoveka, zapitajte se da li je taj stres trenutni, nastao od odgovornosti ili predstavlja opomenu. Shodno tome šta o njemu zaključite onda je veoma lako rešiti ga se. 

Kada govorimo o stresu koji nastaje usled velike odgovornosti zbog određenog projekta, situacije koja se događa, onda je sasvim očekivano i normalno kao ljudska rreakcija da budete zabrinuti, pod tremom, jer sve to dolazi kao odraz odgovornosti i želje da sve prođe u najboljem redu. Takav stres na poslu nije konstantan i samim tim vas neće uvek opterećivati i neće vas ometati u svakodnevnom funkcionisanju. Lek za takvu vrstu poslovnog stresa je uvek dobro planiranje i još bolja organizacija. Kada se ta dva uklope, stres iščezava. Međutim, kada govorimo o stresu na poslu koji je stalan, često prisutan, pa čak i kada nema najrealnijih razloga za to, postoje stvari koje bi trebalo da uradite i o kojima valja razmisliti kako biste taj stres i pobedili. 

Ne nosite posao kući!

Određeni poslovi, posebno moderni poslovi, danas podrazumevaju da radite iz kancelarije, sa terena, ali i da mnogo stvari možete uraditi iz svog doma. Koliko se radi o dobroj opciji, toliko je u pitanju i zamka. Rad od osam sati u kancelariji, plus rad od kuće, pozivi, mejlovi, poruke, čine da uporno mešate dve odvojene stvari – privatni i poslovni život. Tada stres na poslu postaje stres u kompletnom životu. Upamtite da vam je u svakom danu potreban predah, beg od svega, zbog čega i postoji efektivni osmočasovni rad. Iz ovog razloga, posao nikada ili skoro nikada ne donosite u svoj dom. 

Razmislite da li je posao kojim se bavite posao za vas!

Konstantan stres na poslu može biti najbolji pokazatelj da se bavite poslom koji nije za vas. To može značiti da se nalazite u profesiji koja vas ne zanima, da vam kolektiv ne odgovara, da radite isključivo da biste mogli sebi da obezbedite finansije… Posao je svima način da sebi obezbede udobniji i lagodniji život. Ali kada ne postoji strast, želja za uspehom i napredovanjem, kada ne postoji zagrejanost za skoro svaki radni dan, onda je stres na poslu neizbežan. A to će uticati na sve segmente vašeg života, a najviše na zdravlje. Tada je potrebno da dobro razmislite šta je dobro uraditi nadalje, koji korak napraviti, u čemu od velike pomoći može da vam bude online psihoterapija. 

Kako online psihoterapija može da pomogne?

Kada ste u poslu, onda je manjak vremena regularna pojava, pa je odlaske na terapije teško uklopiti. Međutim, kada stres počne da vas ometa, stručna pomoć je najvažnija. Tu nastupa online psihoterapija koja vam omogućava da nađete vreme za sebe i iskoristite ga na najbolji način, a to je da pronađete srž onoga šta vas ometa, šta vam smeta i da na kraju, uz online psihoterapiju uspete da pronađete najbolje rešenje po vas same. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget