Kako izračunati plodne dane?

Da bi se odredili plodni dani računanje može da bude prilično jednostavno, ali i prilično komplikovano, stvar je u samoj redovnosti ciklusa kod žene. Neka formula za njihovo računanje koja je konstantna i važeća za sve ne postoji, jer se svaki organizam ponaša na drugačiji način, te iz tog razloga ne dozvoljava da se kod svake žene proračun izvrši na isti način.

Da bi se plodni dani što preciznije izračunali bitno je da vodite dnevnik ciklusa, kako biste imali sve potrebne informacije, te kako biste uz pomoć osnovne matematike dobili neke pretpostavljajuće dane kada su dani plodni i kada se događa period ovulacije. Pored toga, bitno je pratiti i simptome koji se javljau, jer oni nedvosmisleno ukazuju na to kada se događa ovulacija.

Šta je ovulacija?

Redovno dolazi do zamene teza, pa se plodni dani i ovulacija poistovećuju. Onda, da bi se prepoznali plodni dani računanje postaje još teže i komplikovaniji. Bitno je da znate da ovulacija traje najviše jedan dan, tj. 24 sata, dok plodni dani u proseku traju šest do sedam dana.

Ovulacija predstavlja period kada zrela za oplodnju, jajna ćelija napušta jajnik i ide u jajovod pod „namerom“ da bude oplođena. Ukoliko do oplodnje dođe, ona nastavlja kretanje ka materici, a ako oplodnja izostane onda jajna ćelija biva izbačena iz organizma. Plodni dani, za razliku od ovulacije, traju tri do šest dana pre nje i do dva dana nakon nje. U toku plodnih dana dolazi do začeća iz razloga što spermatozoidi imaju takvu prirodu da mogu nakon odnosa da ovulprežive i do šest dana. Upravo takva njihova priroda i čini da nijedan dan ciklusa nije u potpunosti bezbedan kada želite da izbegnete trudnoću.

Period ovulacije i plodnih dana se najlakše računa kada žena ima redovan ciklus koji traje 28 dana. Tada se ovulacija dešava između trinaestog i petnaestog dana, a onda je u okviru toga lako odrediti i pretpostaviti kada su dani plodni. Međutim, kada ciklus nije redovan, da bi se pretpostavili plodni dani računanje mora da poseduje ozbiljne informacije ili precizne uređaje za merenje.

Plodni dani računanje

Da bi se ustanovilo kada su plodni dani računanje zahteva poznavanje ciklusa u periodu od najmanje šest meseci. Ovo važi za sve one osobe čiji ciklus nije redovan i ne traje uvek isto. Zato je od velikog značaja uredno vođenje dnevnika. Nakon nekih šest meseci beleženja svih podataka izdvajate period kada je ciklus najkraće trajao i period kada je ciklus najduže trajao.

Od najkraćeg ciklusa oduzimate 18 dana i tako dobijate koji je dan ciklusa u stvari prvi plodni dan. Od najduže zapisanog ciklusa oduzimate 11 dana i dobijate koji je dan u toku ciklusa zapravo poslednji plodni dan. Na ovaj način, najpribližnije, dobijate formulu na osnovu koje može da se otkrije kada su plodni dani i kada je period ovulacije. Naravno, cela ova računica nije stopostotno tačna, niti je kao takvu treba posmatrati. Međutim, ona pomaže da okvirno znate kada se ovulacija dešava i kada su plodni dani, te to uz izdvajanje simptoma, može dovoljno da vam ukaže da li je vreme za povećan stepen zaštite ili, pak, za malo truda kako bi se trudnoća ostvarila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright Beograd na drugačiji način. 2024
Tech Nerd theme designed by FixedWidget