Kako održavati i čistiti tepihe

Često se kaže da su detalji ono što nečiji životni prostor čini drugačijim i posebnim. Jedan takav detalj mogu biti tepisi u vašem stanu ili kući. Oni, osim toga što imaju funkciju da utople samu prostoriju, pre svega imaju dekorativnu ulogu i služe da ulepšaju i osveže naš dom. Kao što se posebna pažnja mora posvetiti izboru odgovarajućeg tepiha, bilo da je u pitanju kvalitet, boja, materijal ili dezen, tako se posebna pažnja mora posvećivati i čišćenju i održavanju tepiha.

Uklonite fleke odmah

Koliko god da vodite računa, fleke i mrlje su neizbežne.  Najbitnije je, ukoliko do njih dođe, reagovati na vreme i otkloniti ih pre nego što se osuše. Što brže pristupite uklanjanju, to su veće šanse i da ćete uspeti. Kada pristupate čišćenju, vrlo je bitno da to radite od spoljnih ivica, jer će se u suprotnom zaprljana površina samo povećati.  Ukoliko koristite hemijske preparate za uklanjanje fleka, morate imati na umu da svi oni u određenoj meri oštećuju sam tepih, pogotovo ukoliko se često koriste. Možda je zato bolje pokušati sa prirodnim sredstvima koja će podjednako dobro odstraniti svaku nečistoću na vašem tepihu. Još jedan savet je da tepih prilikom čišćenja ne trljate grubo i prejako, jer ćete u tom slučaju oštetiti vlakna.

Prirodna sredstva za uklanjanje fleka

Soda bikarbona ili sirće su sredstva koja vam mogu biti pravi saveznik u čišćenju i uklanjanju mrlja s tepiha. Potrebno je da napravite smesu od vode i sode bikarbone ili sirćeta, stavite je u raspršivač, poprskate fleku, sačekate više od 10 minuta, nekad je potrebno i oko pola sata, i onda sve istrljate vlažnom krpom ili usisate.  Jako je bitno da ne kvasite previše tepih, jer to dovodi do njegovog deformisanja.

Eliminisanje neprijatnih mirisa

Ukoliko želite da osvežite vaš tepih i uklonite neprijatne mirise, koji mogu poticati i od tvrdokornih mrlja, ostataka hrane ili vaših ljubimaca, dobro je da pomeštate kesicu sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja po vašem izboru. Takvu smesu treba utrljati na tepih i ostaviti duže da odstoji, minimalno sat vremena, a zatim pristupiti usisavanju.

Dubinsko čišćenje tepiha

Tepisima je s vremena na vreme neophodno dubinsko čišćenje za koje možete angažovati stručnjake koji će doći u vaš stan ili sve to možete obaviti u tepih servisima. Na ovaj način uklonićete uporne mrlje, odstraniti neprijatne mirise i osloboditi se prašine koja se vremenom nakupila, a koju ne možete da eliminišite običnim usisavanjem. Tepih servisi poseduju usisivače velike jačine, kao i mašine poslednjih generacija koje dubinski peru vaše tepihe, a pritom ne oštećuju njihov kvalitet. Većina tepish servisa ima i besplatnu isporuku nakon završenog pranja, a često imaju i neke akcije, pa se dobro raspitajte i izaberite servis sa tradicijom i zadovoljnim mušterijama.

Održavanje tepiha

Da bi vaši tepisi duže trajali, neophodno je za početak da ih ne postavljate na mesto gde će direktno biti izloženi suncu, jer će tako vremenom promeniti boju.  Takođe ih povremeno okrećite ili im menjajte mesta da bi se ravnomerno trošili. Uz to, neophodno je izbegavati njihovo postavljanje ispod teških predmeta, odnosno komada nameštaja koji će ih pritiskati, jer će ta mesta izgledati ugaženo. Ukoliko perete tepihe u tepih servisima, radite to u onim koja koriste paro čistače, a ne peru tepihe vodenim mlazom, jer ih to oštećuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget