Kako odabrati lepak za keramičke pločice?

Keramičke pločice predstavljaju jednu od najrasprostranjenijih i najpopularnijih obloga, bilo da govorimo o zidovima ili podovima. Njihova primena je široka i sveobuhvatna. Danas se na tržištu nalaze i one koje se mogu koristiti i za spoljašnje i za unutrašnje potrebe, pored osnovne podele na zidne i podne.

Samim tim, izbor nikako nije lak, jer treba odabrati odgovarajući materijal, završnicu na pločici koja daje mat izgled ili visoki sjaj, manje sjaja, onih koje su neklizajuće, pa se tek onda dolazi do dezena i boja, što se tek čini kao težak zadatak. Pored svega toga, najvažniji odabir je onaj kada se bira lepak za keramičke pločice, kako bi se sve uradilo baš kako treba, a to znači kvalitetno i da bude dugotrajno. 

Jedan od važnijih saveta koje možete dobiti jeste da nijedan izbor ne puštate slučaju ili drugim osobama, posebno ne određenim investitorima, gde uvek postoji mogućnost potrebe da se „prođe jeftinije“ što odmah utiče na kvalitet i dugotrajnost upotrebe. Čak i onda kada se odaberu veoma kvalitetne pločice, lepak za njih kada nije adekvatan uticaće na sam kvalitet i dobro urađen posao. Pošto odaberete određeni tip pločica, prema nameni, ukusi i estetskim zahtevima, sledeći bitan korak jeste da se odabere adekvatan lepak za keramičke pločice. Ovi saveti će vam sigurno u tom pogledu veoma značiti.

Uvek čitajte deklaracije

Kao na svim proizvodima, tako i na samim pločicama postoje deklaracije koje vam daju osnovne informacije o poreklu pločica, proizvođaču, određenim generalijama, ali uz to dolazi i određeno uputstvo, te precizni saveti. Danas većina proizvođača daje savete u pogledu korišćenja lepka za keramičke pločice, kakav bi trebalo da bude, pa čak i koji, čijom se upotrebom već od strane proizvođača garantuje određeni kvalitet i dug vek trajanja i nepromenjenosti kupljenog proizvoda. Zato nikada ne zanemarujte savete dobijene od proizvođača, ali i samih prodavaca, distributera, koji će vam na osnovu poslovnog iskustva ponuditi najbolja i rešenja u skladu sa vašim  potrebama i mogućnostima. 

Lepak prema tipu i nameni keramičkih pločica

Danas se na tržištu nalazi ne samo veliki broj proizvođača, već i veliki broj različitih lepkova za keramičke pločice. Svaki od njih prikazuje određene, drugačije performanse, mogućnosti i drugačiju funkcionalnost, zato se lepak za keramičke pločice bira na osnovu vrste pločica, podloge na koju se postavljaju i same lokacije. Maxima pruža veliki izbor kada govorimo o lepku za pločice, budući da se mogu pronaći i oni koji su propustljivi, vodoodbojni, oni predviđeni za različite vrste podova u enterijeru, eksterijeru i slično. 

Kako postoji veliki broj različitih vrsta pločica, tako postoji i nekoliko različitih podloga, počev od toga da podloga može da bude nova, u tek izgrađenom objektu, ili postoji određena stara podloga, a tu je i lokacija. Nikako se ista vrsta lepka neće postvljati na zid, pod, ili u enterijeru i eksterijeru. 

Na osnovu čega odabrati lepak za keramičke pločice?

Pored ovih osnovnih pravila biranja lepka za pločice, veoma je važno da vodite računa o tome da li pločice idu napolje ili u okviru nekog zaštićenog prostora, tj. postavljaju se unutar određene prostorije. Pored toga, vodi se računa o tome da li postoji mogućnost vlage ili promene temperature, kao što je to slučaj sa pločicama koje idu oko bazena, dvorišta, kada, na podno grejanje, pa tek se na osnovu svih parametara bira i koja vrsta lepka ide.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget