Kako NLP može pomoći vašoj porodici da bolje funkcioniše

Problem komunikacije u savremenoj porodici nažalost je vrlo široko rasprostranjen i češći nego što bismo mi voleli da bude istina. Postoje porodice kod kojih je problem u komunikaciji na tom nivou da one gotovo da i ne govore međusobno jer je njihova komunikacija prilično negativna. 

Može li vaša porodica da profitira od NLP-a?

Važno je da se zapitate – da li svojoj deci šaljete prave poruke načinom na koji se ophodite prema njima i načinom kojim ih slušate i očekujete da vam odgovore? 

Može li NLP pomoći vašoj porodici da bolje komunicira kako bi imali više mira i manje sukoba u vašem svakodnevnom roditeljskom životu? Promenom nekih vrlo jednostavnih ponašanja koja su negativna, ali uobičajena, možete promeniti celokupnu atmosferu u vašoj porodici.

Naše reči su zaista važne i naša deca mogu biti istinski duboko pogođena načinom na koji razgovaramo sa njima – ponekad čak i našeg shvatanja da im možemo naneti štetu ili stvoriti probleme u budućnosti.

 

NLP i roditeljstvo

NLP može biti veoma efikasno sredstvo za sve vrste komunikacijskih pitanja, uključujući i roditeljstvo. Ako NLP tehnike primenite na roditeljstvo, ukoliko u vašem svakodnevnom životu praktikujete  NLP tehnike, one mogu poslužiti vama i vašem detetu tokom celog života.

NLP vam pomaže da shvatite vezu jezik-mozak-memorija i kako jezik koji koristite i u razgovoru što sa sobom što i sa onima oko vas ima potencijal da utiče na odgovore koje dobijate i kako vaš um skladišti ove veze. Stoga bi trebalo da znate da je prilično očigledno da ako koristite negativan jezik, da možete očekivati da naučite negativno ponašanje, a zauzvrat ćete dobiti negativan rezultat i obrnuto.

Čak i naš unutrašnji razgovor, način na koji govorimo sa sobom, ako je negativan, može izazvati obeshrabrenje, strah, anksioznost i čak zaustaviti ljude da preduzmu potrebne korake za postizanje uspeha u svom životu. Ponavljanje jezika ili radnji sve dok ne postanu nesvesne i automatske, može stvoriti obrazac potencijalno destruktivnog ponašanja koje teško primetimo da radimo sve dok ne počne da utiče na nas negativno i dok ne ispitamo zašto se stvari odvijaju na određeni način.

U odnosu na decu, znanje NLP tehnika moglo bi da otvori za vas jedan sasvim novi svet. Uvek treba biti pozitivan, pa se to odnosi i na komunikaciju sa decom.

 

Šta možete promeniti u svom ponašanju

Za početak, pokušajte da procenite jezik koji koristite u svakodnevnoj komunikaciji sa vašom decom. Proverite da li izgovarate stvari ispod glasa za koje mislite da vaše dete neće primetiti. Proverite da li ste kritični prema načinu na koji govorite. Proverite koliko često ponavljate neko uputstvo ili da li dok govorite proveravate da li postoji pozitivniji način da se stvari približite ili pozitivniji jezik koji možete da koristite. Reči koje koristite da biste opisali ili razgovarali sa svojim detetom postaće povezane u vašem umu na način da tako počnete da vidite svoje dete. Na primer, ako detetu redovno kažete „tvrdoglavi ste“, tada će vaša percepcija vašeg deteta biti tvrdoglav je. Bićete iznenađeni kada vidite kako promena samog jezika i u životu, može da promeni vašu celu percepciju i pruži vam novi pozitivniji pogled.

Roditeljski primeri su takođe kritični. Nemojte se iznenaditi kada vam dete kaže „doći ću za minut“ kada ih pozovete na večeru. Ako prestanete da razmišljate, možda je očigledno da im neprestano govorite „igraću se s vama za minut“. Oni jednostavno koriste ono što su naučili na isti način kao i vi. Ono što demonstrirate je ono što će vaše dete kopirati, zato budite svesni da vas posmatraju i morate biti najbolji primer koji možete biti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget